Koolhydraat-arme “Franse Frieten”

Koolhydraat-arme “Franse Frieten”

Nog nooit gehoord van koolraap ? Dan wordt het tijd, om er iets over te weten te komen.
Het is een koolhydraat-arme groente. Koolraap wordt regelmatig gebruikt in de paleo leefwijze als vervanging van aardappels.
Koolraap heeft een hoog kalium gehalte, dat is een mineraal, wat vaak ontbreekt binnen een koolhydraat-arm dieet. In tegenstelling tot zoete aardappels, heeft het een relatief laag koolhydraat gehalte.

koolraap

Alleen ter vergelijking, is hier een overzichtje van de gemiddelde koolhydraten van vergelijkbare groenten (per 100 gr.)
zoete aardappels: 17 gr koolhydraten
pastinaak: 13 gr koolhydraten
aardappels: 10-17 gr koolhydraten, hangt af van het soort
knolselderij: 7 gr koolhydraten
wortel: 6.8 gr koolhydraten
koolraap: 5.6 g net koolhydraten

Echter, als je toch liever kiest voor nog minder koolhydraten, kun je kiezen voor:
rapen: 3.9 gr koolhydraten
koolrabi: 2.6 gr koolhydraten
peterseliewortels: 1.7 gr koolhydraten

Na een aantal kook experimenten, kan ik zeggen, dat koolraap een goed compromis is.
Je moet echter niet verwachten, dat het hetzelfde smaakt en net zo knapperig is als patat.
Ik heb het ook geprobeerd met andere groenten: rapen en koolrabi bevatten meer water en de structuur was een beetje te zacht en te taai om te bakken, maar ze zijn wel goed voor iedereen, die minder koolhydraten wil gebruiken.
Gebakken peterseliewortel smaakt geweldig, maar is niet echt makkelijk te vinden. Let wel goed op dat je geen pastinaak krijgt, ze lijken op elkaar, maar het aantal koolhydraten is VEEL hoger !

PASTINAAK
PASTINAAK
PETERSELIEWORTEL
PETERSELIEWORTEL

De naam zegt het al “Franse Frietjes”. Franse Frietjes zijn dun!! Dus hoe dunner je ze snijdt hoe knapperiger ze worden!!

Notitie: Oliën met een hoog kookpunt zijn bruikbaar om mee te bakken (avocado olie, kokos olie, macadamia olie, rode palm olie, etc.) Als je zoekt naar ingrediënten, probeer ze zo natuurlijk mogelijk te vinden ( organisch, zonder onnodige toevoegingen

Print Friendly
Koolhydraat-arme “Franse Frieten”
Stemmen: 3
Score: 1
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Als je koolhydraatarm dieet, dan laat je aardappels achterwege. En oh wat mis je soms frieten. Dit recept voor Franse frietjes komt heel dicht in de buurt. Notitie: Oliën met een hoog kookpunt zijn bruikbaar om mee te bakken (avocado olie, kokos olie, macadamia olie, rode palm olie, etc.)
Porties Prep Tijd
4 porties 10 minuten
Kook Tijd
30-45 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 10 minuten
Kook Tijd
30-45 minuten
Koolhydraat-arme “Franse Frieten”
Stemmen: 3
Score: 1
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Als je koolhydraatarm dieet, dan laat je aardappels achterwege. En oh wat mis je soms frieten. Dit recept voor Franse frietjes komt heel dicht in de buurt. Notitie: Oliën met een hoog kookpunt zijn bruikbaar om mee te bakken (avocado olie, kokos olie, macadamia olie, rode palm olie, etc.)
Porties Prep Tijd
4 porties 10 minuten
Kook Tijd
30-45 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 10 minuten
Kook Tijd
30-45 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor tot 225°C.
  2. Schil en was de koolraap. Snijd hem in reepjes van + ½ cm dikte, of dunner om ze knapperiger te maken. Ik merkte, dat hoe dikker de reepjes, hoe moeilijk het wordt om ze knapperig te krijgen.
  3. Doe de reepjes in een schaal en verwijder het overtollige vocht met behulp van keukenpapier.
  4. Mix in een klein schaaltje de olie, paprika, zout, peper en indien je wilt, de kruidnagel. Sprenkel het geheel gelijkmatig over de frieten en leg ze op een bakplaat die eerst bekleed is met bakpapier.
  5. Zorg ervoor dat ze enkel op de bakplaat liggen, lukt dit niet, gebruik dan meerdere bakplaten, of doe het in 2 keer. Bak ze ongeveer 25-35 minuten (het hangt af van de dikte van de frieten.) Controleer de frieten regelmatig en draai de frieten regelmatig, om te zorgen dat ze gelijkmatig bakken.
  6. Verwijder ze uit de oven en serveer ze met vlees en suikervrije ketchup of mayonaise ( probeer mijn zelfgemaakte mayonaise, recept volgt.) Geniet ervan terwijl ze wam zijn en laat ze niet koud worden, want dan worden ze klef.
Notities

Origineel recept van ketodietapp, vertaald en bewerkt door Wilma Wijkhuizen, foto's Wilma Wijkhuizen. Onze hartelijke dank voor je inspanning!

Notitie:
Indien je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten laag is, serveer ze dan met vlees, om er zeker van te zijn dat je geen toegevoegde koolhydraten eet.

Nawoord:
Het is niet ideaal om de koolraap in de fryer te doen.
Alleen in de oven, weet zeker dat ze niet verbranden. Je moet wel op blijven letten, want niet elke oven is hetzelfde.

Deel dit Recept