Kip van de barbecue

Kip van de barbecue
barbecue, glutenvrij, lactosevrij, ketogeen

In de zomer gaat de barbecue weer wat vaker aan als het weer het toe laat.Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren.
Een barbecue wordt vaak afgekort met BBQ of bbq en vaak foutief als “barbeque” geschreven.

Kip
Kip het meest veelzijdige stukje vlees.
Kippen worden gehouden voor hun vlees en voor hun eieren. Maar men gebruikt ze ook als sierkippen om ze tentoon te stellen De 19e-eeuwse kleinschalige gemengde bedrijven zijn steeds verder gaan intensiveren met onder andere als resultaat de huidige legbatterijen. Batterijkippen worden binnen gehouden in vrij kleine kooien. Doordat er pluimveebedrijven met grote aantallen dieren dicht bij elkaar staan, maar ook omdat er steeds meer kippen buiten lopen (Freiland) en dus in contact komen met wilde vogels, zijn er meer uitbraken van ziekten, zoals vogelpest. Kippenvlees en ook rauwe eieren bevatten in Nederland en België soms de salmonella bacterie, die ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken, mede doordat de consument de producten niet goed bereidt of bewaart.

In Nederland werden in 2010 in totaal ruim 101 miljoen kippen gehouden, waarvan bijna 48 miljoen als leghen en ruim 44 miljoen als vleeskip.

Kippen worden in de Lage Landen voor productie van eieren en vlees op verschillende manieren gehouden:
– Biologische kippen: Een biologische kip (500.000 in Nederland, cijfer van 2005) heeft 4 m2 weiland ter beschikking. Daarnaast is er stalruimte, waar de kip ‘s nachts slaapt en ‘s ochtends haar eitje legt (ze worden dan even opgehokt), hier delen zes kippen samen 1 m2. De snavels worden niet geknipt of gebrand. Het mengvoer van deze kippen is voor 80 procent biologisch. Er wordt in de landen van de Europese Unie geen genetisch gemanipuleerd voedsel gegeven. De kippen hebben legnesten, zitstokken en een stofbad, evenals scharrelkippen.
– Freiland-kippen: of vrije uitloopkip (4,3 milj. in 2005). De naam zegt het al: deze kippen lopen net als de biologische kippen buiten in het weiland. De snavels mogen geknipt of gebrand worden. De kippen hebben ook de beschikking over legnest, zitstokken en een stofbad.
– Scharrelkippen: In Nederland (2005) leven 10,3 miljoen scharrelkippen. Negen kippen delen samen 1 m2. Ze kunnen niet naar buiten. De snavels mogen geknipt of gebrand worden. De dieren krijgen mengvoeder en ze hebben de beschikking over legnesten, zitstokken en een stofbad.
Batterijkippen: In een legbatterij zitten 18 kippen per m2. Nederland (2005) heeft 14,5 miljoen batterijkippen. De dieren kunnen niet naar buiten, de snavels worden geknipt of gebrand en er zijn geen legnesten, zitstokken of stofbaden.
– Vleeskippen: Vleeskippen zijn kuikens van ongeveer zes weken oud. In deze zes weken groeien ze tot een gewicht van zo’n 2,5 kilo. De kuikens worden gehouden in grote schuren waar 16 tot 24 dieren per m2 zitten. De kuikens kunnen niet naar buiten en de schuren hebben geen ramen.

Kip wordt in supermarkten en door slagerijen verhandeld. Een speciaalzaak voor kippenvlees en wild heet een poelier, van het Franse woord voor kip, poule. Als een kip voorheen op een boerderij geslacht werd, gebeurde dat door de kop eraf te hakken. De kip kan daarna nog een tijdje reflexmatig blijven rondrennen.

Barbecue
Toen in het Neolithicum het vuur werd ontdekt bracht dit verschillende nieuwe mogelijkheden voor de holenmens in die tijd. In combinatie met de uitvinding van het vuursteenmes kon vlees van het vel worden ontdaan, in stukken worden gesneden, en op een spit worden klaargemaakt. Dit zorgde ervoor dat het vlees makkelijker verteerd kon worden, aangezien geroosterd vlees makkelijker verteerbaar is dan rauw vlees.

In de 17e eeuw waren rond de Caribische eilanden Franse en Engelse boekaniers actief. Ze namen van inheemse piraten de techniek over om vlees, vooral van varkens, langzaam te roosteren om het langer houdbaar te maken. Vermoedelijk is ook het woord, dat via het Spaanse barbacoa in het Engels terechtkwam, van Indiaanse afkomst: bijvoorbeeld bij de Taino-indianen betekent barabicu ‘het heilige vuurbed’.

gebruikte bron:
kip barbecue

Print Friendly
Kip van de barbecue
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijk kipgerecht voor op de barbecue. Voorgegaard in de oven. Tip: U kunt de kip 's ochtends al in de oven garen. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Leg de kip vlak voor serveren op de barbecue.
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
1.10 uur
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
1.10 uur
Kip van de barbecue
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijk kipgerecht voor op de barbecue. Voorgegaard in de oven. Tip: U kunt de kip 's ochtends al in de oven garen. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Leg de kip vlak voor serveren op de barbecue.
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
1.10 uur
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
1.10 uur
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Snijd de rode peper fijn. Meng met de olie, kruiden en de knoflook. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  2. Leg de kip op een snijplank met de borst naar beneden en snijd de rug doormidden.
  3. Druk de kip zover open tot hij opengeklapt blijft liggen. Zo kan hij goed garen in de oven en krijgt hij op de barbecue een lekkere barbecuesmaak.
  4. Bestrijk de kip rondom met het oliekruidenmengsel en laat 30 minuten intrekken. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  5. Leg de kip op de bakplaat en bak 30 - 40 minuten in het midden van de oven.
  6. Leg de kip daarna op de barbecue en gril nog 10 -15 minuten. Keer voortdurend.
Notities

Recept uit Allerhande.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
Kip van de barbecue
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 748 Calorieën uit Vetten 360
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 40g 62%
Verzadigd Vet 9g 45%
Meerv. Onverzadigd Vet 7g
Enkelv. Onverzadigd Vet 21g
Cholesterol 249mg 83%
Natrium 1460mg 61%
Kalium 744mg 21%
Totaal Koolhydraten 3g 1%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 2g
Eiwitten 89g 178%
Vitamine A 9%
Vitamine C 6%
Calcium 6%
Ijzer 23%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept