Groenten lasagne

Lasagne is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm.
In het Nederlands worden deze bladen lasagnebladen genoemd, in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud). Ook de complete schotel wordt in het Italiaans met deze term aangeduid, ofwel lasagne al forno (bladen uit de oven). Hoewel lasagne een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar “lasanon” platte deegkoek betekent.

De traditionele Italiaanse ovenschotel stamt uit Midden-Italië. In Noord- en Zuid-Italië kan lasagne iets anders betekenen, zoals smalle stroken pasta die al dan niet in de minestrone gaan. In Toscane bestaat een variant met kastanje meel: le lasagne bastarde ofwel lasagne matte della Lunigiana.

De ovenschotel wordt gemaakt met voorgekookte, halfgare plakken pasta, gehakt, Parmezaanse kaas en bechamelsaus. Er bestaan diverse varianten, onder andere met spinazie.
Ook buiten Italië wordt lasagne veelvuldig aan de lokale smaak aangepast. Zo wordt lasagne binnen de Ierse keuken bereid met tomaten, cheddarkaas en een grote hoeveelheid gehakt, en wordt het geserveerd met friet.
In kant-en-klaar lasagne is een deel van de kaas vaak vervangen door de goedkopere analoogkaas.

Omdat wij koolhydraatarm doen heb ik een verantwoorde koolhydraatarme variant op de lasagne gemaakt. Niet met pastavellen, maar met courgetten repen. Niet met bechamelsaus, maar met een smeuïge tomatensaus en zachte buffelmozzarella.

Print Friendly
Groenten lasagne
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijk alternatief voor echte lasagne, deze koolhydraatarme variant met smeuïge tomatensaus en buffelmozzarella. Om je vingers bij af te likken. En de kliekjes zijn zo opgewarmd om weer van te smullen.
Porties Prep Tijd
4 porties 25 minuten
Passieve Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 25 minuten
Passieve Tijd
40 minuten
Groenten lasagne
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijk alternatief voor echte lasagne, deze koolhydraatarme variant met smeuïge tomatensaus en buffelmozzarella. Om je vingers bij af te likken. En de kliekjes zijn zo opgewarmd om weer van te smullen.
Porties Prep Tijd
4 porties 25 minuten
Passieve Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 25 minuten
Passieve Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Snijd de courgettes in de lengte in plakken van ongeveer 0.5 cm dik (dit kan met een kaasschaaf). Snijd de ui in kleine blokjes en de knoflook zo klein mogelijk.
  3. Zet een grote pan met water op hoog vuur en breng het aan de kook. Zodra het water kookt doe je de plakken courgette in de pan en kook je ze ongeveer 3 minuten. Zodra de courgette zacht begint te worden haal je ze uit de pan en laat je de plakken uitlekken in een vergiet.
  4. Pak een grote koekenpan en bak het gehakt en de ui totdat het gehakt bruin is en de ui zacht. Probeer nu zoveel mogelijk vet van het gehakt af te gieten. Voeg nu de tomaat uit blik, tomaten puree, knoflook, oregano, basilicum, tijm en water toe aan de gehakt en ui. Roer alles goed door elkaar en laat het ongeveer 10 minuten lang op laag vuur sudderen.
  5. Pak een ovenschaal en giet de helft van de gehaktsaus in de ovenschaal. Bedek de saus met de helft van de plakken courgettes en giet dan de andere helft van de gehaktsaus erover. Bedek nu de saus met de overgebleven plakken courgettes.
  6. Zet de lasagne nu 30 minuten lang in de oven.
  7. Snijd de mozzarella in dunne plakken en verdeel ze zodat ze de bovenste laag bedekken. Zet het geheel nu nog 10 minuten in de oven.
Deel dit Recept