Gehakt -groente ovenschotel

Gehakt-Groente ovenschotel
Glutenvrij, ketogeen. Complete maaltijd die je aan kan vullen met een lekkere salade.
Niet geschikt voor de afvalfase als je een zakje gebruikt, wel geschikt voor strenge fase en afvalfase als je zelf de kruidenmix maakt.

Dit keer een snel en makkelijk recept van één van de leden van onze facebookgroep. Een heerlijke ovenschotel. Het grote voordeel van een ovenschotel is dat het in het algemeen weinig tijd kost. De voorbereidingen kan je doen wanneer het jou uitkomt en als de oven zijn werk doet, heb je zelf je handen vrij om andere dingen te doen. En wie wil dat nou niet, een beetje extra tijd op een dag. Zonde van die schamele vrije uurtjes om lang in de keuken te staan. Uiteraard geldt dat niet als je heerlijk kan koken voor een gezellig etentje met vrienden of een romantisch avondje met je lief, maar doordeweeks is het eten vaak iets voor ‘tussen de bedrijven door’ en worden je kookkunsten vaak niet echt gewaardeerd. Dus, hoe sneller hoe beter. Maar dat snel ook erg smakelijk kan zijn bewijst deze gehakt/groenteschotel.

In een ovenschotel kan je ook altijd je favoriete groente kwijt. Om het goedkoop te houden gebruik je natuurlijk de restjes uit je koelkast.

Gehakt
Het hoofdbestanddeel van de meeste ovenschotels is gehakt. Gehakt is gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk, het zogenaamde half-om-half gehakt. Meestal is dit een mengsel van rund – en varkensvlees. Een variant hierop komt voor bij sommige Islamitische slagers, dan is het een mengsel van rund- en lamsvlees. Gehakt wordt gemaakt door de vleesbrokken in een gehaktmolen door een matrijsplaat met meerdere gaatjes te persen.
Van oorsprong is gehakt een restproduct, bestaande uit kleine stukjes vlees die overblijven bij het slachten en fileren tezamen met vet- en bindweefselresten. Dit snijafval werd dan in kleinere stukjes gehakt (vandaar de naam) of gemalen en vermengd.
Tegenwoordig wordt gehakt, vanwege de toegenomen vraag, voor een deel gemaakt van een betere kwaliteit vlees. Vaak wordt vlees geïmporteerd dat in zijn geheel wordt gebruikt om er gehakt van te maken.
De normen voor het vetgehalte van gehakt liggen in Nederland vast in het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten. Rundergehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram vlees bevatten, mager rundergehakt maximaal 15 gram. Voor (biefstuk-)tartaar geldt een maximum van 10 gram per 100 gram.
Iedereen kent wel de term ‘woensdag-gehaktdag’ maar waar komt dat nou vandaan? Tot ver in de 20e eeuw was vlees een luxe die voor veel mensen beperkt bleef tot de zondag. Halverwege de week was er dan ‘woensdag gehaktdag’, vanwege de beschikbaarheid van (goedkoop) gehakt op deze dag. Op maandag werden de dieren geslacht, op dinsdag uitgebeend, en het restvlees van het uitbenen werd op woensdag in de verkoop gebracht.

Naai kruiden
Je kunt het beste zelf nasi kruiden maken, hoe je dat doet vind je hier Zelf kruidenmixen maken : deel 1
Zo weet je zeker wat erin gaat en qua koolhydraten bevat dit de minste. Dat maakt het gerecht dan ook geschikt voor de strenge en afvalfase.
Besluit je toch een zakje te gebruiken, die bevatten veel koolhydraten, dan is het beste alternatief het merk Inproba. Het gerecht is dan niet meer geschikt voor de afvalfase.

In Conimex nasikruiden zit:
Dit is het zakje ZONDER gedroogde groenten!
Voedingswaarden
Bereid product Onbereid product
Voedingswaarden
(Bereid product) Per 100 g Per portie** %* per portie**
Energie 470 kJ (110 kcal) 2400 kJ (570 kcal) 29%
Vetten (g) 2,0 g 10 g 14%
Waarvan verzadigde (g) 0,5 g 2,5 g 13%
Koolhydraten (g) 16 g 82 g 32%
Waarvan suikers (g) 0,9 g 4,5 g 5%
Eiwitten (g) 6 g 31 g 62%
Zout (g) 0,30 g 1,5 g 25%

Ingrediënten
Zout, paprikapoeder, aroma, koriander, rode paprika, smaakversterker E621, aardappelzetmeel, palmvet, savooiekool, wortel, knoflook,gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, zwarte peper, kurkuma, GARNALENPOEDER, maltodextrine, citroensappoeder, sojasaus (SOJABOON,TARWE).Bevat mogelijk: ei, melk, selderij.E = door de E.G. goedgekeurde hulpstof.

In het zakje MET gedroogde groenten:
Voedingswaarden
Bereid product Onbereid product
Voedingswaarden
(Bereid product) Per 100 g Per portie** %* per portie**
Energie 720 kJ (170 kcal) 3100 kJ (730 kcal) 37 %
Vetten (g) 6 g 26 g 37 %
Waarvan verzadigde (g) 2,0 g 9 g 45 %
Koolhydraten (g) 18 g 78 g 30 %
Waarvan suikers (g) 1,5 g 6 g 7 %
Eiwitten (g) 10 g 43 g 86 %
Zout (g) 0,58 g 2,5 g 42 %
* % van de Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ/ 2000 kcal)
** 1 portie = 510 g (verpakking bevat 4 porties)
Ingrediënten

Groenten 45% (ui, rode paprika, wortel, prei, sperziebonen), zout, aroma (bevat TARWE, GERST), koriander, palmvet, knoflook, suiker,aardappelzetmeel, kerriekruiden (bevat MOSTERDZAAD), zonnebloemolie, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, komijn, maltodextrine, wittepeper, cayennepeper, SESAMOLIE, gember, sojasaus (SOJABOON, TARWE), GARNALENPOEDER, rode bietenextract, citroensappoeder.Bevat mogelijk: ei, melk, selderij.

In Inproba nasi kruiden zit:
Inhoud 50 g.
Voedingswaarde per 100 g bereid product*:
Energie 519 kJ/123 kcal
Vet 3,4 g
waarvan verzadigde vetzuren 1,0 g
Koolhydraten 14 g
waarvan suikers 1,2 g
Eiwit 8,0 g
Zout 0,73 g
*bereid met varkensvlees

Ingrediënten:
Groenten (gebakken ui (ui, palmolie, tarwebloem, zout), wortel, ui, prei), lupine, zout, kruiden en specerijen (koriander, laos, paprika, kurkuma, chilipeper, knoflook, komijn, sereh, gember, witte peper), dextrose, gistextract, maltodextrine, zonnebloemolie, sojasauspoeder (sojabonen, tarwe, zout, maltodextrine), natuurlijke aroma’s (knoflook, ui).

Gebruikte bron: gehakt

Print Friendly
Gehakt /Groente ovenschotel
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke ovenschotel die weinig voorbereidingstijd heeft.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Passieve Tijd
55 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Passieve Tijd
55 minuten
Gehakt /Groente ovenschotel
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke ovenschotel die weinig voorbereidingstijd heeft.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Passieve Tijd
55 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Passieve Tijd
55 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Leg ontbijtspek in een ovenschaal.
  2. Snij de broccoli, de paprika, de prei en de mozzarella klein.
  3. Het gehakt, het ei, het zakje nasi kruiden, de tenen knoflook, de kikkoman en de klein gesneden groenten door elkaar husselen en op het spek leggen en wat aandrukken.
  4. Dan nog wat geraspte kaas erover en het overhangende spek dichtvouwen.
  5. Zet de ovenschaal voor 55 min op 190 gr in het midden van de oven.
Notities

Lekker serveren met een frisse salade

Recept van: Monique Bosch geplaatst op 9 maart Koolhydraatarme dieet met recepten

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

LET OP: De voedingswaarde is ZONDER de nasi kruiden!
Dit gerecht bevat 7 KH pp zonder de nasi kruiden

Voedingswaarde
Gehakt /Groente ovenschotel
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 573 Calorieën uit Vetten 324
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 36g 55%
Verzadigd Vet 15g 75%
Meerv. Onverzadigd Vet 2g
Enkelv. Onverzadigd Vet 15g
Cholesterol 198mg 66%
Natrium 1311mg 55%
Kalium 882mg 25%
Totaal Koolhydraten 11g 4%
Voedingsvezels 4g 16%
Suikers 4g
Eiwitten 50g 100%
Vitamine A 38%
Vitamine C 233%
Calcium 27%
Ijzer 26%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept