Keto warme chocoladedrank

Keto warme chocoladedrank
Ketogeen, koolhydraatarm, glutenvrij, lactose-vrij, ei-vrij, glutenvrij en vegetarisch. Geschikt voor de strenge fase.

Deze chocoladedrank is perfect voor de koudere maanden als je behoefte hebt aan iets romigs en lekkers om je warm te houden.
Heel makkelijk te maken met maar 4 ingrediënten, die je eigenlijk standaard in huis hebt.
Je kunt uiteraard altijd je eigen variatie maken door in plaats van water ongezoete amandelmelk of ongezoete sojamelk te gebruiken of als je meer koolhydraten eet en niet echt meer hoeft af te vallen, kun je havermelk of rijstmelk eens proberen. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel alternatieven voor de gewone zuivel melk. Maar waarom zuivel melk nemen als er plantaardige alternatieven zijn zonder lactose (melksuikers).
Minder zuivel is nu eenmaal beter in dit dieet en verstoort je ketose niet. En zoals we al weten kunnen heel veel mensen niet tegen zuivel.
Daarnaast bevat zuivel ook nog eens eiwitten en weten we ook dat minder eiwitten beter zijn om af te vallen en in ketose te blijven.

Lees het artikel Hoe zit het nu met zuivel en kha afvallen?.

Welke cacaopoeder gebruik je?
Cacaopoeder heb je in allerlei soorten, maar we doen ons best om in ketose te komen of te blijven dus dan kun je niet alle cacao poeder gebruiken in deze keto chocoladedrank.

Wat is nu cacaopoeder?
Cacaopoeder is afkomstig van de cacaoboon, de vrucht van de cacaoboom.
Om cacaopoeder te maken wordt gebruikgemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. Onder hoge druk wordt de massa uitgeperst, zodat er cacaopoeder en -boter ontstaan. Het poeder is in vele verschillende kleuren en smaken te verkrijgen. Die smaak en kleur worden bepaald door de kwaliteit van de cacaoboon en de temperatuur van het roosteren, maar ook door de zuurgraad van de boon.
Cacaopoeder wordt gebruikt om er chocolade en chocolademelk van te maken. Verder wordt het ook veel gebruikt als afwerking op warme en koude dranken of nagerechten met chocolade. In witte chocolade zit geen cacaopoeder, maar cacaoboter.

Is alle cacaopoeder geschikt in ons koolhydraatarme dieet ?
Gezondheidsvoordelen
Over donkere chocolade verschenen de laatste jaren al heel wat berichten en studies die wijzen op een aantal positieve effecten op onze gezondheid. Maar hoe zit het met cacaopoeder? Het lijkt erop dat dit ons dezelfde gezondheidsvoordelen kan bieden.
Vooral dan de ongezoete, niet-gealkaliseerde vorm ervan zou goed zijn voor de gezondheid van ons hart. Je vindt dit cacaopoeder bij sommige supermarkten maar ook bij gezondheid- en natuurwinkels.

De reden dat je beter ongezoet rauwe cacaopoeder kunt gebruiken is dat je op deze manier te grote suiker/glucosepieken in je bloed vermijdt. Je kan eventueel zelf je cacao zoeten met bijvoorbeeld stevia of vanille extract/poeder.
Volgens een studie uitgevoerd in 2012 door onderzoekers van de universiteit van East Anglia zou cacao een verrassend positief effect hebben op onze insulinewaardes. De gezondheidsvoordelen van de polyfenolen die we terugvinden in cacao hebben ook meer en meer aandacht gekregen in de media. Verschillende studies wijzen inderdaad op de goede impact die deze zouden hebben op de gezondheid van ons hart, huid en zelfs voor ons brein.

Rauwe cacao is een van de beste magnesiumbronnen. Magnesium is essentieel voor je energieproductie, een gezond stel hersenen en een goed werkend zenuwsysteem. Daarnaast zorgt het voor sterke spieren, botten en tanden en houdt het je bloeddruk ook op een gezond level.
Cacao is ook een goede bron van ijzer. Niet alleen belangrijk voor je bloed om de zuurstof door je lichaam te transporteren, maar ook om onder meer kalium, zink, mangaan en seleen te vervoeren door je lichaam.
Cacao bevat een hoog niveau flavonoïden, deze antioxidanten vind je in plantaardige voedingsmiddelen. Cacao en pure chocolade met veel flavonoïden zijn gelinkt aan het behouden van een gezond hart, inclusief een verhoging van de goede vorm van cholesterol (= HDL) in ons bloed. Gevolg hiervan is een verlaging van de bloeddruk en zelfs een verbetering van de vasculaire functies bij patiënten met congestief hartfalen. Deze effecten zijn voornamelijk te danken aan de antioxidanten in de cacao.

Omdat rauwe cacao heel weinig suiker, en natuurlijk geen melk, bevat, past het prima in een lactosevrij dieet of het koolhydraatarme dieet.
Rauwe cacao is niet hetzelfde als je favoriete chocoladereep met hazelnoten of karamel met zeezout. De toevoeging van suiker aan een standaard reep maakt het een stuk minder gezond. Daarnaast verliest de cacao door het roosteren een gedeelte van de flavonoïden, nuttige enzymen en anderen voedingsstoffen tijdens het proces naar de vorming tot chocolade.
De grote hoeveelheid suiker wordt niet zonder reden toegevoegd, rauwe cacao gaat nooit hetzelfde smaken tenzij je hetzelfde doet als de chocoladefabrikanten.

Rauw of gewoon cacaopoeder, wat is het verschil?
Het verschil tussen gewone cacao en rauwe cacao zit in het verhittingsproces. Gewone cacao is bewerkt, en de gezondheidsvoordelen zijn stukken minder, omdat deze verhit is geweest. Maar het voordeel daarvan is wel dat de hoeveelheid fytinezuur dan is verminderd, zodat het minder mineralen uit je lichaam haalt. Als je van plan bent om cacao te verhitten, bijvoorbeeld in een cake of zoals dit chocoladedrankje, dan kun je voor gewone cacaopoeder kiezen. Deze is stukken goedkoper en omdat je het toch verhit, is de voedingswaarde gelijk. Belangrijk is, dat je er wel op let dat de cacao gefermenteerd is. De goedkopere merken fermenteren hun cacao namelijk niet. Fermentatie is belangrijk, omdat de cacao dan een hogere voedingswaarde krijgt en het beter verteerd kan worden in je lichaam. Door de fermentatie neemt het gehalte aan fytinezuur ook af en maakt dat de cacao minder bitter smaakt.

Voedingswaarde
Ik ben een dik uur bezig geweest om allerlei voedingswaardes van cacaopoeder op te zoeken.
Bij de Nevo staat alleen een algemene cacaopoeder of gezoete cacaopoeder. Merken zoals Blooker of Droste vind je hier niet. En zeker geen raw/rauwe cacaopoeder.
Deze heb ik allemaal apart opgezocht. Toen ik ging zoeken naar de voedingswaarde van raw cacoapoeder werd het helemaal bijzonder, want daar zitten zeer grote verschillen in.
Let dus altijd op de voedingswaardes op het etiket en zeker op de eerste 4 ingrediënten!

'Droste-cacaopoeder-meest-geschikt-voor-het-koolhydraatarme-dieet
Het best geschikte cacaopoeder voor onze koolhydraatarme levensstijl is het merk Droste.
Hier zitten amper 2 kh in per 100 gram.

VoedingsmiddelEnergie (kJ)Energie (kcal)Eiwit KoolhydratenVet Voedingsvezel    
Cacaopoeder 156737918.510.521.734
Cacaopoeder Benco (gezoet)17024024.7882.16
Cacaopoeder gezoet Nesquik15933764.279.63.26.2
Blooker cacao poeder ongezoet163439122.3 12.4 210
Droste cacaopoeder ongezoet300222210
Cacaopoeder raw zeer veel verschillen

Tip!
Gebruik ghee of kokosolie als lactosevrije en proteïne vrije optie. Als je het drankje lekker romig wilt maken voeg je een flinke el geklopte kokosroom toe na het blenderen. Of je voegt geklopte slagroom toe als je zuivel verdraagt.

Andere recepten voor een ketogeen warm drankje:
Bulletproof koffie (of te wel BPK)
Ultieme keto koffie

En een variatie op dit recept:
Warme chocolademelk met slagroom

Print Friendly
keto-chocolade-drank-slank4u2
Keto warme chocoladedrank
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze chocolade drank is perfect voor de koudere maanden als je behoefte hebt aan iets romigs en lekkers om je warm te houden.
Porties Prep Tijd
1 mok 5 minuten
Porties Prep Tijd
1 mok 5 minuten
keto-chocolade-drank-slank4u2
Keto warme chocoladedrank
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze chocolade drank is perfect voor de koudere maanden als je behoefte hebt aan iets romigs en lekkers om je warm te houden.
Porties Prep Tijd
1 mok 5 minuten
Porties Prep Tijd
1 mok 5 minuten
Ingrediënten
Porties: mok
Eenheden:
Instructies
  1. Doe alle ingrediënten in een blender en mix dit 15-20 seconden of totdat er een schuimig laagje ontstaat op de bovenkant. Giet het over in een mok.
  2. Alternatieve bereiding: doe alle ingrediënten in een mok en mix met een handblender 15-20 seconden of totdat er een schuimig laagje bovenop ontstaat.
Notities

TIP:
Gebruik ghee of kokosolie als lactosevrije en proteïne vrije optie. Als je het drankje lekker romig wilt maken voeg je een flinke el geklopte kokosroom toe na het blenderen. Of je voegt geklopte slagroom toe als je zuivel verdraagt.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 0,3 gr koolhydraten. Gemaakt met Droste cacaopoeder!
Geschikt voor : strenge fase.

Voedingswaarde
Keto warme chocoladedrank
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 317 Calorieën uit Vetten 297
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 33g 51%
Verzadigd Vet 18g 90%
Cholesterol 60mg 20%
Totaal Koolhydraten 0.3g 0%
Eiwitten 3g 6%
Vitamine A 24%
Vitamine C 0.3%
Ijzer 2%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept