Keto Kool-ovenschotel met zure room en spekjes

Keto Kool-ovenschotel
Ketogeen, koolhydraatarm, glutenvrij, ei-vrij en vegetarisch te maken (spekjes weglaten of vervangen door een vegetarische variant).
Geschikt voor de strenge fase.

Ik was op zoek naar nieuwe recepten en kwam dit interessante bijgerecht tegen. Het is weer eens wat anders dan onze standaard quiche en oven recepten door de zure room i.p.v. room of crème fraîche. dit geeft het gerecht een geheel andere smaak. Het gerecht is voor alle fasen geschikt, dus ook voor de strenge fase.

Het leuke aan dit recept is dat je allerlei soorten kolen kunt gebruiken, net wat je lust, of wat bijvoorbeeld in de aanbieding is. Het is een bijgerecht, en te verdelen in 6 of 8 porties, maar een dubbel portie als op zichzelf staande maaltijd is natuurlijk prima.
Je kunt dit recept gewoon altijd als basis gebruiken, voor elke koolsoort, maar ik denk dat rode kool hier niet zo geschikt voor is qua maak.

Is kool koolhydraatarm?
Ja zeker. De meeste koolsoorten bevatten tussen de 1 en 4 gram koolhydraten per 100 gr rauwe groenten.
Ze vallen onder de bladgroenten zonder zetmeel, en dat is natuurlijk wat we willen eten.
Diepvriesgroenten zijn een goed alternatief als de groenten niet in het seizoen is. Ze bevatten geen toevoegingen.
Blik en glas groenten, mits biologisch, bevatten vaak wel toevoegingen, dus het is een kwestie van goed de voedingslabels lezen.

VoedingsmiddelEnergie (kJ)Energie (kcal)Eiwit KoolhydratenVet Voedingsvezel    
Kool bloem- rauw106251.92.90.22.2
Kool Chinese rauw71171202.5
Kool groene rauw190453414.2
Kool rode rauw114272303.6
Kool savooie- rauw147352313.1
Kool spits- rauw176423412.5
Kool witte rauw124302402.8
Kool boeren- rauw193464412.5

Soorten kool
bloemkool, witte en groene rassen
boerenkool, moes, boerenmoes
broccoli
Chinese kool
mergkool
paksoi
palmkool
rodekool
romanesco, groene torentjesbloemkool
savooiekool, groene kool- en gele koolrassen
spitskool, de witte gladbladige rassen behoren tot wittekool en de groene gebobbeldbladige tot savooiekool
spruitkool (spitskool), groene en rode rassen
wilde kool
wittekool
zuurkool, wordt gemaakt van de wittekool

Eigenschappen
De verschillende koolsoorten zijn biologisch gezien één soort, die echter door de mens in diverse richtingen is gekweekt, al naargelang het deel van de kool dat gegeten wordt:

-de bloemen en een deel van de bloemstelen bij bloemkool en broccoli;
-de bladeren bij Chinese kool, paksoi, rodekool en wittekool;
-de okselscheuten bij spruitkool.
Door het kweken zijn zeer verschillende vormen ontstaan. Broccoli verschilt van bloemkool doordat broccoli gedifferentieerde bloemknopjes heeft en bloemkool uit nog niet gedifferentieerde bloempjes bestaat.

De meeste koolsoorten hebben gemeen dat ze, voordat ze doorschieten, eerst een compacte samenballing van lepelvormige bladeren vormen. Wij oogsten die kool dan en koken hem. In met name zuurkool zit veel vitamine C. Uiteraard hebben malse soorten zoals spitskool, paksoi en bloemkool een veel kortere bereidingstijd (een paar minuten) nodig dan de hardere koolsoorten zoals de witte en rode bewaarkool.

Een speciale conserveringsmethode is mogelijk bij de wittekool: wanneer de bladeren fijngesneden en licht gezouten (1,5% zout) worden en vervolgens afgesloten van zuurstof bewaard worden, verzuurt de kool door melkzuurbacteriën spontaan en ontstaat na drie tot acht weken zuurkool, die veel lichter verteerbaar is dan wittekool.

Herkomst
Wetenschappers weten nog steeds niet zeker welke soort kool uiteindelijk in cultuur is genomen. Wel is bekend dat de kweek van de eerste koolplanten door mensen al zo’n 4800 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Vermoed wordt dat de ‘oerkool’ waaruit de talrijke kweekvariëteiten zijn gekweekt, afkomstig is van de Middellandse Zeekust. Mogelijk speelde Turkije een belangrijke rol bij de domesticatie van kool. Daartegenover staat de opvatting dat de Kelten op de Britse eilanden voor het eerst kool in cultuur brachten. Bij deze laatste hypothese zou zeekool de ‘oerkool’ zijn en al zo’n 5200 jaar geleden voor het eerst in cultuur zijn gebracht.

De algemene opvatting is dat de kool van oorsprong een plant van zilte kustgebieden is. De plant moet bestand zijn geweest tegen hoge concentraties zout en harde wind. Bovendien is het aannemelijk dat de plant op zeer slechte gronden heeft gegroeid. De leerachtige bladeren beschermden de plant tegen steenslag en felle zandstormen.

Bron: wikipedia

Print Friendly
keto-kool-ovenschotel-slank4u2
Keto Kool-ovenschotel
Stemmen: 4
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Als je een keer iets anders wilt is dit ovengerecht een mooi alternatief. Heerlijk door de andere smaken en snel gemaakt.
Porties Prep Tijd
6-8 porties 15 minuten
Passieve Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
6-8 porties 15 minuten
Passieve Tijd
30 minuten
keto-kool-ovenschotel-slank4u2
Keto Kool-ovenschotel
Stemmen: 4
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Als je een keer iets anders wilt is dit ovengerecht een mooi alternatief. Heerlijk door de andere smaken en snel gemaakt.
Porties Prep Tijd
6-8 porties 15 minuten
Passieve Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
6-8 porties 15 minuten
Passieve Tijd
30 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 190 C
  2. Halveer de kool, snij de kern eruit en snij de koolhelften in dunne reepjes. Je kunt dit doen met een mandoline. Snij de ui in fijne stukjes.
  3. Bak de spekreepjes op medium vuur in de grootste koekenpan die je hebt, totdat ze uitgebakken zijn en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op een keukenpapier, bewaar het vet in de pan.
  4. Verwarm het overgebleven bacon vet ( of 2 el olijfolie) en voeg je de gesneden ui toe , bakken totdat het goudbruin is.
  5. Voeg de gesneden kool toe , paprika poeder en peper en zout naar smaak. Bak totdat de kool zacht is. Voeg de uitgebakken bacon reepjes toe, meng het door het koolmengsel en laat nog 1 a 2 minuten doorbakken om de smaken te combineren.
  6. Vet een ovenschaal in met olijfolie of bakspray. Doe het koolmengsel in de ovenschaal , schenk de zure room eroverheen en de geraspte kaas.
  7. Bak 30 minuten in de oven totdat het bubbelt en de bovenkant bruin is. Warm serveren met bv een kippenpoot, karbonade of ander vlees/vis naar voorkeur, Voor het gezin voeg je gekookte aardappelen toe.
Notities

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 8 gr koolhydraten.
Geschikt voor : strenge fase.

Berekend met groene kool en 6 porties!

Voedingswaarde
Keto Kool-ovenschotel
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 621 Calorieën uit Vetten 423
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 47g 72%
Verzadigd Vet 19g 95%
Meerv. Onverzadigd Vet 4g
Enkelv. Onverzadigd Vet 18g
Cholesterol 127mg 42%
Natrium 1797mg 75%
Kalium 777mg 22%
Totaal Koolhydraten 12g 4%
Voedingsvezels 4g 16%
Suikers 7g
Eiwitten 36g 72%
Vitamine A 15%
Vitamine C 81%
Calcium 28%
Ijzer 11%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Oorspronkelijk recept van Engelstalige website kalynskitchen. Vertaald en aangepast door Jolanda Peeters.

Deel dit Recept