Goddelijke mokka-choco taart

Gisteren was ik jarig en kreeg veel bezoek over de vloer. Dus ik dacht , ik ga zelf koolhydraatarme taarten maken en zet dit mijn bezoek voor. Ze hebben gesmuld en vonden het gebrek aan suiker helemaal niet erg. Zelfs veel lekkerder.

Een recept staat al op de pagina, de koolhydraatarme kwarktaart. Hier heb ik een kleine aanpassing aan gedaan en de bodem veranderd. I.p.v. 150 gr noten heb ik amandelmeel gebruikt, samen met roomboter en ietsjes zout. Dit heb ik in de oven gehad. Het was een super geslaagd experiment. De bodem smaakt net als roomboterkoek of de bodem van een appeltaart, maar dan niet zo dik. Het werd een soort zanddeeg. De roomboter heb ik niet laten smelten, maar op kamertemperatuur door de amandelmeel gedaan. De keuze om toch amandelmeel te gebruiken was omdat de taart die ik jullie nu ga voorschotelen ook al een notenbodem had.

Mijn goddelijke mokka-choco taart was een overweldigend succes.
Ik heb 3 laagjes gemaakt die apart al lekker waren, maar samen een overheerlijke combinatie zijn. Niet supermachtig, maar wel een flinke hap. Dus vandaar dat ik 16 stukjes ervan gemaakt heb, dat is groot genoeg.
Ik gebruik Tagetesse om te zoeten. Dit heeft dezelfde smaak als gewone suiker en geeft geen bloedsuiker piek. Wel iets koolhydraten, maar een kniesoor die hier wakker van ligt. Ik vind het belangrijker dat baksels te eten zijn en niet in de prullenbak belanden omdat de hoeveelheid zoetstof niet klopt of omdat het gewoon smerig smaakt. Daar heb je met Tagetesse geen last van. In het recept staan mijn hoeveelheden, en ik ben geen zoetekauw, dus proef voor jezelf.

Het mooie aan deze taart is dat je wederom geen oven nodig hebt. Wel een koelkast.
Het is snel gemaakt en je hebt de neiging om er snel aan te beginnen, maar geloof me, de smaken zijn de volgende dag nog beter. Voor de mensen die geen eieren mogen of willen eten is dit een perfect recept. De notenbodem is te vervangen door een eiwit bodem. De gelatine door vegabin/johannesbroodpitmeel.

Je kunt de taart een paar dagen in de koelkast bewaren, maar ook stukken in de vriezer bewaren. Je kunt het zelfs half bevroren eten, soort ijstaart idee. Ik denk niet dat hij de vriezer haalt.

Print Friendly
Goddelijke mokka-choco taart
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Goddelijk 3 lagen mokka-choco taart met noten. Snel gemaakt zonder oven en te moeilijk om er af te blijven. Dus ook lekker als ontbijt of lunch. Per portie maar 0.2 Kh en een goede dosis vet.
Porties Prep Tijd
16 porties 45 minuten
Passieve Tijd
1 1/2 uur
Porties Prep Tijd
16 porties 45 minuten
Passieve Tijd
1 1/2 uur
Goddelijke mokka-choco taart
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Goddelijk 3 lagen mokka-choco taart met noten. Snel gemaakt zonder oven en te moeilijk om er af te blijven. Dus ook lekker als ontbijt of lunch. Per portie maar 0.2 Kh en een goede dosis vet.
Porties Prep Tijd
16 porties 45 minuten
Passieve Tijd
1 1/2 uur
Porties Prep Tijd
16 porties 45 minuten
Passieve Tijd
1 1/2 uur
Ingrediënten
Bodem
  • 100 gr grasboter kamertemperatuur
  • 25 gr chocolade 70% of hoger
  • 1 el zoetstof om de bitterheid van de chocolade op te heffen
  • 1 snuf zout
  • 150 gr noten gemengd, onbehandeld, ongezouten
Roomlaag
Toplaag
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Bodem: Hak de noten grof in een keukenmachine, vijzel of blender.
  2. Smelt ondertussen 100 gr roomboter in een steelpannetje met 25 gr chocolade. Voeg 1 el zoetstof toe en een snuf zout. Proef of het niet te bitter is, anders voeg je iets meer zoetstof toe. Niet laten koken.
  3. Meng de vloeistof door de gehakte noten. Bekleed een springvorm met bakpapier. Giet het mengsel over de bodem en druk aan met een natte lepel (tegen het plakken). Zet de springvorm in de koelkast, minstens een half uur, liefst wat langer.
  4. Roomlaag: doe de ricotta, monchou, zoetstof en vanille essence in een grote kom en klop met een mixer tot een glad geheel.
  5. Doe de blaadjes gelatine in een kom met koud water en laat minstens 5 minuten staan. Verwarm de slagroom in een steelpannetje en doe 1 el zoetstof, de vanille, de cacao en de kaneel erbij. Even goed mengen, maar niet laten koken. Voeg nu onder goed roeren de uitgeknepen blaadjes gelatine erbij. Zet het vuur uit. Laat afkoelen.
  6. Meng het afgekoelde slagroommengsel en het ricotta mengsel door elkaar en zorg dat het een homogene massa wordt. Haal de bodem uit de koelkast en stort de massa op de bodem. Zet weer terug in de koelkast.
  7. Toplaag: Kook wat water en los de koffie op in het hete water, laat afkoelen. Je kunt beter eerst 1 zakje oplossen en laten afkoelen en aan je mengsel toevoegen en dan naar smaak meer oploskoffie eraan toevoegen. Ik heb 2 zakjes gedaan.
  8. Doe de boter en de rest van de ingrediënten voor de toplaag in een kom en mix alles tot een mooie egale massa. Proef of je het lekker vind, de smaak wordt niet veel anders. Voeg naar smaak meer ingrediënten toe zoals koffie en zoetstof.
  9. Haal de springvorm uit de koelkast en smeer de toplaag erover uit. Zet nu minstens 1 uur in de koelkast, liefst langer. De smaken zijn de volgende dag beter en lekkerder.
  10. Garneer evt met slagroom en wat noten.
Notities

Proef, proef, proef. Mijn smaak is jouw smaak niet, dus elke laag goed proeven of je dit wel lekker vindt. Het is zonde om het te maken en dan niet op te eten, al zal er altijd wel iemand zijn die het wel lust.

Het kan niet mislukken, dus geen zorgen dat je het de prullenbak in moet gooien.

Recept en foto's Jolanda Peeters

Deel dit Recept

5 thoughts on “Goddelijke mokka-choco taart

  1. Dit ziet er echt heerlijk uit. Ga de ingredienten in huis halen en de taart maken. Hoe lang kun je dit in de vriezer bewaren ongeveer?