Koolhydraatarme Mexicaanse Tortilla’s, Tortilla bakjes, Taco Schelpen & Nacho’s

Koolhydraatarme Tortilla’s, Tortilla bakjes, Taco Schelpen & Nacho’s

Met dit recept kun je alles maken wat je kan bedenken aan tortilla’s , tortilla bakjes, tacoschelpen en ook nacho chips.
Met het deeg kun je alles maken, het enige verschil is de bereiding en het toevoegen van kruidenmengsels naar smaak. Laat je fantasie de vrije loop en zet je vrienden en familie heerlijke zelfgemaakte tortilla’s voor of gewoon nachochips met guacamole. Ze willen nooit meer anders, dus wees gewaarschuwd.

Ik zal in de toekomst dit basis recept gebruiken voor allerlei heerlijkheden en ideeën. Het internet staat er vol mee, echter vaak niet koolhydraatarm.
Er zijn koolhydraatarme tortilla’s te koop in het buitenland, maar hier in Nederland heb ik ze nog niet gezien. Dus als je ze toevallig gevonden hebt dan hoor ik het graag.

Mexicaanse oorsprong
Informatie van Wikipedia

Als volksvoedsel in de Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse keuken, is een tortilla een soort ongezuurd plat brood, gemaakt van maïs- of tarwemeel. De ongerelateerde Spaanse tortilla is een soort omelet.
De traditionele tortilla wordt, sinds precolumbiaanse tijden, gemaakt van maïsmeel. Het wordt gemaakt door de maïs in kalkwater te weken (waardoor de schilletjes loslaten), het te stampen en voor te koken, en vervolgens in een deeg te kneden dat masa nixtamalera genoemd wordt. Dan komt het platduwen in dunne stukken, en het bakken op een zeer hete comal (een soort lichte metalen bakplaat).

In Mexico, vooral in de steden, worden tortilla’s vooral machinaal gemaakt en zijn ze erg dun en gelijk, maar in El Salvador of Guatemala worden ze nog vaak met de hand gemaakt en zijn ze dikker. Tortilla’s worden normaal warm geserveerd en gegeten; als ze afkoelen krijgen ze een rubberachtige textuur en zijn ze minder lekker.

Traditioneel werd vanaf de Meso-Amerikaanse culturen tot in het midden van de 20e eeuw de masa gemaakt door de vrouwen met behulp van een mano (een cilindervormige steen zoals een deegroller) en een metate (een stenen basis met een licht holle bovenkant).

De meeste mensen zijn het eens dat de traditionele zelf-gestampte, handgemaakte tortilla’s beter smaken, maar door het werk dat eraan besteed moet worden en de alom verkrijgbare machinaal gemaakte soort, worden de handgemaakte steeds zeldzamer.

De tarwemeeltortilla was een innovatie nadat tarwe uit Spanje naar de nieuwe wereld was gebracht in de toenmalige kolonie Nieuw Spanje. Tortilla’s worden gemaakt met ongezuurd, met water aangemaakt deeg, en gerold en gebakken, net als maïstortillas. Deze tortillas lijken erg op het ongezuurde brood dat gegeten wordt in Arabische, Oost-Mediterrane en Zuid-Aziatische landen, maar dunner en kleiner in diameter.

Tortilla’s variëren in grootte van 6 tot meer dan 30 cm, afhankelijk van het gebied van het land en het gerecht waar het voor bedoeld is.

In Argentinië, Bolivia en zuidelijk Chili zijn de tortilla’s kleiner, en meestal zouter, geroosterd in de as van een traditionele oven. Deze soort heet Sopaipilla. In Chili en Argentinië kunnen ze ook zoet zijn door ze eerst in gezoet water te koken.

Print Friendly
Koolhydraatarme Mexicaanse Tortilla’s, Tortilla bakjes, Taco Schelpen & Nacho’s
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Met het deeg kun je alles maken, het enige verschil is de bereiding en het toevoegen van kruidenmengsels naar smaak. Laat je fantasie de vrije loop en zet je vrienden en familie heerlijke zelfgemaakte tortilla's voor of gewoon nachochips met guacamole. Ze willen nooit meer anders, dus wees gewaarschuwd.
Porties
10 kleine tortilla's
Porties
10 kleine tortilla's
Koolhydraatarme Mexicaanse Tortilla’s, Tortilla bakjes, Taco Schelpen & Nacho’s
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Met het deeg kun je alles maken, het enige verschil is de bereiding en het toevoegen van kruidenmengsels naar smaak. Laat je fantasie de vrije loop en zet je vrienden en familie heerlijke zelfgemaakte tortilla's voor of gewoon nachochips met guacamole. Ze willen nooit meer anders, dus wees gewaarschuwd.
Porties
10 kleine tortilla's
Porties
10 kleine tortilla's
Ingrediënten
Droge ingredienten
Natte ingredienten
Porties: kleine tortilla's
Eenheden:
Instructies
Basisdeeg
  1. Basisdeeg Doe lijnzaadmeel, kokosmeel, amandelmeel en de psysillium vezels in een kom. De psysillium vezels kun je niet weglaten omdat die er voor zorgen dat de tortilla compact en flexibel maken. Gebruik ook geen psysillium poeder, maar echte hele vezels. Voeg de droge kruidenmix toe, indien je die wil gebruiken. Voeg het gemalen chiazaad toe. Dit kun je malen in een koffiemolen of blender. Voeg nu het water toe en maak met je handen een goed samenhangend deeg. Indien nodig voeg je nog een paar el water toe. Als je teveel water toevoegt wordt het deeg plakkerig en kun je moeilijk uitrollen. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast of op het aanrecht. Verwijder het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg in 6 even grote stukken. Uiteindelijk kun je met alle resten de overgebleven 4 tortilla’s maken. Pak een van de stukken en 2 vellen bakpapier. Plaats het deeg tussen de vellen rol dit uit totdat het heel dun is. Je kunt ook een siliconen deegroller gebruiken en een siliconen bak mat. Je kunt nu een deksel van 20 cm omtrek gebruiken om in het deeg de tortilla uit te drukken in het deeg. Herhaal dit voor alle 10 tortilla’s. Als je nog deeg over hebt kun je hier nacho’s van maken.
Tortilla's
  1. Tortilla’s: Verwarm een braadpan met dikke bodem men smeer deze in met 1 tl kokosolie. Plaats de tortilla in de pan en bak elke kant 2 minuten op medium hitte zodat ze licht bruin zijn. Als je ze te lang laat bakken worden ze te krokant en verliezen ze hun flexibiliteit. Bak alle 10 tortilla’s, voeg evt. wat extra kokosolie toe om te bakken. Je kunt de tortilla’s een week in een luchtdicht afgesloten bak bewaren. Ze kunnen ook in de vriezer, doe dan een bakvel tussen elke tortilla. De tortilla’s zijn heel makkelijk om bij de hand te hebben als je weinig tijd hebt om te koken. Gewoon even opwarmen, vullen en oprollen. Probeer eens met gerookte zalm en roomkaas, pulled pork en avocado, tonijn met vers gesneden groenten en zelfgemaakte mayonaise of gekookte, gekruide en in stukken getrokken kip. Daarnaast kun je met de tortilla’s ook burito’s, enshilada’s en quesilada’s maken.
Tortilla bakjes
  1. Tortilla Bakjes: Verwarm de oven voor op 200 C. Plaats de tortilla over een kleine hittebestendige kom ingepakt in bakpapier. Vouw de randjes in plooien zodat je een kommetje maakt van het deeg. De plooien zijn belangrijk zodat het deeg niet blijft plakken aan het bakpapier en je het makkelijker los krijgt. Bak het in de oven ongeveer 10 minuten tot het licht gebruind is. Lekker met avocado salade of een van je andere favoriete salades. Taco’s a la Joly zijn ook erg lekker hierin.
Taco schelpen
  1. Taco Schelpen: Maak vierkanten van bakpapier en plaats de tortilla’s hierboven op. Plaats de pakketjes over 2 richels van het ovenrooster per stuk. Doe nu pas de oven aan , zet de oven op 200 C en bak ze tot het signaal aangeeft dat de 200 C bereikt is. Bak ze hierna nog 5 tot 8 minuten totdat ze crispy zijn. Zorg ervoor dat de openingen wijd genoeg zijn om een vulling in te stoppen! Gebruik anders 3 richels om ze om te hangen.. Lekker met een gehaktvulling, avocado en vers gesneden sla met wat sour crème en geraspte cheddar kaas
Nacho's
  1. Nacho’s: Rol het basisdeeg uit en gebruik een mes om driehoekjes te snijden van het deeg. De nacho’s kun je in een pan met dikke bodem bakken in wat kokosolie, op medium hitte voor ongeveer 3 minuten per kant totdat ze goudbruin zijn. . Dan zijn ze crispy genoeg. Lekker als snack met guacamole, Zure room dip ( zure room met zeer fijngesneden bosuitje) , kaas& jalapeño dip ( roomkaas, geraspte Manchegokaas, heel fijn gesneden jalapeño pepers en wat tabasco), of een groene salsa.
Notities

De ingrediënten zijn voor 10 tortilla’s van 20 cm of 5 grote tortilla’s van 30 cm.

Optionele kruiden:
- 1 tl paprikapoeder+ ¼ tl chilipoeder ( + 0,1 KH) of
- ½ tl uienpoeder+ ½ tl knoflookpoeder ( +0,2 KH) of
- ½ tl kerriepoeder+ ¼ tl komijnpoeder+ ¼ tl kurkumapoeder ( +0,1 KH) of
- ½ tl gedroogde oregano+ ½ tl gedroogde basilicum + ½ tl gedroogde tijm+ ¼ tl gedroogde
limoenrasp of 1 tl vers citroenrasp ( + 0,1 KH) of
- 60 gr pesto ( gebruik dan maar 180 ml water!) Recepten op de pagina (+ extra KH.)

Tip:
Kun je de kokosmeel vervangen? Ja dat kan door 2x de hoeveelheid amandelmeel of lijnzaadmeel. ( dus ipv 30 gr kokosmeel gebruik je 60 gram amandelmeel of lijnzaadmeel.) Als je deeg te nat blijft gebruik je nog 1 of 2 extra el amandel of lijnzaadmeel.
Tip:
Het amandelmeel is te vervangen door dezelfde hoeveelheid lijnzaadmeel.
Tip:
Kun je niet tegen chiazaad, gebruik dan ei, gebruik dan wel minder vocht. Een ei staat gelijk aan 15 mg chiazaad en 50 ml vocht.

Recept en foto’s ketodietapp, vertaald door Jolanda Peeters

Deel dit Recept