Avocado Gazpacho Smoothie

Avocado’s
Zoals we weten past avocado heel goed in een koolhydraatarm dieet.

Niet alleen zijn avocado’s goed voor de gezondheid, ze bevatten ook de nodige goede vetten die zorgen dat het goede cholesterol omhoog gaat en het slechte cholesterol omlaag.
Je mag elke dag een 1/2 Hass avocado eten in alle fases. Binnen de totale daginname van vet kun je als je niet aan je dagtotaal komt ook een hele avocado eten.

Herkomst avocado
De avocado, ook wel advocaatpeer genoemd, is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom. De naam avocado komt uit het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Mexico: de Azteken, Tolteken en Nahua. Daar betekende het woord ook ‘teelbal’. Rijp is een avocado zacht als boter. Het vruchtvlees is zeer vet, het vetgehalte kan oplopen tot dertig procent. De schil is relatief hard, donkergroen (soms tot zwart) en licht geribbeld. Binnenin bevindt zich een relatief grote, ronde pit. Deze wordt voor consumptie verwijderd. De vrucht kan ongeveer een vuist groot zijn. Naast vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het cholesterolgehalte van het bloed. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt houden Ook het vezelgehalte mag er met 10 gram per vrucht wezen. En dat is weer goed voor de werking van de darmen. Er zijn verschillende soorten avocado’s. De Hass avocado met zwarte schil wordt door liefhebbers als het lekkerste gezien.

Variaties
Er bestaan ongeveer 400 avocado variëteiten, maar ze hebben allemaal de volgende kenmerken gemeen: de schil is relatief hard, groen tot zwart en licht geribbeld. Het zachte en romige vruchtvlees is licht groen of geel van kleur. Elk avocado variëteit heeft zijn eigen smaak, variërend van zoutig, nootachtig tot zoet of een combinatie van dezen. De meest bekende variëteiten zijn: Hass, Fuerte en Pinkerton. Avocado’s zijn het meest bekend als het basis ingrediënt van de guacamolemix. Hass avocado’s hebben een kenmerkende nootachtige smaak en worden voor Eat Me Eetrijp concept gebruikt.
SOORTEN
Hass avocado
Een Hass avocado heeft een donkerbruin tot bijna zwarte en hobbelige huid. Deze avocado variëteit is ovaal en middelgroot. Het vruchtvlees is lichtgroen, heeft een romige en de meest rijke en nootachtige smaak van alle variëteiten.
Avocado Fuerte
De Fuerte avocado heeft een gladde groene schil. Deze middelgrote tot grote avocado is peervormig. Het lichtgroene, romige vruchtvlees heeft een milde smaak. De leerachtige huid van de Fuerte avocado is gemakkelijk te pellen.
Avocado Pinkerton
De Pinkerton avocado heeft een donkergroene en licht hobbelige huid. Deze avocado is lang en peervormig. Het lichtgroene en romige vruchtvlees is rijk aan smaak. De huid van de Pinkerton avocado is uitstekend te schillen.

Wat kan ik met avocado?
– halveren, iets uithollen en vullen met garnalen- of kipsalade
– pureren, vermengen met gehakte ui en tuinkruiden als broodbeleg
– als voorgerecht, besprenkel een halve avocado met citroensap, zout en peper
– in groentesalade met paprika, tomaat en maïs
– in soep: roer avocadopuree door de bouillon
– guacamole van maken (pureren, mengen met knoflook, cayennepeper en citroensap)

avocado
Waar let ik op bij het kopen van avocado?
Een rijpe avocado voelt bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aan en heeft zacht geel/groen romig vruchtvlees met een licht nootachtige smaak.
De rijpheid van een avocado kun je bepalen door in de avocado te knijpen. Een niet-rijpe avocado is nog keihard als je erin knijpt en deze is zeker nog niet geschikt om gelijk op te eten. Een rijpe of eetbare avocado geeft een beetje mee als je erin knijpt. Deze zijn perfect groen van binnen en zijn gelijk eetbaar. Als je er teveel in kunt knijpen en het zacht aanvoelt dan is de avocado dus weer overrijp en bruin van binnen. En ook niet meer lekker om te eten.

Hoe bewaar ik avocado?
Bewaar avocado’s niet de koelkast, dan bederven ze omdat dit hun narijping verstoort. Op een koele plaats (12-15 C) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was). Wil je de rijping van een avocado juist versnellen? Stop ‘m dan met een appel, peer of banaan in een plastic zak. Deze vruchten geven ethyleengas af wat de rijping van de avocado bevordert.


Wanneer zijn er avocado’s?

Avocado’s worden van mei tot december geïmporteerd uit Afrika en Zuid-Amerika. Van september tot mei komen ze uit Israel. Ze zijn er dus jaarrond.

Voedingswaarde
Als we naar de voedingswaarden van avocado kijken, zien we dat honderd gram avocado 188 kcal bevat, 2,6 gram eiwit, 1,5 gram koolhydraten waarvan 1,4 gram suiker en 18,1 gram vet. Ook zit er maar liefst 6,4 gram vezels in en goede concentraties magnesium, kalium en fosfor. Zoals je kunt zien zitten er in avocado veel meer calorieën dan ander fruit en groente. Dit komt natuurlijk door de grote hoeveelheid vetten die er in een avocado zitten. Je kunt nu denken dat een avocado heel ongezond is, maar de vetten die erin zitten zijn de goede vetten!

Geraadpleegde bron:
Groenten en Fruit buro

Print Friendly
Avocado Gazpacho Smoothie
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Snel gemaakte romige smoothie met avocado en een zachte kaas.
Porties Prep Tijd
1 portie 5 minuten
Porties Prep Tijd
1 portie 5 minuten
Avocado Gazpacho Smoothie
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Snel gemaakte romige smoothie met avocado en een zachte kaas.
Porties Prep Tijd
1 portie 5 minuten
Porties Prep Tijd
1 portie 5 minuten
Ingrediënten
Porties: portie
Eenheden:
Instructies
  1. Snijd de avocado door de helft, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de helften en doe deze in een blender.
  2. Voeg de andere ingrediënten toe aan de blender en blend totdat het een zachte romige massa is. Zo nodig vul je met 1 el water per keer aan om de gewenste dikte te krijgen.
  3. Schenk alles in een glas en garneer met de bieslook en desgewenst een schijf avocado. Meteen opdrinken.
Deel dit Recept