Pesto van boerenkool

Hier weer een boerenkoolrecept, een Italiaans gerecht met een Hollandse twist.

Pesto of pesto genovese (uit Genua) is een Italiaanse saus, oorspronkelijk gemaakt door olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas en pijnboompitten fijn te malen in een vijzel. Vandaar de naam ‘pesto’ = gestampt. Het product heeft een smeuïge textuur.

In Italië combineert men pesto met pastagerechten. De saus is ook populair buiten het land. Daar wordt de saus niet alleen toegepast op pasta, maar ook op toast, over carpaccio (dungesneden rauwe ossenhaas) en kip of als smaakmaker in salades, op pizza of broodjes.

Pesto wordt vaak verward met of ondergebracht bij tapenade. Tapenade echter bevat in ieder geval kappertjes en vaak ook olijven.

Je kunt pesto in allerlei smaakcombinaties van verschillende merken en huismerken kopen. Echter de ingrediënten hebben nog weinig te maken met het origineel. Als je goed op de ingrediënten lijst kijkt zie je dat er aardappel in is verwerkt en zonnebloemolie ipv olijfolie. Dus beter zelf maken, het ruikt en smaakt vele malen beter.

Print Friendly
Pesto van Boerenkool
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Dit moet je echt eens proberen: pesto van boerenkool en walnoten. Een heerlijke combinatie waar je van versteld zult staan.
Porties
2-3 personen
Porties
2-3 personen
Pesto van Boerenkool
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Dit moet je echt eens proberen: pesto van boerenkool en walnoten. Een heerlijke combinatie waar je van versteld zult staan.
Porties
2-3 personen
Porties
2-3 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Als je voorgesneden boerenkool in een zak koopt dan hoef je deze alleen even af te spoelen. Boerenkool uit de moestuin moet je eerst ‘strippen’, je haalt het blad van de nerven af.
  2. Zet de bladeren dan een uurtje in een bak met water en wat zout. Daarna nog een keer goed spoelen en dan kun je er iets mee gaan doen.
  3. Zet een grote pan water op het vuur met een beetje zout.
  4. Als het water kookt, blancheer je de boerenkool ongeveer 2 minuten.
  5. Laat het afdruipen in een vergiet.
  6. Kraak de walnoten en rooster ze kort in een hete koekenpan.
  7. Doe de boerenkool, de noten en de knoflook in de keukenmachine.
  8. Voeg wat rasp van de citroenschil en een beetje citroensap toe.
  9. Giet er dan een flinke scheut goede olijfolie bij en voeg ook een snuf (grof) zout toe.
  10. Zet de keukenmachine (of staafmixer) aan en mix totdat de textuur goed is.
  11. Er mogen nog fijne stukjes in zitten, het hoeft niet helemaal een gladde pasta te worden.
  12. Voeg nog een flinke scheut olijfolie toe, want het moet wel lekker smeuïg zijn.
  13. Als de pesto klaar is doe je er geraspte pecorino of parmezaan bij en schep je alles goed door elkaar.
  14. Vindt je het nog te droog, voeg dan gewoon nog wat extra olijfolie toe.
  15. Lekker met Zero noedels of pasta.
Notities

Je hebt nu een heerlijke pesto die je met kharme pasta kunt eten, maar die ook lekker is op je kharme cracker of op een kharm toastje. Zowel boerenkool als walnoten zijn supergezond, dus dat is mooi meegenomen!
Als je het wilt bewaren, doe het in een potje en giet er een beetje olie over.

De walnoten kun je vervangen door pecan noten of pijnboompitten, in die laatste zitten veel meer koolhydraten.

Auteur en foto degezondekok

Helaas is de foto met echte pasta, hopelijk volgen er snel experimenten met de 0KH pasta zodat we die dan kunnen gebruiken bij het recept.

Deel dit Recept