Koolhydraatarme mayonaise

Je hebt allemaal wel eens eigelen over en de vraag is dan, wat moet ik met die eigelen doen?

Eigenlijk een snel antwoord, mayonaise van maken i.p.v. kopen. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en scheelt weer geld. Bovendien is deze mayonaise absoluut koolhydraatarm ( zit < 0,1 gr koolhydraten in) en hij is erg lekker. Als je van zure mayonaise houdt, voeg je wat meer appelazijn toe. Allerlei smaken olie zorgen voor verschillende kleuren mayonaise. Gebruik geen olie met een uitgesproken smaak, want zo smaakt ook je mayonaise. Je kunt allerlei kruiden toevoegen om de mayonaise op te leuken, ook gember of knoflook, kerriepoeder, uienpoeder, groene kruiden enz. De mayonaise is een week in de koelkast te bewaren in een glazen pot. Gebruik altijd verse biologische eieren en zorg dat de dooier de schaal niet aan raakt aan de buitenkant i.v.m. salmonella. Vaak hoor je mensen zeggen dat ze bang zijn om rauwe verse eieren te eten. Als je een aantal richtlijnen in acht neemt, dan is er geen gevaar voor de gezondheid. eigeel

1. Zorg dat je weet wat de oorsprong is van je ei.
Biologische eieren hebben de voorkeur. Een biologische kip is vele malen gezonder dan een batterij kip en veel minder vatbaar voor ziektes. Daarnaast heeft een bio-kip buiten kunnen krabben en scharrelen in een weiland (dus niet: op een stukje kaalgekrabt modder-en-poep-landschap), en die daar beestjes en gras en zaadjes heeft kunnen pikken.

Hoe gezond zo’n kip is, zegt namelijk alles over hoe gezond haar ei is. Een kip heeft net als wij een darmflora, die moet voorkomen dat de (ook voor de kip) schadelijke Salmonellabacteriën de overhand krijgen.

Een niet-bio-kip is dus minder gezond, met als gevolg meer kans op Salmonella. En ook meer kans op eieren die niet 100% perfect zijn – er mist een stofje van het één of ander in de schil, of het ondoordringbare vlies is wat meer doorlaatbaar, of het eiwit is niet zo stevig als het zou moeten zijn. Dus nog meer kans dat de Salmonellabacterie ook daadwerkelijk het ei kan binnendringen.

Een vers ei bevat ongeveer evenveel eiwit als eigeel. Als het ei veel eiwit bevat en het eiwit heel vloeibaar is, dan is het ei niet super vers.

2. Wil je een ei rauw gebruiken, dan moet je het wel wassen – vlak voor gebruik. Gewoon in een sopje met wat bio-afwasmiddel. Desnoods daarna even afspoelen in een badje met een scheutje azijn. Daarna direct gebruiken, en klaar.

In Amerika is het verhaal nog treuriger: daar wil men de eieren niet besmeurd zien met kippenpoep. Dus die worden gewassen. Het slechtste dat je kunt doen: eieren wassen en ze dan bewaren. Door het wassen verlaag je de kwaliteit van het natuurlijke beschermlaagje (de cuticula) dat om het ei zit, waardoor bacteriën juist makkelijker naar binnen kunnen. Gelukkig krijgen wij in Nederland ongewassen eieren.

3. Bewaren binnen of buiten de koelkast?
Of een ei in de koelkast moet, daarover is ook het laatste woord nog niet gezegd. Aan de ene kant remt de koelkast natuurlijk alle bacteriegroei die mogelijk op het ei zit. Aan de andere kant is de koelkast vaak ook een onregelmatig gebeuren: de temperatuur stijgt en daalt steeds, en het is er vochtig. Vocht is niet goed voor een ei, dat wordt er poreuzer van – en dus meer kwetsbaar voor bacteriën.

Koelen is ook niet per se nodig, maar kan in bepaalde gevallen wel nuttig zijn. Wil je hoogzomer een ei rauw gaan gebruiken, maar kun je het pas een week na aanschaf gebruiken, bewaar het dan in de koelkast. Gebruik je het direct diezelfde dag of de dag erna (of later, maar dan niet rauw), dan kun je het gewoon in de keuken bewaren . Vlak voor gebruik wassen en dan zou er niets aan de hand moeten zijn.

Overigens ben ik wel voorstander van het gekoeld bewaren van gerechten die je met rauwe eieren hebt gemaakt. Eenmaal ontdaan van zijn beschermende schaal, is een ei natuurlijk veel vatbaarder voor allerlei bacteriegroei – niet specifiek Salmonella, maar wel andere nare jongens zoals Lysteria.

Print Friendly
Koolhydraatarme mayonaise
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Allerlei smaken olie zorgen voor verschillende kleuren mayonaise. Gebruik geen olie met een uitgesproken smaak, want zo smaakt ook je mayonaise. Je kunt allerlei kruiden toevoegen om de mayonaise op te leuken, ook gember of knoflook, kerriepoeder, uienpoeder, groene kruiden enz.
Porties
14 a 15 eetlepels
Porties
14 a 15 eetlepels
Koolhydraatarme mayonaise
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Allerlei smaken olie zorgen voor verschillende kleuren mayonaise. Gebruik geen olie met een uitgesproken smaak, want zo smaakt ook je mayonaise. Je kunt allerlei kruiden toevoegen om de mayonaise op te leuken, ook gember of knoflook, kerriepoeder, uienpoeder, groene kruiden enz.
Porties
14 a 15 eetlepels
Porties
14 a 15 eetlepels
Ingrediënten
Porties: eetlepels
Eenheden:
Instructies
  1. Bereiden op 3 verschillende methodes Staafmixer, met de hand of keukenmachine: Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Scheid het eiwit van de dooier, doe de dooier en de mosterd in een kom. Indien je de staafmixer gebruikt, moet je de kom afsluiten anders wordt de mayonaise niet dik genoeg. Meng alles tot het goed gemengd is. Indien je de keukenmachine gebruikt of met de hand mixt , ga je nu de olie zeer langzaam toevoegen. Ga door totdat het eruit ziet als mayonaise en de gewenste dikheid heeft. Hoe meer olie, hoe dikker het wordt. Na alle olie voeg je de citroensap, azijn en het zout toe. Als het te dik wordt voeg je een paar druppels water toe. Voeg nu ook andere kruiden toe als je die wil toevoegen. Als je een staafmixer gebruikt dan doe je alles tegelijkertijd in een afgesloten nauwe hoge kan. Ga langzaam op en neer en beweeg niet te veel, anders werkt het niet en krijg je dunne mayo die lijkt op sladressing.
Deel dit Recept