KHA Tomaten Ketchup

Ketchup

Zelfgemaakte tomatenketchup smaakt zo veel beter dan een gekochte ketchup uit de winkel en je weet wat je eet.
Het is echt zo simpel te maken en duurt maar een paar minuten.
Lekker bij de koolhydraatarme Franse frieten en als basis voor allerlei sauzen en dressings, maar ook heerlijk bij de hamburger.

In het programma Keuringsdienst van Waarde van 20 oktober 2006 werd bericht dat tomatenketchup gemiddeld 24 suikerklontjes per fles bevat. Dat is natuurlijk veel te veel voor een koolhydraatarm dieet. Daarin laat je altijd alle suiker achterwege.
Ketchup is een saus voor gebruik in de keuken, maar de saus wordt in Nederland en België ook als tafelsaus gebruikt bij maaltijden, en bij snacks en tussendoortjes. Tegenwoordig gaat het vrijwel altijd om tomatenketchup. Hoofdbestanddeel van tomatenketchup zijn tomaten, in een geconcentreerde vorm. Andere bestanddelen van de saus kunnen zout, salie, peper, azijn en geleisuiker zijn. Oorspronkelijk werd ketchup vaak van andere ingrediënten, zoals paddenstoelen, oesters of noten gemaakt. Het eerste bekende recept voor tomaten ketchup stamt uit 1801. In Amerika is begin 1800 pas tomaat aan de ketchup toegevoegd.

Als je nog niet overtuigd was, heb ik een lijstje met ingrediënten van Heinz tomatenketchup:
– Tomaten concentraat van rode rijpe tomaten
– gedistilleerde azijn
– hoog fructose mais siroop (de allerslechtste keuze aan zoetstof!)
– mais siroop
– zout
– kruiden
– natuurlijke smaakstoffen ( je weet nooit wat dat is)

Print Friendly
KHA Tomaten Ketchup
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Snel, makkelijk en simpel, daar houden wij van. Huis gemaakte ketchup in een handomdraai. Even met de staafmixer erdoor heen en klaar is je potje met ketchup. Ongeveer een maand houdbaar in de koelkast.
Porties
40 +/- 2 jampotten
Porties
40 +/- 2 jampotten
KHA Tomaten Ketchup
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Snel, makkelijk en simpel, daar houden wij van. Huis gemaakte ketchup in een handomdraai. Even met de staafmixer erdoor heen en klaar is je potje met ketchup. Ongeveer een maand houdbaar in de koelkast.
Porties
40 +/- 2 jampotten
Porties
40 +/- 2 jampotten
Ingrediënten
Porties: +/- 2 jampotten
Eenheden:
Instructies
  1. Doe de ingrediënten in een pan en 5 tot 10 minuten zachtjes koken. Zet daarna de staafmixer er in om een mooie gladde saus te krijgen.
Notities

Portie berekening is per eetlepel.

Deel dit Recept