Hartig bloemkool broodje

Hartig bloemkool broodje

Van bloemkool kun je alles maken, dat wisten we al.
Naast pizza, rijst, couscous en broodsticks, nu ook broodjes.
Door ze na het bakken nog onder een hete gril te leggen worden ze extra knapperig.

Het brooddeeg kun je op pimpen met alle kruiden die je kunt bedenken en je lekker lijken.
Denk ik eens aan Parmezaans kaas erdoorheen, of 1 el gedroogde kruiden zoals rozemarijn, tijm, dille enz. En wat dacht je van droge specerijen zoals gemalen komijn, kerrie of gedroogde knoflook of gedroogde uitjes.

Dit hartige broodje kun je beleggen met alles wat je lekker vindt en binnen kha past. Wat dacht je van mayonaise, avocado, tomaat, sla en gesneden beenham.
Of met een gebakken of gepocheerd ei en een rode salsa. Of een blad ijsbergsla, salami, schijf tomaat, mayonaise, klein gesneden Kesbeke augurk en groosterde paprika en een beetje ham?

Ik ben altijd van mening dat je zo min mogelijk crackers, broodjes en brood moet eten, maar als je het dan eet, dat je dit zo moet beleggen alsof het een feestje is. Zo krijg je alles binnen wat je nodig hebt in een maaltijd en je zit na 1 broodje, boterham of cracker echt helemaal vol. Dus heel veel beleg en minder “meel”. Lekker dik besmeren is dus het advies. En vergeet je vetten niet zoals roomboter of mayonaise.

Print Friendly
Hartige-bloemkool-broodjes-slank4u2
Bloemkool 'broodjes'
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
4 broodjes
Porties
4 broodjes
Hartige-bloemkool-broodjes-slank4u2
Bloemkool 'broodjes'
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
4 broodjes
Porties
4 broodjes
Ingrediënten
Porties: broodjes
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier of siliconen mat.
  2. Snij de bloemkool in grove stukken en maal deze met de keukenmachine ( of met staafmixer) tot korreltjes zo groot als rijst korrels.
  3. Meng de bloemkoolrijst met de amandelmeel, kokosmeel, arrowroot of psyllium, eieren, kruiden of specerijen naar keuze en breng op smaak met peper en zout.
  4. Je krijgt nu een beetje onsamenhangend en vrij nat 'deeg' welke je net tot balletjes kan vromen zonder dat het uit elkaar valt. Mocht dit niet lukken, voeg dan wat extra psyllium toe of kokosmeel.
  5. Maak in een andere kom je droge ingrediënten klaar om er over heen te strooien. Dit hoeft niet, dit is een optie. Hier heb ik 1 el sesamzaad, 1 tl gedroogde knoflook fijngesneden, 1 el gedroogde uitjes fijngesneden en 1/2 tl Himalaya zout gebruikt. Varieer met wat je lekker lijkt, vergeet niet de koolhydraten bij het recept op te tellen.
  6. Maak 4 gelijke ballen en leg deze op de bakplaat. Besprenkel ze met het mixje van je topping en druk de zaadjes even licht aan in het deeg. Je kunt er ook kleinere broodjes van maken, dan heb je er meer.
  7. Bak de 'broodjes' in ongeveer 15 a 20 minuten goudbruin. Ze zijn gaar wanneer je ze van het bakpapier kunt trekken en de onderkant van het broodje niet aan het bakpapier blijft plakken. Soms moeten ze wat langer in de oven, dit is grootte afhankelijk en oven afhankelijk.
  8. Laat ze afkoelen op het bak rek en niet op het papier. Zowel koud als warm erg lekker!
  9. Optioneel: - Leg ze ongeveer 3 a 5 minuten onder een hele hete gril na het bakken
Notities

Tip: Parmezaanse kaas erdoorheen is erg lekker.

Optioneel: 1 eetlepel gedroogde kruiden bv: rozemarijn, tijm, dille, etc erdoorheen.
Of 1/2 theelepel droge specerijen zoals gemalen komijn, kerrie, knoflook erdoorheen.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.
Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
Bloemkool 'broodjes'
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 36 Calorieën uit Vetten 18
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 2g 3%
Verzadigd Vet 1g 5%
Meerv. Onverzadigd Vet 0.4g
Enkelv. Onverzadigd Vet 1g
Cholesterol 13mg 4%
Natrium 210mg 9%
Kalium 108mg 3%
Totaal Koolhydraten 3g 1%
Voedingsvezels 2g 8%
Suikers 1g
Eiwitten 2g 4%
Vitamine A 0.3%
Vitamine C 24%
Calcium 2%
Ijzer 2%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept