Gewokte boerenkool met kip en paprika

Gewokte boerenkool met kip en paprika
Koolhydraatarm, glutenvrij,ei-vrij, lactosevrij, afvalfase.

Al zou je het niet zeggen als je naar buiten kijkt, vandaag begint de herfst. De dagen worden korter en uiteindelijk begint ook de temperatuur te zakken. Dat betekent ook dat de wintergroenten weer in de schappen komen. Een van de favoriete groenten in dit jaargetijde, maar ook in de winter is boerenkool.

Het bekendste boerenkoolgerecht is natuurlijk de stamppot. Het gerecht wordt in Nederland, grote delen van Noord-Duitsland en delen van Scandinavië gegeten.
Van deze groente wordt vaak gezegd dat de smaak pas echt goed is, als er op het veld een nacht vorst overheen is gegaan, omdat de koude ervoor zorgt dat de plant extra suikers aanmaakt. De oogst begint dan ook vaak pas na de eerste nachtvorst, de kool kan indien gewenst de hele winter op het veld blijven staan.

Men kan het boerenkoolblad zelf snijden maar dit is tijdrovend. Veel boerenkool wordt daarom voorgesneden en in plastic zakken van 300 of 500 gram verkocht. Tegenwoordig is niet alleen fijngesneden boerenkool te koop, maar ook geritst, dus met grotere bladeren. Deze laatste is zeker een aanwinst aangezien je hier makkelijk boerenkoolchips van kunt maken, maar ook iets meer bite hebt in je wokgerechten.

Het is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Er is een herfst- en een winterteelt. In Vlaanderen noemt men dit soms ook krulkool of krolkool. Er kan onderscheid gemaakt worden in twee typen, struikboerenkool en maai- of dwergboerenkool.

Het wordt traditioneel gegeten met een kuiltje jus, worst, mosterd en gebakken spekjes. ‘Zure’ toevoegingen als zilveruitjes, augurk, rolmops of azijn worden ook gebruikt.
De traditionele stamppot past natuurlijk niet in onze koolhydraatarme leefstijl. Gelukkig staat er op onze website ook een kha-versie van puree die, met wat aanpassingen, gebruikt kan worden in een stamppot bloemkoolpuree

Boerenkool is eigenlijk veel meer dan alleen de stamppot boerenkool, maar veel mensen weten niet wat ze anders kunnen doen met boerenkool. Het heeft echter zoveel meer mogelijkheden en hierbij is vast 1 van de heerlijke recepten met boerenkool. Dit recept is van één van de leden van onze facebookgroep koolhydraatarm afvallen met slank4u2

Boerenkool bevat per 100 gram 4 gram koolhydraten, 4 gram eiwit en 100 mg Vitamine C.
Deze groenten is zeker geschikt voor de strenge fase.

Probeer ook eens onze andere variaties met boerenkool, die je zeker gaan bevallen zoals Boerenkool quiche met rookworst en spekjes, Boerenkoolsoep of hartige boerenkool pannenkoeken.
Zoek op boerenkool en je ziet tal van recepten die je met boerenkool kunt maken.

Print Friendly
Gewokte boerenkool met kip
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een snelle, makkelijke avondmaaltijd die in de herfst en winter , lekker vult.
Porties
2 porties
Porties
2 porties
Gewokte boerenkool met kip
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een snelle, makkelijke avondmaaltijd die in de herfst en winter , lekker vult.
Porties
2 porties
Porties
2 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Snijd de kipfilet in blokjes en doe ze in een schaal, roer er de kikkoman door en laat dit even intrekken.
  2. Hak de knoflook, rode peper en ui en doe deze in een wok met een eetlepel kokosolie.
  3. Fruit het geheel op een middelmatig vuur.
  4. Zodra de ui wat glazig word voeg je de blokjes kip filet toe en bakt dit mee.
  5. Snijd ondertussen de paprika en bak deze mee tot de kip bijna gaar is.
  6. Voeg de boerenkool mee tot het begint te slinken en begint te veranderen van kleur.
  7. Garneer het geheel met de grana padano en breng het eventueel op smaak met wat peper en zout.
Notities

Bronvermelding:  Bea Kop Hakkert (facebookgroep koolhydraatarm afvallen met slank4u2 (dieten, recepten, weekmenu's))

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 9 gr koolhydraten.
Geschikt voor : afvalfase

Wil je dit in de strenge fase eten, verminder dan de hoeveelheid boerenkool en ui en vervang de rode paprika door een groene!

Voedingswaarde
Gewokte boerenkool met kip
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 538 Calorieën uit Vetten 234
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 26g 40%
Verzadigd Vet 14g 70%
Meerv. Onverzadigd Vet 3g
Enkelv. Onverzadigd Vet 7g
Cholesterol 153mg 51%
Natrium 2908mg 121%
Kalium 617mg 18%
Totaal Koolhydraten 17g 6%
Voedingsvezels 6g 24%
Suikers 7g
Eiwitten 57g 114%
Vitamine A 234%
Vitamine C 306%
Calcium 39%
Ijzer 20%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept