Kip spiesen met curry-mayo en gevulde paprika

Kip het meest veelzijdige stukje vlees.

Kippen worden gehouden voor hun vlees en voor hun eieren. Maar men gebruikt ze ook als sierkippen om ze tentoon te stellen De 19e-eeuwse kleinschalige gemengde bedrijven zijn steeds verder gaan intensiveren met onder andere als resultaat de huidige legbatterijen. Batterijkippen worden binnen gehouden in vrij kleine kooien. Doordat er pluimveebedrijven met grote aantallen dieren dicht bij elkaar staan, maar ook omdat er steeds meer kippen buiten lopen (Freiland) en dus in contact komen met wilde vogels, zijn er meer uitbraken van ziekten, zoals vogelpest. Kippenvlees en ook rauwe eieren bevatten in Nederland en België soms de salmonella bacterie, die ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken, mede doordat de consument de producten niet goed bereidt of bewaart.

In Nederland werden in 2010 in totaal ruim 101 miljoen kippen gehouden, waarvan bijna 48 miljoen als leghen en ruim 44 miljoen als vleeskip.

Kippen worden in de Lage Landen voor productie van eieren en vlees op verschillende manieren gehouden:
– Biologische kippen: Een biologische kip (500.000 in Nederland, cijfer van 2005) heeft 4 m2 weiland ter beschikking. Daarnaast is er stalruimte, waar de kip ’s nachts slaapt en ’s ochtends haar eitje legt (ze worden dan even opgehokt), hier delen zes kippen samen 1 m2. De snavels worden niet geknipt of gebrand. Het mengvoer van deze kippen is voor 80 procent biologisch. Er wordt in de landen van de Europese Unie geen genetisch gemanipuleerd voedsel gegeven. De kippen hebben legnesten, zitstokken en een stofbad, evenals scharrelkippen.
– Freiland-kippen: of vrije uitloopkip (4,3 milj. in 2005). De naam zegt het al: deze kippen lopen net als de biologische kippen buiten in het weiland. De snavels mogen geknipt of gebrand worden. De kippen hebben ook de beschikking over legnest, zitstokken en een stofbad.
– Scharrelkippen: In Nederland (2005) leven 10,3 miljoen scharrelkippen. Negen kippen delen samen 1 m2. Ze kunnen niet naar buiten. De snavels mogen geknipt of gebrand worden. De dieren krijgen mengvoeder en ze hebben de beschikking over legnesten, zitstokken en een stofbad.
Batterijkippen: In een legbatterij zitten 18 kippen per m2. Nederland (2005) heeft 14,5 miljoen batterijkippen. De dieren kunnen niet naar buiten, de snavels worden geknipt of gebrand en er zijn geen legnesten, zitstokken of stofbaden.
– Vleeskippen: Vleeskippen zijn kuikens van ongeveer zes weken oud. In deze zes weken groeien ze tot een gewicht van zo’n 2,5 kilo. De kuikens worden gehouden in grote schuren waar 16 tot 24 dieren per m2 zitten. De kuikens kunnen niet naar buiten en de schuren hebben geen ramen.

Kip wordt in supermarkten en door slagerijen verhandeld. Een speciaalzaak voor kippenvlees en wild heet een poelier, van het Franse woord voor kip, poule. Als een kip voorheen op een boerderij geslacht werd, gebeurde dat door de kop eraf te hakken. De kip kan daarna nog een tijdje reflexmatig blijven rondrennen.

Bron Wikipedia

Print Friendly
Kip spiesen met curry-mayo en gevulde paprika
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke complete maaltijd! Ze zeggen altijd dat kip het meest veelzijdige stukje vlees is, en je kan er inderdaad oneindig mee variëren. Dit recept is compleet met een sausje, gevulde paprika en rauwkost.
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 20 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 20 minuten
Kip spiesen met curry-mayo en gevulde paprika
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke complete maaltijd! Ze zeggen altijd dat kip het meest veelzijdige stukje vlees is, en je kan er inderdaad oneindig mee variëren. Dit recept is compleet met een sausje, gevulde paprika en rauwkost.
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 20 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 20 minuten
Ingrediënten
Kipspiezen
curry mayonaise
Rauwkost
Gevulde paprika
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
kipspiezen
  1. Plaats de 4 kipspiezen in een grillpan en bak ze gaar.
currymayo
  1. Doe de mayonaise in een bakje.
  2. Meng de hotcurry poeder naar smaak door de mayonaise.
Rauwkost
  1. Snijd de tomaat en komkommer.
  2. Doe de sla met tomaat en komkommer in een kom.
  3. meng de olijfolie met de peper en chiazaad tot een dressing en meng dit met de rauwkost.
gevulde paprika
  1. Hol de paprika's uit.
  2. Snijd de kastanjechampignons.
  3. Meng de eieren met de kruiden, de champignons en de helft van de geitenkaas.
  4. Vul hiermee de paprika's en strooi de rest van de kaas eroverheen.
  5. Laat dit in de oven garen circa 20 minuten op 190 graden.
Notities

Recept en foto van Sandra Doppenberg.

Deel dit Recept