Japanse salade

Japanse salade
Koolhydraatarm, glutenvrij, ei-vrij, zuivelvrij.

Ik experimenteer graag met smaken en voor een salade doe ik vaak de koelkast open en kijk wat ik in huis heb.
Nu had ik garnalen die op moesten. Dan kun je wel tomaat en allerlei andere bekende dingen erin verwerken, maar ik dacht, ik ga het eens anders doen.
Dus een zak sla, een bakje garnalen en een avocado. wat gaan we hier voor iets spannends van maken?
Een Japanse salade dus.

Toevallig had ik wakame gekocht bij de Jumbo. Wat is dat?
Japanse wakame is een zeewier behorend tot de groep bruinwieren.
Wakame wordt gevonden aan beide kusten van de Verenigde Staten, in West-Europa, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Korea, Japan en China, in de rotsachtige kustzone van het lage getijde en daarachter, de sublitoraal zone. Maar ook in de Oosterschelde groeit wakame.

Wakame is een tweejarige plant en wordt geoogst in het vroege voorjaar tot aan de zomer. Men snijdt bij het oogsten een paar centimeter boven het ‘houvast’ en laat een paar bladtrosjes achter om verdere groei te verzekeren. Enkel het middengedeelte van het blad wordt gebruikt, omdat de stengel basis zeer hard is en het uiteinde meestal gescheurd is. Wakame kan in de lucht en zon aan waslijnen gedroogd worden, of in een warme oven tot de bladeren droog, knapperig en donkergroen zijn. Wakame kan op veel verschillende manieren gebruikt worden in de keuken, gaande van ingrediënt in een soep tot het gebruiken als wrap of als salade. De zeewier salade bij supermarkten en in Japanse restaurants is meestal een aangemaakte wakame salade.

Smaak
Wakame heeft een delicate en zoete smaak met een zuiver aroma; je proeft de zee, net als bij oesters.

Voedingswaarden
Wakame is één van de rijkste bronnen van calcium. Rijk aan vitamine B complex en de vitamine A, vitamine C en vitamine K. Hoge concentraties proteïne, ijzer, magnesium, jodium, natrium, chroom, zink, fosfor en kalium.

Gezondheid
Evenals alle bruinwieren bevat Wakame fucoxanthine, wat helpt bij de verbranding van vetweefsel.Studies bij muizen toonden aan dat de fucoxanthine het vetverbrandend proteïne UCP1 stimuleert dat is opgeslagen in het vetweefsel rond de inwendige organen. De werking van het UCP1-proteïne verbeterde significant bij muizen die met fucoxanthine werden gevoed.

Wakame wordt ook cosmetisch gebruikt in uitwendige schoonheidsbehandelingen.
In de oosterse geneeskunde wordt het gebruikt voor bloedzuivering, darmgezondheid, huid, haar, voortplantingsorganen en de regulering van de menstruatie.
Bron: wikipedia

Print Friendly
koolhydraatarme-japanse-salade-slank4u2
Japanse salade
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke lunch salade met eens een andere smaak door de vissaus, Tamari en de wasabi mayonaise. Lekker met sesamzaadjes voor de bite en de goede vetten door de avocado. Ook als voorgerecht voor een etentje misstaat deze simpele salade met complexe smaken niet.
Porties
2 porties
Porties
2 porties
koolhydraatarme-japanse-salade-slank4u2
Japanse salade
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke lunch salade met eens een andere smaak door de vissaus, Tamari en de wasabi mayonaise. Lekker met sesamzaadjes voor de bite en de goede vetten door de avocado. Ook als voorgerecht voor een etentje misstaat deze simpele salade met complexe smaken niet.
Porties
2 porties
Porties
2 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Was en droog de sla. Doe deze in een kom.
  2. Verwijder de schil van de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verdeel deze over de sla.
  3. Doe de garnalen over de sla. Doe het bakje wakame salade over de sla.
  4. Sprenkel de vissaus en de tamari over de salade en hussel het goed door elkaar. Mag gewoon met de handen, dat gaat makkelijker.
  5. Verdeel de sla over de borden. Maak een dressing van de mayonaise en de wasabi. Voeg hier een el water aan toe zodat deze wat dunner wordt. Verdeel de dressing over de borden. Besprenkel met de sesamzaadjes.
Notities

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem (Fatsecret)
Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!
De voedingswaarde is per portie!

Voedingswaarde
Japanse salade
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 1134 Calorieën uit Vetten 207
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 23g 35%
Verzadigd Vet 1g 5%
Meerv. Onverzadigd Vet 4g
Enkelv. Onverzadigd Vet 4g
Cholesterol 1790mg 597%
Natrium 3484mg 145%
Kalium 179mg 5%
Totaal Koolhydraten 10g 3%
Voedingsvezels 3g 12%
Suikers 5g
Eiwitten 198g 396%
Vitamine A 37%
Vitamine C 11%
Calcium 3%
Ijzer 8%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept