Koolhydraatarme Spekkoek

Koolhydraatarme spekkoek
Koolhydraatarm, vegetarisch, glutenvrij.
Door de koekkruiden niet geschikt voor de strenge fase.

De winter komt er weer aan. En dat is tijd voor een lekkere spekkoek. Maar helaas zit spekkoek bomvol met koolhydraten! Maar deze niet! Het is een heel werk en vergt wat geduld om deze te maken, maar je geniet er dan ook wel extra van!

Spekkoek
Deze koek is een Indische cake- of koekachtige lekkernij die tijdens de koloniale tijd in Nederlands-Indië is ontstaan. Het recept is waarschijnlijk afgeleid van een vergelijkbare type cake van Duitse oorsprong, namelijk de Baumkuchen, maar aangepast met in Nederlands-Indië beschikbare ingrediënten.

De koek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl er in de lichte lagen geraffineerde (witte) suiker zit. Later zijn andere varianten verzonnen, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao of de lichte lagen vrolijk gekleurd worden, bijvoorbeeld met groene pandan. Ook de hoeveelheden ei uit het originele recept worden niet meer door alle moderne spekkoekbakkers toegepast.

De bereiding is erg bewerkelijk en niet eenvoudig, aangezien het gerecht met grote nauwkeurigheid, laag voor laag, dient te worden gebakken; de lekkernij wordt daarom van oudsher alleen bij speciale gelegenheden geserveerd. Tegenwoordig is spekkoek in Nederland, België en Suriname echter ook in Indische toko’s, supermarkten en restaurants te verkrijgen.

De Indische koek wordt soms verward met het oorspronkelijk Nederlands-Indische gerecht kue lapis, omdat die naam letterlijk “cake in laagjes” betekent. De kue lapis die in Nederland bekend is, is echter opgebouwd uit pudding- of geleiachtige lagen van allerlei kleuren (meestal twee per koek); de lagen zijn vaak ook veel dikker dan bij spekkoek.

In het huidige Indonesisch wordt de koek echter met verschillende namen aangeduid. Zo gebruikt men spekuk, duidelijk uit het Nederlands afgeleid, maar juist ook de benaming kue lapis wordt in Indonesië gebruikt voor wat wij spekkoek noemen. Daarnaast komt ook de benaming lapis legit regelmatig voor.
De naam “spekkoek” is overigens ontstaan doordat de oorspronkelijk vorm door de dunne, om-en-om gekleurde laagjes aan doorregen spek deed denken. Spekkoek is erg machtig en wordt over het algemeen in dunne plakjes gesneden.

Gebruikte bron Wikipedia

Print Friendly
koolhydraatarm-spekkoek-zonder-suiker-slank4u2
Koolhydraatarme Spekkoek
Stemmen: 2
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
De winter komt er weer aan. En dat is tijd voor een lekkere spekkoek. Maar helaas zit spekkoek bomvol met koolhydraten! Maar deze niet! Het is een heel werk en vergt wat geduld om deze te maken, maar je geniet er dan ook wel extra van!
Porties
8 porties
Porties
8 porties
koolhydraatarm-spekkoek-zonder-suiker-slank4u2
Koolhydraatarme Spekkoek
Stemmen: 2
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
De winter komt er weer aan. En dat is tijd voor een lekkere spekkoek. Maar helaas zit spekkoek bomvol met koolhydraten! Maar deze niet! Het is een heel werk en vergt wat geduld om deze te maken, maar je geniet er dan ook wel extra van!
Porties
8 porties
Porties
8 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Meng alle ingredienten behalve de koekkruiden in een schaal.
  2. Verdeel hierna het beslag over 2 schalen.
  3. Voeg aan 1 kom de koekkruiden toe. Nu heb je 2 komen, 1 met licht beslag en 1 met donker beslag.
  4. Vet een kleine springvorm in.
  5. Doe een kleine laagje in het springvorm
  6. Bak dit op 170 graden tot dit laagje bijna gaar is.
  7. Doe er dan een nieuw laagje op uit de andere schaal en herhaal dit tot het beslag op is.
  8. Je kunt de koek een stuk dikker maken door meerdere lagen toe te voegen, verdubbel dan het recept.
Notities

Tip: Blijf er tijdens het bakken echt bij, je moet de koek in de gaten houden!

In dit recept is een springvorm van 17- 18 cm gebruikt!

Foto van Christa Nagelhout. Recept van Sandra Doppenberg, Aangepast door Christa Nagelhout.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie ( die je uiteraard kunt verkleinen) bevat dit gerecht 7 gr koolhydraten.

Voedingswaarde
Koolhydraatarme Spekkoek
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 600 Calorieën uit Vetten 513
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 57g 88%
Verzadigd Vet 29g 145%
Meerv. Onverzadigd Vet 4g
Enkelv. Onverzadigd Vet 16g
Cholesterol 307mg 102%
Natrium 298mg 12%
Kalium 293mg 8%
Totaal Koolhydraten 10g 3%
Voedingsvezels 3g 12%
Suikers 2g
Eiwitten 16g 32%
Vitamine A 30%
Vitamine C 1%
Calcium 18%
Ijzer 16%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept