Vegetarische spinazie quiche zonder korst

Spinazie quiche zonder korst

Heerlijke vegetarische quiche als avondmaaltijd met een stukje vlees. Je kunt er ook voor kiezen om uitgebakken spekjes er door heen te doen of ander vlees zoals kipblokjes. Even opgewarmd een lekkere lunch voor de volgende dag.

Spinazie
In dit gerecht wordt diepvriesspinazie gebruikt.
Je kunt ook verse spinazie gebruiken en dit even roerbakken zodat het slinkt.

Het is een lekkere en gezonde groente maar over er doen nogal wat fabels de ronde over deze groente.
Naast ijzer is spinazie rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium en aan vitamine A, vitamine E, foliumzuur en antioxidanten zoals luteine en zeaxanthine.
Spinazie bevat veel vocht, dat verdampt tijdens de bereiding. Je houdt ongeveer een kwart tot een derde over van het gewicht en in volume slinkt het nog veel meer. Voor 200 gram gekookte spinazie kun je daarom 350-400 gram rauwe spinazie per persoon rekenen.
Spinazie bevat ongeveer 3.6 gr koolhydraten per 100 gram onbereid product.

Een van de fabels die de ronde doet is dat je spinazie niet meer mag opwarmen na de eerste bereiding.
Je mag spinazie dus wel opwarmen, mits je de al verwarmde spinazie snel laat afkoelen na bereiding en in de koelkast hebt bewaard. Zo krijgen de bacteriën die de stof nitriet produceren minder kans om te groeien.
Je mag opgewarmde spinazie ook niet langer dan 2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt spinazie wel invriezen na bereiding.

Een andere fabel is dat je geen vis mag eten bij nitraat rijke groenten zoals spinazie, andijvie, rode biet of sla.
Dit mag dus wel en je kan zelfs meerdere keren per week genieten van vis met een nitraatrijke groente.
Het Voedingscentrum adviseerde eerder om nitraatrijke groente, zoals spinazie, andijvie of rode biet, niet te combineren met vis, schaal- en schelpdieren (uitgezonderd zalm en makreel). Deze combinatie kan namelijk nitrosaminen laten ontstaan. Nitrosaminen werden in proefdieronderzoek in verband gebracht met de vorming van (maag)kanker. Na recente onderzoeken weten we dat het eten van deze nitraatrijke groenten geen gevaar vormt voor de gezondheid. Het is dus geen probleem om vis met nitraatrijke groenten te combineren. Het maakt bovendien niet uit hoe vaak je per week nitraatrijke groente eet.

Je kent allemaal wel het stroeve gevoel aan je tanden als je spinazie hebt gegeten. Dit komt door het
het oxaalzuur in deze groente. Ook bijvoorbeeld postelein en rabarber geven bij het eten stroeve tanden. Oxaalzuur reageert snel op calcium en dat voel je aan je gebit. Het zuur bindt zich overigens ook aan calcium in het voedsel; die calcium kan je lichaam dus niet meer benutten.

Je kunt stroeve tanden voorkomen door het oxaalzuur tijdens het koken te binden met een beetje krijt (gewoon schoolkrijt is prima). Het vermindert stroeve tanden, maar tast wel de smaak van de spinazie iets aan. Je kunt ook een beetje melk of room toevoegen tijdens het koken; dat helpt tegen het stroeve gevoel en gaat het ontkalkende effect ook tegen. Dat is ook de reden dat veel diepvriesspinazie room bevat; de zogenoemde spinazie à la crème. Ook het serveren van een hardgekookt ei bij de spinazie gaat het stroeve gevoel tegen.

IJzer gehalte in spinazie
Verse spinazie bevat 2,75 mg ijzer per 100 gram. Gekookte spinazie bevat 3,57 mg per 100 gram. Hiermee bevat de groente inderdaad relatief veel ijzer; ongeveer evenveel als rundvlees. Wanneer we echter kijken naar hoe dit ijzer wordt opgenomen in het lichaam, valt dat tegen. IJzer komt in onze voeding namelijk voor in twee vormen: heemijzer en niet-heemijzer. Heemijzer vind je vooral in vlees en vis en wordt door ons lichaam prima opgenomen. In groenten, fruit, brood, aardappelen en graanproducten zit vooral niet-heemijzer. En deze variant wordt minder efficiënt opgenomen door ons lichaam. Het al eerder genoemde oxaalzuur in spinazie maakt de opname nog moeilijker, omdat het zich aan ijzer bindt.

Dat het ijzergehalte van spinazie vaak wordt overschat, komt omdat er bij het vaststellen ervan ooit een foutje is gemaakt. Duitse wetenschappers analyseerden de groente in 1937 en bemerkten dat het ijzergehalte tien keer lager was dan tot dan toe werd aangenomen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is onbekend. Eén theorie is dat er bij de eerste analyse gedroogde spinazie werd gebruikt. Een andere is dat de vorige onderzoeker de komma een plaats teveel naar rechts had gezet, waardoor het ijzergehalte tien keer hoger uitviel. Overigens blijkt uit recent onderzoek dat het eten van een bord spinazie er wel voor zorgt dat spieren efficiënter werken.

Print Friendly
koolhydraatarme-spinazie-quiche-slank4u2
Spinazie quiche zonder korst
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke quiche als avondmaaltijd met een stukje vlees. Je kunt er ook voor kiezen om uitgebakken spekjes er door heen te doen of ander vlees zoals kipblokjes.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
koolhydraatarme-spinazie-quiche-slank4u2
Spinazie quiche zonder korst
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke quiche als avondmaaltijd met een stukje vlees. Je kunt er ook voor kiezen om uitgebakken spekjes er door heen te doen of ander vlees zoals kipblokjes.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Oven voorverwarmen op 175 graden.
  2. Bosui fijnsnijden en bakken in de olie. De spinazie erbij doen en het vocht laten verdampen.
  3. In een kom de eieren klutsen en de kaas, room, peper, zout en nootmuskaat erdoor mengen. Het enig zins afgekoelde spinazie mengsel erdoor heen mengen.
  4. Een bakvorm invetten ( maat maakt niet zo veel uit) en het mengsel in de vorm storten.
  5. In een voorverwarmde oven op 175 graden 30 minuten bakken en daarna beetje aflaten koelen voor het aansnijden
Notities

Recept en foto van Bianca Kral

Amerikaans Atkins recept geschikt voor alle fases.

Deel dit Recept