Andijvie ovenschotel

Andijvie

Deze week staat andijvie op het menu. Het is in de aanbieding en kan zowel in de zomer als in de winter gegeten worden. In de zomer maak je er al snel salades mee en in de winter kun je lekker experimenteren met ovenschotels.

Het is zo’n soort groente die zowel gestoofd, gebakken als rauw bijzonder smaakvol is. Je kunt er dus alle kanten mee uit. en past eigenlijk overal bij.

Het is een groene bladgroente met een licht bittere smaak. Krulandijvie of frisee is een variëteit met lichtgroene gekrulde bladeren. Deze variant is heel lekker en decoratief in salades. Het kan gekookt of rauw gegeten kan worden. Eet de groente apart of als stamppot. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen.
Deze groente bevat gemiddeld meer mineralen dan andere groenten.

Verwijder eventuele lelijke bladeren en was de krop door deze onder te dompelen in ruim water. Snij het blad in reepjes en laat ze goed uitlekken. Als er veel zand in zit, is het slim om de andijvie daarna nogmaals te wassen. Reken op 300 tot 400 gram per persoon voor gekookte andijvie – andijvie slinkt snel bij het koken! – en 100 gram per persoon voor salades. Het kookvocht gooi je weg want daar zit nitraat in.
Het bestaat voor een groot deel uit water en dat maakt dat deze groente snel kan verleppen. Let er daarom op dat de andijvie bij aankoop een fris uiterlijk heeft en stevig aanvoelt. De onderkant van de stronk mag niet bruin of vochtig zijn.

Andijvie is een kwetsbare groente, die je het beste zo snel mogelijk na aankoop kunt eten. Het is ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast, en 1-3 dagen op een koele plaats (tot 15 C). Verpakt in een plastic zak met gaatjes kan andijvie enkele dagen in de koelkast worden bewaard. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je andijvie, na minimaal 2 minuten blancheren, ook in de diepvries bewaren. Hij is bij minimaal -18 C tot 12 maanden houdbaar.

Bereidingstijden:
Koken: 10 – 13 minuten
Roerbakken: 6 – 8 minuten
Magnetron: 5 – 6 minuten
Smoren: 7 – 8 minuten
Stomen: ca. 15 minuten

Bevat ongeveer 1.3 gr kh per 100 gram rauwe andijvie.

Geraadpleegde bron: groenten en fruit buro

Print Friendly
koolhydraatarme-andijvie-ovenschotel-slank4u2
Andijvie ovenschotel
Stemmen: 12
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke andijvieschotel met spekjes en gehakt. Makkelijke avondmaaltijd waar de oven het werk voor je doet.
Porties
2 personen
Passieve Tijd
40 minuten
Porties
2 personen
Passieve Tijd
40 minuten
koolhydraatarme-andijvie-ovenschotel-slank4u2
Andijvie ovenschotel
Stemmen: 12
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke andijvieschotel met spekjes en gehakt. Makkelijke avondmaaltijd waar de oven het werk voor je doet.
Porties
2 personen
Passieve Tijd
40 minuten
Porties
2 personen
Passieve Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  2. Verhit een koekenpan en bak de spekjes even uit en schep ze uit de pan met een schuimspaan.
  3. Voeg de roomboter toe en bak hierin het gehakt rul met de Italiaanse kruiden. Schep de andijvie bij het gehakt en laat de andijvie slinken.
  4. Voeg 1 el water toe, doe een deksel op de pan en laat dit een paar minuten stomen.
  5. Roer de crème fraîche met de eieren los en roer 100 gr kaas erdoor, peper en nootmuskaat.
  6. Roer dit van het vuur af door het andijviemengsel.
  7. Schep het gehakt/andijviemengsel in een platte ovenschaal en strooi er de spekjes en de rest van de kaas over heen.
  8. Bak de schotel in 40 minuten mooi goudbruin.
Notities

Recept facebookpagina, bewerkt door Jolanda Peeters.

 

Deel dit Recept

2 thoughts on “Andijvie ovenschotel