Groene puntpaprika met gehaktbrood

Groene puntpaprika met gehaktbrood.

Een makkelijk en smakelijk gerecht uit de Turkse keuken.
De Turkse keuken heeft heerlijke en smakelijke gerechten, die goed koolhydraatarm zijn te maken.
De traditionele Centraal-Aziatische Turkse keuken heeft ook veel blijvende invloed gehad op de keukens van Europa en het Midden-Oosten. Zo is yoghurt, het belangrijkste onderdeel van Griekse Tzatziki en Turkse Cacik, een typische Turkse nomadendrank.

De gerechten zijn meestal gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees of vis en vele soorten salades. De diverse schotels worden vaak begeleid door yoghurt en sauzen.
De variatie van het eten komt voort uit de talloze invasies van vreemde volkeren, die een spoor van kookstijlen hebben achtergelaten.
Als een traditioneel agrarische en deels nomadische samenleving kent Turkije een rijk gebruik van zuivelproducten. Met de melk van voornamelijk schapen, en in het noorden en oosten ook koeien, worden verschillende soorten kazen geproduceerd. Van de melk worden ook andere producten gemaakt, zoals boter en yoghurt.

Voor knapperige bleek groene puntpaprika moet je op markten of winkels zijn in buurten waar veel mensen van Turkse komaf wonen. Daar liggen de groentekramen ermee vol. Deze puntpaprika’s zijn klein van formaat, hooguit 15 centimeter lang, en smaken milder dan gewone paprika’s. Ze zijn erg smakelijk en geven minder snel klachten zoals oprispingen.

Je kunt uiteraard ook andere paprika’s gebruiken i.p.v. de groene puntpaprika’s.
Je krijgt dan een wel meer uitgesproken paprika smaak en voor andere kleuren dan groen, reken je extra koolhydraten.

Print Friendly
Groene-puntpaprika-met-gehaktbrood-slank4u2
Groene puntpaprika met gehaktbrood
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Makkelijk en smakelijk gerecht die met toevoeging van rijst of Turks brood erg geschikt is voor de hele familie. Met een tzatziki of knoflooksaus een complete maaltijd.
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Groene-puntpaprika-met-gehaktbrood-slank4u2
Groene puntpaprika met gehaktbrood
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Makkelijk en smakelijk gerecht die met toevoeging van rijst of Turks brood erg geschikt is voor de hele familie. Met een tzatziki of knoflooksaus een complete maaltijd.
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Snijd de paprika's van de top tot de punt doormidden en verwijder de zaadjes. Spoel de paprikahelften af met koud stromend water.
  2. Verhit 4 eetlepels olie in een hapjespan en bak de paprika's kort op matig vuur. Leg een deksel op de pan en stoof de paprika's 10 minuten op een laag vuur.
  3. Blus af met azijn, voeg naar smaak zout en peper toe en stoof de paprika's nog 5 minuten.
  4. Kneed intussen in een schaal het gehakt met de overige ingrediënten door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe. Vorm er een rond, plat 'brood' van 5 centimeter dik van, iets kleiner dan de bodem van een braadpan. Verhit de resterende olie in de braadpan en laat het gehaktbrood voorzichtig in de hete olie glijden.
  5. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en bak/stoom het gehaktbrood in ca. 15 minuten gaar.
  6. Snijd het gehaktbrood in vier gelijke stukken en verdeel ze met de paprika's over de warme borden.
Notities

Ongezouten pistachenootjes bevatten 10 gr koolhydraten per 100 gr. Dus kijk hier mee uit.

Serveer er zilvervliesrijst of stukken Turks brood bij voor familie of vrienden.
Lekker met zelfgemaakte tzatziki of knoflooksaus.

Bevat ongeveer 1 a 1.5 Kh pp.
Neem je rode puntpaprika's: die bevatten 2x zoveel koolhydraten. Ik heb in dit recept 100 gr groene paprika berekend.

Recept Yolanda van der Jagt, bewerkt door Jolanda Peeters

Deel dit Recept