Koolhydraatarme nasi met kip en peultjes

Koolhydraatarme nasi met kip en peultjes

Koolhydraatarm, glutenvrij, niet geschikt voor afvalfase, lactosevrij en vegetarisch te maken door de kip te vervangen door ei en groenten.

Nasi van bloemkoolrijst doet het ontzettend goed in de koolhydraatarme keuken. Tegenwoordig is het niet meer een hels karwei om bloemkoolrijst te maken, aangezien onze supermarkten kant en klare bloemkoolrijst in het assortiment hebben. Dus je hoeft geen keukenapparatuur te hebben om bloemkoolrijst recepten te maken. Geef je toch de voorkeur aan verse bloemkool of let je goed op je portemonnee, dan heb je wel een keukenmachine of blender nodig of een zeer goede rasp. Het kost iets meer tijd om te maken. Een grote bloemkool van ongeveer een kilo geeft ruim 800 gram bloemkoolrijst.
Weet je niet hoe je bloemkoolrijst moet maken, dan vind je hier het recept van Bloemkool rijst, hoe maak je dit ?

Met dit recept kun je enorm variëren.
Nasi is de Indonesische en Maleisische term voor gekookte rijst. In Nederland wordt de term nasi (soms geschreven als “nassi”) vaak gebruikt om het gerecht nasi goreng aan te duiden.
Nasi kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. Nasi putih (“witte rijst”) is gewone gekookte rijst, nasi goreng (“gebakken rijst”) is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is. Daarnaast bestaan er ook nog andere, min of meer bekende, varianten als nasi kuning (“gele rijst”), nasi rames (of nasi campur, “gemixte rijst”) en nasi lemak (een Maleis gerecht van in kokosmelk gekookte rijst met bijgerechten, in Indonesië nasi uduk genoemd). Bron: Wikipedia

Nassi Goreng is in Nederland enorm ingeburgerd. Het mooie aan dit gerecht is dat je etensresten of koelkastresten erin kunt verwerken.
De basis ingrediënten van nasi goreng zijn: afgekoelde gekookte rijst, olie of boter, ketjap of sojasaus. Deze ingrediënten kunnen onder andere aangevuld worden met Spaanse peper, ui en knoflook. Nasi goreng kan geserveerd worden met bawang goreng (gebakken ui), spiegelei, atjar, sambal, kroepoek, saté en pindasaus.
Er bestaan vele vormen van gebakken rijst maar het meest voorkomende is waar men de etensrestjes van de vorige dag (onder andere vlees) opbakt met koud geworden gekookte rijst.[2] Bij gebrek aan vlees of als aanvulling erop, wordt vaak ei toegevoegd. Het wordt niet zelden als ontbijt gegeten door de bevolkingen van die landen, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. In Nederlands-Indië werd het vaak als een hoofdgerecht gegeten door de daar woonachtige Nederlanders. Nadat Nederlandse soldaten er tijdens de politionele acties op Java kennis mee hadden gemaakt, is het in Nederland populair geworden via de Chinees-Indische restaurants waar (een eigenlijk meer Chinese variant van) gebakken rijst wordt geserveerd met een gebakken ei, een plakje ham en een stuk kroepoek.
In iedere keuken waar men rijst als basisvoedingsmiddel heeft, kan men varianten van gebakken rijst aantreffen.

In de koolhydraatarme keuken gebruiken wij bloemkool als koolhydraatarme variant op de witte rijst. Smaakt het naar bloemkool: Nee! Dus ook als je geen bloemkool lust, probeer het eens.
Vervang de kippendijen eens door gehakt, varkensvlees of speklapjes. Voeg andere groenten toe zoals tauge, prei of chinese kool. Kortom er is ontzettend veel variatie mogelijk met het basis recept van bloemkoolrijst, olie, knoflook en sojasaus.

Smakelijk eten!

Print Friendly
Koolhydraatarme-nassi-met kip en peultjes-Slank4u2
Koolhydraatarme nasi met kip en peultjes
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Overheerlijke nasi met peultjes en kip voor een snelle maaltijd, met het hele gezin. Geen tijd en zin om bloemkoolrijst te maken, koop dan kant en klaar in de supermarkt. Voeg evt. extra groenten toe als je meer koolhydraten mag eten. Niet alleen lekker als warme maaltijd, maar ok als koude lunch.
Porties
4 porties
Kook Tijd
35 minuten
Porties
4 porties
Kook Tijd
35 minuten
Koolhydraatarme-nassi-met kip en peultjes-Slank4u2
Koolhydraatarme nasi met kip en peultjes
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Overheerlijke nasi met peultjes en kip voor een snelle maaltijd, met het hele gezin. Geen tijd en zin om bloemkoolrijst te maken, koop dan kant en klaar in de supermarkt. Voeg evt. extra groenten toe als je meer koolhydraten mag eten. Niet alleen lekker als warme maaltijd, maar ok als koude lunch.
Porties
4 porties
Kook Tijd
35 minuten
Porties
4 porties
Kook Tijd
35 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Verhit 1 eetlepel olie, op hoog vuur, in een lage braadpan of wok. Voeg de geklutste eieren toe, zonder te roeren. Verhit de ei-massa ongeveer 30 seconden aan een kant, draai om en verhit het nog eens 15 seconden. Leg het ei op een bord en snij het in blokjes van ongeveer 1 cm.
  2. Voeg in de pan, 1 eetlepel olie toe en bak het lente ui wit, samen met de geperste knoflook en gember. Blijf roeren totdat de lente ui zacht is, ongeveer 30 seconden.
  3. Voeg de kipblokjes toe en bak en roer ongeveer 1 minuut. Voeg de paprika en de peultjes toe en bak en roer totdat deze zacht zijn, ongeveer 3 a 4 minuten. Leg het kip paprika mengsel op een bord.
  4. Voeg de overgebleven eetlepel olie toe en voeg de bloemkoolrijst toe, bak en roer ongeveer 2 minuten. Voeg hieraan het kipmengsel toe en het ei. Voeg de tamari sojasaus hieraan toe en de sesamolie (optioneel) en roer totdat alles door elkaar zit.
  5. Dien op in een diep bord of kom en garneer het met het groen van de lente ui. Smakelijk eten!
Notities

Koolhydraten per portie zijn afhankelijk van welke ingrediënten je koopt.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 12 gr koolhydraten.
Geschikt voor : alle fases, behalve afvalfase

Voedingswaarde
Koolhydraatarme nasi met kip en peultjes
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 525 Calorieën uit Vetten 297
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 33g 51%
Verzadigd Vet 8g 40%
Meerv. Onverzadigd Vet 7g
Enkelv. Onverzadigd Vet 16g
Cholesterol 210mg 70%
Natrium 1292mg 54%
Kalium 1102mg 31%
Totaal Koolhydraten 19g 6%
Voedingsvezels 7g 28%
Suikers 9g
Eiwitten 39g 78%
Vitamine A 39%
Vitamine C 309%
Calcium 10%
Ijzer 23%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept