Oosters gehaktbrood in spek

Oosters Gehaktbrood
Koolhydraatarm, glutenvrij, lactose vrij.

Geschikt als diner en lunch, maar ook heerlijk als tussendoortje. Het is zowel warm als koud te eten en ook makkelijk mee te nemen.

Zelf ben ik gek op gehaktbrood, niet alleen omdat het lekker is maar ook omdat je er zoveel mee kan variëren.
Omdat kant en klare gehaktbrood meestal is gebonden met zetmeel zijn die niet geschikt voor ons koolhydraatarm dieet.
Dit geldt vaak ook voor gehaktbrood van de slager, vraag dit daarom altijd even na.
Het recept wat je hieronder gaat vinden is gelukkig zonder zetmeel of paneermeel, maar gebonden met kokosmeel. Je kunt desgewenst ook amandelmeel gebruiken, maar ook gemalen knabbelspek.

Wat is gehaktbrood eigenlijk?
Vleesbrood of fricandon en is een gerecht bestaande uit gehakt dat in een oven is gebakken. Het kan zowel warm (als hoofdschotel) als koud (als beleg) gegeten worden. Het is ook wel bekend onder de naam gehaktbrood.

De basis van een vleesbrood bestaat uit gehakt gebakken in de vorm van een langwerpig brood. Naar eigen smaak kunnen bij dit basisrecept groenten, kruiden of andere zaken door het gehakt gemengd worden, zoals:

groene kruiden (bijvoorbeeld peterselie)
fijngesneden groenten zoals paprika, wortels
spekblokjes
gekookt ei (geheel of in stukjes)
ei en/of bloem of brood als bind- en vulmiddel
Industriële versies van het recept worden als vleesbrood en kalfsbrood verkocht. Vaak zijn die versies fijner gemalen en met meer zetmeel gebonden.

Wat is Kurkuma?
Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is een kruid dat vooral in India bekend is. Het is een belangrijk kruid, dat gewonnen wordt uit de plant ‘Curcuma Longa’. Kurkuma is bijzonder gezond en wordt voornamelijk in de Oosterse keuken gebruikt om meer smaak en kleur aan gerechten te geven.

Wat is komijnzaad?
Een plant uit de schermbloemen familie, zusje van bijvoorbeeld anijs, karwij en venkel. We gebruiken eigenlijk alleen de zaadjes. Onmisbaar in de Indonesische en Indiase keuken, maar ook daarbuiten wordt het veel gebruikt. Oerhollands is de komijnenkaas.

Gebruikte bron:
Gehaktbrood

Print Friendly
Koolhydraatarm Oosters Gehaktbrood
Stemmen: 3
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijk koolhydraatarme Oosterse gehaktbrood. Met oosterse tinten en omhuld in spek.
Porties Prep Tijd
1 brood 20 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
1 brood 20 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Koolhydraatarm Oosters Gehaktbrood
Stemmen: 3
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijk koolhydraatarme Oosterse gehaktbrood. Met oosterse tinten en omhuld in spek.
Porties Prep Tijd
1 brood 20 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
1 brood 20 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Porties: brood
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180° C.
  2. Vet een bakvorm in en bekleed de vorm met ontbijtspek. Laat wat over de randjes hangen om straks dicht te vouwen.
  3. Meng het gehakt met de klein gesnipperde ui, lenteui, paprika en knoflook. Meng daarna het rauwe ei erdoor.
  4. Als alles goed gemengd is, meng dan de kokosmeel erdoor heen .
  5. Daarna de kruiden en sojasaus toevoegen. En weer goed mengen.
  6. Een laagje gehakt in de vorm doen.
  7. Dan de 3 hardgekookte gepelde eieren er heel in leggen.
  8. Verdeel de rest van het gehakt over de vorm zodat de eieren goed bedekt zijn. Alles goed aandrukken.
  9. Dan het ontbijtspek over de bovenkant dichtvouwen.
  10. 40 tot 45 minuten in de oven.
  11. Overtollig vet/vocht afgieten en dan opdienen.
Notities

Recept en foto van Danielle Schraven

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per heel brood bevat dit gerecht 21 gr koolhydraten.
Geschikt voor : afval fase.

Deel dit Recept