Aubergine-tomaten ovenshotel

Aubergine-tomaten ovenschotel

Een heerlijke koolhydraatarme groenten ovenschotel die glutenvrij is en ei-vrij.
Het is makkelijk lactose intolerant proof te maken is door buffel mozzarella te gebruiken (geen/weinig lactose) en de Parmezaanse kaas weg te laten alhoewel hier ook maar enkele sporen van lactose inzitten, dus wel gebruikt kan worden bij lactose intolerantie. In Nederlandse harde kaas, zoals Goudse kaas, zit geen lactose.

Veel mensen zeggen dat ze aubergine niet lusten of lekker vinden, maar het is zo’n soort groenten die diepte aanbrengt in je gerechten.
Mits je niet overgevoelig bent voor nachtschadeplanten, moet je het gewoon een keer uitproberen.
Nachtschade planten zijn onder andere de aardappel, de aubergine, de paprika en de tomaat.

De aubergine is een plant uit de nachtschadefamilie . De plant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het spaanse Andalusïe geïntroduceerd. Omstreeks het midden van de 15e eeuw in Europa geïntroduceerd vanuit Spanje. Sinds enige tijd wordt deze groente ook volop door Nederlandse tuinders geteeld. In China en India is deze groente al duizenden jaren bekend.

De in Nederland en België meest verkochte aubergine heeft een glanzende donkerpaarse schil (de kleur aubergine is ernaar vernoemd) en bijna wit vruchtvlees. De smaak is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met ‘stevige’ smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden als marjolein en basilicum. In de mediterrane keuken is naast courgette , de aubergine een erg belangrijke groente.

Aubergine bevat 3,5 gr koolhydraten per 100 gram onbereid product.

Deze schotel is in alle jaargetijden lekker bij een stukje gebakken of gegrilde vis of kip.
Voor familie en vrienden kun je er gebakken aardappelen bij serveren of rijst. Als vegetarische maaltijd met een vegaburger ook erg lekker.

Print Friendly
koolhydraatarme-Auberine-tomaten-ovenschotel-slank4u2
Aubergine-tomaten ovenshotel
Stemmen: 3
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke, makkelijke en vegetarische ovenschotel
Porties
2 personen
Porties
2 personen
koolhydraatarme-Auberine-tomaten-ovenschotel-slank4u2
Aubergine-tomaten ovenshotel
Stemmen: 3
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke, makkelijke en vegetarische ovenschotel
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verdeel 1 el olijfolie over de bodem van een ovenschotel.
  3. Leg de plakken aubergine dakpansgewijs in de ovenschaal. Bestrooi met (flink) peper en zout.
  4. Beleg met de plakken tomaat. Bestrooi met de oregano en nog wat peper en zout.
  5. Verdeel de plakken mozzarella over de tomaten.
  6. Rasp tot slot wat Parmezaanse kaas over de ovenschotel.
  7. Bak de groenten 20 minuten in de oven. Strooi er dan de zonnebloempitten over en bak nog 10 minuten tot de kaas goudbruin is.
Notities

Totaal aantal koolhydraten 5 gram koolhydraten pp

Recept van internet, herkomst onbekend, aangepast door Jolanda Peeters

Deel dit Recept