Koolhydraatarme monchou taart(jes) met bodem

Koolhydraatarme monchou taart(jes) met bodem

Een heerlijke luchtige koolhydraatarme monchou taart of taartjes voor elke gelegenheid. Als gebak bij een verjaardag, als extra traktatie bij een kopje thee of koffie, als dessert bij een etentje of gewoon als tussendoortje. Je kunt jezelf maar eens verwennen met dit luchtige gebak(je).

Helaas niet zuivelvrij, of te maken. Het is wel glutenvrij en koolhydraatarm.
Je kunt evt de Griekse yoghurt vervangen door kwark en de monchou door vaste naturel roomkaas. Echter ik weet niet of het resultaat dan tegenvalt door veranderde ingrediënten.
Ik raad af om het in te vriezen, de consistentie van de zuivel veranderd in een natte massa. Of je moet het half bevroren opeten.

Taart en taartjes zijn een ultieme traktatie voor elk feestelijk moment, maar ook gewoon zo maar eens jezelf lekker verwennen. Dat moet je eens in de zoveel tijd eens doen. Als beloning voor je harde werken, als beloning voor afgevallen kilo’s, als beloning omdat je het deze week verdiend hebt.

Antieke taarten bakken
Het woord taart komt van het Latijnse woord torta, wat plat gezegd rond baksel betekende. In de tijd van de Romeinen werden er dus al taarten gebakken. In de tweede eeuw voor onze jaartelling was er een Romeinse staatsman, Marcus Cato, die in zijn boek De agri cultura melding maakte van een populaire taart, placenta genaamd. Deze taart bestond uit een knapperige deegkorst gevuld met een zoete romige kaasvulling: een antieke cheesecake dus.

Suikerbakkers
In het Midden-Oosten bestonden er vroeger ook al ‘suikerbakkers’, de voorlopers van banketbakkers. Zij specialiseerden zich in het maken van zoet gebak. Denk hierbij aan koeken met honing, noten, gedroogde vruchten en zelfs marsepein. Door de ontdekkingsreizigers kwamen wij ook in aanraking met deze bak traditie en de ingrediënten die daarbij kwamen kijken die hier niet voor handen waren, zoals suiker.

Taartspecialiteiten
Inmiddels is er door de eeuwen heen een flink aantal taartsoorten bijgekomen. De technieken raakten verfijnd en banketbakkers bleven hun taarten steeds mooier maken. Taarten van zoet korstdeeg, kruimeldeeg of luchtig biscuitdeeg voorzien van lagen room, versierd met fruit of bedolven onder een dikke laag chocolade. Een weelde van taart om uit te kiezen. Ieder land heeft wel zijn eigen taartspecialiteiten, vaak gebaseerd op de lokale producten en tradities. Daar is de Hollandse appeltaart een goed voorbeeld van. In de vulling zitten appels van eigen bodem, vermengd met specerijen die door de VOC werden meegenomen.

Vieren met taart
Taarten markeren vaak een bijzondere gebeurtenis, denk aan verjaardagstaart of aan bruidstaart. Het genieten van zoete lekkernijen doen we dus om samen iets te vieren. Maar ook zonder speciale gelegenheid is taart een feest. Gewoon bij de koffie of als dessert, taart maak altijd blij.

Ook binnen de koolhydraatarme levenswijze kun je blijven genieten van taart of taarten, maar dan op een alternatieve, gezondere wijze, zonder suiker!

Print Friendly
koolhydraatarm-monchoutaartje-met-bodem
Koolhydraatarme monchou taart(jes) met bodem
Stemmen: 5
Score: 3
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke luchtige koolhydraatarme monchou taart of taartjes voor elke gelegenheid. Als gebak bij een verjaardag, als extra traktatie bij een kopje thee of koffie of gewoon als tussendoortje.
Porties Prep Tijd
10 porties 15 minuten
Passieve Tijd
1 uur 20 minuten
Porties Prep Tijd
10 porties 15 minuten
Passieve Tijd
1 uur 20 minuten
koolhydraatarm-monchoutaartje-met-bodem
Koolhydraatarme monchou taart(jes) met bodem
Stemmen: 5
Score: 3
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke luchtige koolhydraatarme monchou taart of taartjes voor elke gelegenheid. Als gebak bij een verjaardag, als extra traktatie bij een kopje thee of koffie of gewoon als tussendoortje.
Porties Prep Tijd
10 porties 15 minuten
Passieve Tijd
1 uur 20 minuten
Porties Prep Tijd
10 porties 15 minuten
Passieve Tijd
1 uur 20 minuten
Ingrediënten
Bodem
Vulling
Garnering
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
Bodem
  1. Oven voorverwarmen op 180 graden C.
  2. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een kom door elkaar.
  3. Bekleed de bakvorm (springvorm 20 Ø ) of kleine taartvormpjes met bakpapier. Maak het bakpapier even nat met water, knijp het goed uit. Nu kun je het bakpapier makkelijk vormen. Stort het mengsel in de bakvorm, goed aandrukken met de bolle kant van een lepel. Eventueel je lepel in een bakje water nat maken zodat het uitsmeren makkelijker gaat.
  4. Bak de taartbodem in ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde op 180 graden. Bodem goed aflaten koelen.
Vulling
  1. Mix met een mixer de slagroom met de monchou door elkaar tot een stevig mengsel. Voeg hier druppels zoetstof naar smaak toe. Gebruik ongeveer 10 druppels zoetstof.
  2. Smeer de vulling op de afgekoelde bodem, strijk de vulling plat. Minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Garnering
  1. Garneer met rode vruchten ( vers of uit diepvries) of amandelschaafsel of kokosrasp en/of slagroom geklopt met vanille.
Notities

Indien je moeizaam afvalt van yoghurt, wees dan ook voorzichtig met deze taart.
LET OP: onder rood fruit vallen geen kersen voor de afvalfase!

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 2,7 gr koolhydraten.
Geschikt voor : afval fase.

Berekend zonder fruit en extra slagroom!

Voedingswaarde
Koolhydraatarme monchou taart(jes) met bodem
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 183 Calorieën uit Vetten 162
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 18g 28%
Verzadigd Vet 12g 60%
Meerv. Onverzadigd Vet 1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 4g
Cholesterol 64mg 21%
Natrium 63mg 3%
Kalium 60mg 2%
Totaal Koolhydraten 3g 1%
Voedingsvezels 0.3g 1%
Suikers 2g
Eiwitten 2g 4%
Vitamine A 11%
Vitamine C 0.3%
Calcium 3%
Ijzer 1%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept