Koolhydraatarme Tiramisu

Koolhydraatarme Tiramisu

Eindelijk hier een lang gewenst en verwacht recept van een koolhydraatarme versie van Tiramisu!
Precies op tijd voor een dessert tijdens de aankomende feestdagen, maar ik verwacht dat we deze van de week veelvuldig langs gaan zien komen op de facebookgroep, even uitproberen en voorproeven.

Ik heb het basisrecept gebruikt van een spongecake of te wel een oepsie. Ik ben zelf geen fan van de reguliere oepsies, maar je kunt er wel hele leuke dingen mee doen.
Het geheim van een oepsie zit hem in het feit dat je het niet te veel moet bewerken, niet te veel roeren en zeker niet te veel spatelen als je het eiwit er door heen vouwt. Je haalt namelijk alle lucht uit het beslagje en dan krijg je platte natte uitgelopen oepsies die nergens naar smaken.

De roomkaas mag NIET zacht gemaakt worden, dus rechtstreeks uit de koelkast verwerken!
Zorg dat je genoeg lange vingers snijd uit de cake voor 2 lagen.
Maak de tiramisu gerust een dag van tevoren, de smaak wordt er alleen maar beter van.
Vervang voor een luchtiger dessert de opgeklopte slagroom door 2 stijf geslagen eiwitten.
Vervang de koffie likeur door een essence met de smaak van koffie of amandel. Bij een Toko verkopen ze heel veel verschillende soorten en smaken essence. Ik heb toevallig uit de USA een hele hoop essence mee genomen, maar had ik niet hoeven doen dus.
Proef steeds of je het zoet genoeg vindt! Voeg dan wat meer zoetstof toe. Probeer eens Sukrin of Tagatese, die hebben geen bittere na smaak en verhouden zich goed in zowel koude als warme gerechten.

Lust je geen koffie probeer het dan eens met de chocolade siroop van Waldens farm of de pannenkoeken siroop. Het smaakt dan anders, maar zeker niet minder lekker.

Print Friendly
koolhydraatarme-tiramisu-slank4u2
Koolhydraatarme Tiramisu
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke koolhydraatarme Tiramisu die zeer snel op is. Porties afhankelijk hoe groot je het snijdt, maar ik kreeg er 12 uit mijn schaal.
Porties Prep Tijd
12 porties 45 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
12 porties 45 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
koolhydraatarme-tiramisu-slank4u2
Koolhydraatarme Tiramisu
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke koolhydraatarme Tiramisu die zeer snel op is. Porties afhankelijk hoe groot je het snijdt, maar ik kreeg er 12 uit mijn schaal.
Porties Prep Tijd
12 porties 45 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
12 porties 45 minuten
Passieve Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Lange vingers
Vulling
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
Lange vingers
  1. Verhit een oven op 150 C.
  2. Scheid de eieren in wit en eigeel in 2 aparte kommen. Zorg dat je kom en mixer spatels die je gebruikt om het eiwit te kloppen, geheel vetvrij zijn door ze even af te nemen met een doekje met citroen. Gebruik ook geen plastic kom om je eiwitten te kloppen, altijd glas, aardewerk of metaal.
  3. In een (vetvrije) kom mix je de eiwitten met de cream of tartar met een mixer totdat ze stijf zijn ( als je de kom omhoog houdt en omdraait mag er niets uitlopen).
  4. Bij de eigelen doe je de zoetstof , zout en de harde koude roomkaas. Mix met een mixer tot een glad geheel.
  5. Vouw met een spatel het eigeel mengsel door het eiwitmengsel. Spatel en roer niet te veel, want dan spatel je de eiwitten kapot en krijg je geen luchtig geheel.
  6. Olie een platte rechthoekige of vierkante bakvorm in en stort de massa in het blik , zorg dat het gelijkmatig verdeeld is.
  7. Laat 45 minuten bakken op 150 C graden.
  8. Laat het afkoelen in het blik en stort op een plank. Snijd de koek in gelijke delen zoals de vorm van lange vingers.
Vulling
  1. Begin met het maken van een zabaglione. Hiervoor mix je de eigelen in een hitte bestendige totdat je licht van kleur zijn en eruit zien als een luchtige crème.
  2. Voeg dan de 100 gram zoetstof erdoor heen en mix goed door elkaar.
  3. Zet de kom boven een pan met zacht kokend water ( water mag de kom niet raken) en mix het mengsel totdat het glanzend en dikker wordt. Laat het op het aanrecht afkoelen.
  4. In een andere kom de slagroom met 15 g zoetstof bijna stijfkloppen met zachte pieken. Zet apart.
  5. Met een garde (geen mixer) de mascarpone zacht kloppen. Niet over kloppen want dan slaat het door.
  6. Meng nu de mascarpone met de zabaglione en mix dit tot een zacht en smeuïg geheel. Spatel dan heel voorzichtig de slagroom er door heen met een spatel.
  7. Bestrooi de bodem van een platte schaal met cacaopoeder. Maak een mengsel van de sterke koffie, (likeur of) essence en wat zoetstof. Begin met de lange vingers in het koffiemengsel te dopen.
  8. Leg ze tegen elkaar aan op de bodem van de schaal. Scheep hier de helft van de crème mix overheen. Doop de andere helft van de lange vingers in de koffie mix en leg die op de crème laag. Voeg nu de rest van crème mix toe en bestrooi met de andere el cacaopoeder.
  9. Minstens 4 uur in de koelkast om de smaken in te laten trekken en op te stijven.
Notities

De roomkaas mag NIET zacht gemaakt worden, dus rechtstreeks uit de koelkast verwerken!
Zorg dat je genoeg lange vingers snijd uit de cake voor 2 lagen.
Maak de tiramisu gerust een dag van tevoren, de smaak wordt er alleen maar beter van.
Vervang voor een luchtiger dessert de opgeklopte slagroom door 2 stijf geslagen eiwitten.

Ongeveer 5,7 Kh pp bij 12 stuks zonder koffielikeur.

Recept en foto Jolanda Peeters

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.
Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Ongeveer 5,7 Kh pp bij 12 stuks zonder koffielikeur.

Voedingswaarde
Koolhydraatarme Tiramisu
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 422 Calorieën uit Vetten 351
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 39g 60%
Verzadigd Vet 24g 120%
Meerv. Onverzadigd Vet 1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 5g
Cholesterol 352mg 117%
Natrium 233mg 10%
Kalium 212mg 6%
Totaal Koolhydraten 6g 2%
Voedingsvezels 0.3g 1%
Suikers 3g
Eiwitten 9g 18%
Vitamine A 29%
Vitamine C 0.2%
Calcium 9%
Ijzer 6%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept