Roomkaas ontbijt

Roomkaas ontbijt

Een klassiek Atkins ontbijt, maar voor alle koolhydraatarme diëten goed geschikt.
Het bevat weinig koolhydraten, voldoende vetten en voldoende eiwitten. Hier houd je het makkelijk een aantal uren op vol.

Roomkaas
Roomkaas is een witte, romige, smeerbare soort kaas die gegeten kan worden op toastjes of op brood. Deze kaas heeft een milde smaak, maar soms is er meer smaak toegevoegd door middel van fijngehakte knoflook, olijven of dille.
Roomkaas kan ook gebruikt worden bij de bereiding van allerlei gerechten, zoals cheesecake (vergelijkbaar met kwarktaart), of in koude of warme gerechten, zoals pasta’s. In Nederland zijn er verschillende soorten roomkaas, waaronder de frisse zogenaamde zuivelspreads.
Roomkaas dient niet verward te worden met smeerkaas.
Bron: Wikipedia

Er zijn verschillende soorten roomkazen.
Verse (room) kaas is zacht, glad, vrij stevig van structuur en smeerbaar (soms – mits goed koud – net snijdbaar). De smaak is fris, licht zuur.
De meeste verse kaas wordt van koemelk gemaakt, maar ook andere melk kan voor verse kaas gebruikt worden.
Tip: Als er geen diersoort vermeld (of afgebeeld) wordt op de verpakking betreft het doorgaans verse (room) kaas van koemelk.
De Franse naam voor verse kaas is: Fromage frais, voor verse geitenkaas: Chèvre frais.
Roomkaas is met verschillende vetgehaltes verkrijgbaar:
‘Volvette’ roomkaas bevat meer dan 30 procent vet, de hafvolle varianten 16 – 18 procent vet en de magere soorten minder dan 8 procent vet.
Verse (room) kaas – naturel (zonder toevoegingen) en met kruiden – wordt door veel fabrikanten gemaakt en er worden vaak meerdere merken in bijna iedere supermarkt verkocht (zoek in het koelvak).
Er is ook ‘lang houdbare’ roomkaas (die buiten het koelvak te vinden is)
Minder vette roomkaas wordt ook wel gewoon verse kaas genoemd of verkocht met toevoegingen als ‘light’ of ‘linesse’.

Ook op veel kaasboerderijen wordt verse kaas gemaakt en verkocht. Deze ‘ambachtelijke’ kaasjes (van geiten-, schapen en koemelk) kunnen erg verschillen in vorm, smaak en samenstelling.
Ze zijn er naturel, maar kunnen ook kruiden of een andere smaakmaker bevatten (zoals bijvoorbeeld ananas of honing). Soms zijn ze na de bereiding in kruiden of iets anders gerold (zoals bijvoorbeeld noten).


Bekende roomkazen
:
De hieronder genoemde verse roomkazen zijn in de meeste grote supermarkten te vinden.
* (Volvette soorten – van koemelk): Mon chou roomkaas (31 % vet), Bressot (33 % vet), Cantadou (33 % vet) Paturain (36 % vet) en Boursin ( 41 % vet).
* (Halfvolle en magere roomkaas – van koemelk): Paturain linesse (15 procent vet), Boursin light (9 % vet), St. Môret linesse (6% vet).
* (Franse verse (room) kazen – van geitenmelk): Rondelé Chèvre (volvet, 38 %vet) en Chavrine (13 % vet).

Minder algemeen:
De volgende soorten verse kaas zijn meestal alleen in goed gesorteerde supermarkten en kaasspeciaalzaken te vinden:
* Franse verse geitenkaasjes: Chèvre de Bellay (naturel, as en kruiden)(20% vet), Crottin frais (17% vet)
* Nederlandse verse kaas van geitenmelk: Bettine Frai’mage (naturel, paprika en peterselie), Cabrina Chèvre (spread en naturel) en De Bokkesprong verse geitenkaas (met kruiden) (17 % vet).

Tip: In veel supermarkten wordt ook merkloze verse (room) kaas met kruiden of andere smaakmakers (zoals knoflook, tuinkruiden, kerrie, gember, noten of ananas) verkocht. Deze verse kaas zit meestal in doorzichtige plastic bakjes. Zoek ze in het koelvak.

Verse roomkaas is door de neutrale smaak veelzijdig in gebruik en kan in zoete en hartige gerechten gebruikt worden.
Let op: Alleen (vol) vette roomkaas kan zonder al te veel gevaar voor schiften in warme gerechten (zoals sauzen) gebuikt worden.

Bereidingswijze:
De meeste verse (room) kaas wordt (in fabrieken) op dezelfde grootschalige manier bereid als kwark (alleen is het vetgehalte van de melk die voor de verse kaas gebruikt wordt hoger).
Meteen na de bereiding wordt de verse kaas – al dan niet gemengd met allerlei toevoegingen – verpakt in plastic kuipjes, bekertjes, aluminiumfolie enzovoorts.
Kaasboerderijen verkopen vaak kleine verse (room) kaasjes van geiten-, schapen- of koemelk die nog op min of meer ambachtelijke manier in individuele vormpjes zijn gemaakt. Ook veel Franse verse kaasjes worden nog zo vervaardigd.

Bron: Kooktips

Print Friendly
Koolhydraatarm-roomkaas-ontbijt-slank4u2
Roomkaas ontbijt
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een lekker ontbijtje vinden moeilijk? Helemaal niet. Hier heb je een heerlijk goed vullend ontbijt gevonden, dat ook nog eens heel snel en makkelijk te maken is.
Porties
1 persoon
Porties
1 persoon
Koolhydraatarm-roomkaas-ontbijt-slank4u2
Roomkaas ontbijt
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een lekker ontbijtje vinden moeilijk? Helemaal niet. Hier heb je een heerlijk goed vullend ontbijt gevonden, dat ook nog eens heel snel en makkelijk te maken is.
Porties
1 persoon
Porties
1 persoon
Ingrediënten
Porties: persoon
Eenheden:
Instructies
  1. Alle ingrediënten door elkaar roeren tot het goed romig is.
  2. Alles in een ingevet magnetronschaaltje doen en afdekken met magnetronfolie.
  3. 3 minuten in de magnetron op de hoogste stand en af laten koelen voor het eten.
Notities

Recept: Atkins.

Deel dit Recept