Italiaanse lasagne met courgette en mozzarella

Lasagne met courgette en Mozzarella
Koolhydraatarm,glutenvrij,eivrij.
Je kunt dit recept makkelijk vegetarisch maken door vegetarisch gehakt te gebruiken.

Een handig en makkelijk recept voor een door de weekse dag, zelfs je gezin zal mee smullen en wil niet meer anders.
Geen handig gerecht voor de strenge fase ivm de hoeveelheid groenten en tomaten.

Lasagne
Lasagne is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pasta bladen van circa 10 bij 15 cm. Natuurlijk passen pasta bladen niet in de koolhydraat arme levensstijl. Gelukkig kunnen deze pasta bladen vervangen worden door schijfjes gegrilde courgette afgewisseld met een laagje dunne plakjes mozzarella. Hoewel lasagne een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland waar “lasanon” platte deegkoek betekent. Traditionele Italiaanse ovenschotel stamt uit Midden-Italië.
De ovenschotel wordt gemaakt met gegrilde courgette schijfjes, gehakt, Mozzarella gecombineerd met Parmezaanse kaas en bechamelsaus. Bechamelsaus past niet in de koolhydraat arme levensstijl en kan vervangen worden in dunne plakjes Mozzarella kaas. Er bestaan diverse varianten, onder andere met spinazie.
Ook buiten Italië wordt lasagne veelvuldig aan de lokale smaak aangepast. Zo wordt lasagne binnen de ierse keuken bereid met tomaten, cheddar kaas en een grote hoeveelheid gehakt.
In kant-en-klaar lasagne is een deel van de kaas vaak vervangen door de goedkopere analoge kaas. En past niet in de koolhydraat arme levensstijl.

Mozzarella
Dit is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijke mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Beide zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur. De mozzarella di bufala is porseleinwit (net als de buffelmelk) terwijl de koemelkmozzarella een licht gelige kleur van het in koemelk aanwezige caroteen heeft. De mozzarella di bufala wordt als een delicatesse beschouwd en is duurder dan de koemelkmozzarella.
Mozzarella geniet binnen de Europese Unie bescherming als Gegarandeerde traditionele specialiteit.

De naam
De meest voor de hand liggende verklaring van het woord “mozzarella” is de herleiding naar het werkwoord “mozzare”, dat afsnijden betekent en op het snijden van de ‘melkworst’ in kleine delen duidt. Andere theorieën beschrijven de oorsprong als een kleinere versie van de “scamozza” of Scamorza kaas, dat op zijn beurt waarschijnlijk een afgeleide is van “scamozzata” (“zonder hemd”). Dit zou een verwijzing zijn naar het feit dat deze kaassoorten geen harde korst hebben, die oudere, gedroogde kaassoorten wel bezitten.

Ook wordt wel gedacht dat de kaas in een 12e-eeuws klooster werd gemaakt. De monniken gaven dan zelfgemaakte “mozza” of “provatura” op brood aan bezoekers. Deze giften waren waarschijnlijk eveneens van buffelmelk gemaakte “ricotta”. Ricotta wordt gewonnen uit de wei waarin mozzarella gemaakt werd en is als zodanig een bijproduct (ricotta is daarmee dus geen kaas!). Het woord “mozzarella” komt voor het eerst voor in kookboeken uit de 16e eeuw (Opera di Bartolomeo Scappi 1580).

Gezondheid
Er zijn bronnen die aangeven dat waterbuffelmelk geschikt zou zijn voor personen die koemelkallergie hebben. Dit kan echter niet zonder meer gesteld worden. Er spelen tal van factoren. Deskundig advies wordt geadviseerd. De energiewaarde van buffelmozzarella ligt aanzienlijk hoger dan die van koemelkmozzarella. Het calciumgehalte van koemelkmozzarella ligt hoger. Het cholesterolpercentage bij buffelmelkmozzarella ligt lager. Koemelkmozzarella bevat caroteen, een voorloper van vitamine A. Buffelmelkmozzarella bevat vitamine A. Qua suikergehalte is er nauwelijks verschil. Het vetpercentage van buffelmelk is hoger dan dat van koemelk. De verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren is bij buffelmelk anders dan bij koemelk. Zowel koemelk als buffelmelk bevatten een reeks van vitamines en mineralen, ook deze kunnen verschillen. De exacte percentages wijken af per mozzarellafabriek, afhankelijk van de aangeleverde grondstof melk en de vervaardigingswijze.

Je kunt lasagne op verschillende manieren bereiden die binnen de koolhydraat arme levensstijl passen, voorbeelden hiervan zijn het recept “echte” lasagne “echte” lasagne en Groenten lasagne

Bron: Wikipedia en
Wikipedia mozzarella

Print Friendly
koolhydraatarme lasgne met courgette en mozzarella-slank4u2
Italiaanse lasagne met courgette en mozzarella
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een handig en makkelijk recept voor een door de weeksedag, zelfs je gezin zal mee smullen en wil niet meer anders.
Porties
6 pers
Porties
6 pers
koolhydraatarme lasgne met courgette en mozzarella-slank4u2
Italiaanse lasagne met courgette en mozzarella
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een handig en makkelijk recept voor een door de weeksedag, zelfs je gezin zal mee smullen en wil niet meer anders.
Porties
6 pers
Porties
6 pers
Ingrediënten
Porties: pers
Eenheden:
Instructies
  1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Alle groenten fijnsnijden, behalve de courgette. Mozzarella in dunne plakjes.
  3. Courgette in lengte plakken snijden en grillen.
  4. Bak de paprika, ui champignons en knoflook aan.
  5. Bak het gehakt rul met de kruiden.
  6. Voeg de groente en het gehakt bij elkaar en voeg er de gepelde tomaten bij en laat het nog even samen sudderen.
  7. Begin met een laagje groente en gehakt mengsel in de ovenschaal.
  8. Doe daarop een laagje gegrilde courgette en wat plakjes mozarella.
  9. Herhaal deze twee stappen en eindig met een laagje mozarella en evt wat geraspte kaas.
  10. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven (180 graden) tot de kaas gesmolten is. Indien je een combi oven hebt kan de temperatuur aangepast moeten worden volgens de instructies van je apparaat.
Notities

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 9 gr koolhydraten.
Geschikt voor : afvalfase 20/30

Voedingswaarde
Italiaanse lasagne met courgette en mozzarella
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 324 Calorieën uit Vetten 171
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 19g 29%
Verzadigd Vet 8g 40%
Meerv. Onverzadigd Vet 1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 8g
Cholesterol 87mg 29%
Natrium 682mg 28%
Kalium 789mg 23%
Totaal Koolhydraten 12g 4%
Voedingsvezels 3g 12%
Suikers 6g
Eiwitten 28g 56%
Vitamine A 10%
Vitamine C 99%
Calcium 15%
Ijzer 19%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Bronvermelding: Tieleke Kersten  op facebook groep Koolhydraatarme recepten voor een gezond gewicht
Dit is onze groep met recepten die je kunt gebruiken als je op gewicht bent en/of met een dagtotaal van 50 gr koolhydraten of meer.

Deel dit Recept