Groene asperges met parmaham en pesto

Lekker tussendoortje bij de “borrel” , een dagje uit of gewoon om jezelf te verwennen.

Groene asperges zijn het hele jaar verkrijgbaar en komen met name uit Peru en Chili.
Tegen de tijd dat er feestdagen zijn liggen er ook mini groene asperges in de winkels. Groene mini asperges zijn de nog jongere scheuten van de aspergeplant. De mini asperges hebben een subtielere smaak dan de grote variant.

De aspergeplant is een lid van de leliefamilie waar ook de ui, prei en knoflook onder vallen. De plant wordt meestal pas het derde jaar na het planten geoogst. Alleen de jonge scheuten van de aspergeplant worden gegeten. Groene asperges krijgen hun kleur dankzij het fotosynthese proces. Fotosynthese is een proces waarin zonlicht de stof chlorofyl in de cellen van planten aanmaakt en deze groen kleurt. De groene asperge heeft van alle asperges de sterkste en meest bittere smaak.

De belangrijkste voedingsstoffen in groene asperges zijn calcium, koper, vezels, foliumzuur, ijzer, magnesium, mangaan, niacine, fosfor, kalium, eiwit, riboflavine, selenium, thiamine, zink, vitamine A, B6, C, E en K.

Zorg er voor de asperge goed te wassen wanneer men besluit de schil te laten zitten. Snijd vervolgens de onderkant er af. Nu is de asperge klaar om gekookt, geroerbakt, gestoomd of gegrild te worden. Aanbevolen wordt om de groene asperges te grillen om de meeste textuur, vitamine en smaak te behouden. Asperges hebben een korte kooktijd van enkele minuten.
Over het algemeen kunnen asperges warm en koud gegeten worden, met vlees, vis of in salades. Asperges gaan goed met andere groenten, als los gerecht of als belangrijkste ingrediënt voor een meer verfijnd gerecht.
Een veel voorkomende misvatting is dat dunne scheuten jonger en dus malser zijn. In feite hebben juist de lange dikke en donkere scheuten met gesloten koppen de beste smaak en kwaliteit. Bewaar asperges in de koelkast en consumeer binnen enkele dagen.

Print Friendly
Groene asperges met parmaham en pesto
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Handig om mee te nemen op een dagje uit. Of lekker om in de koelkast te hebben als tussendoortje.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Groene asperges met parmaham en pesto
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Handig om mee te nemen op een dagje uit. Of lekker om in de koelkast te hebben als tussendoortje.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Kook de asperges beetgaar.
  2. Wikkel telkens een asperge in een plakje parmaham (eventueel ingesmeerd met pesto)
  3. Bak de asperges met de ham in een beetje olijfolie krokant in een grillpan of barbecue.
  4. Laat de asperges afkoelen.
  5. Bewaar en vervoer de asperges afgedekt en gekoeld als je gaat picknicken of naar het strand gaat.
Notities

Geschikt voor fase 1 Atkins na inductie

4 KH pp met pesto

Deel dit Recept