Gevulde paprika uit de oven

Gevulde paprika uit de oven
Glutenvrij, lactosevrij, makkelijk

Een populair gerecht in de koolhydraatarme wereld is gevulde papika. De paprika vullen met een gehaktmengsel en geraspte kaas komt het meest voor. Makkelijk te maken en snel klaar, maar bovenal erg lekker. Dit recept is van één van de leden van onze facebookgroep.
Je kunt een paprika ook vullen met alleen groenten en kaas zodat je een vegetarisch gevulde paprika maakt, maar een gevulde paprika is ook lekker met reepjes kip, champignonsvariatie of tonijn uit blik.

Paprika
De paprika wordt gekweekt in verschillende kleurvariaties. Rood, geel, oranje en groen zijn de bekendste, maar er bestaan ook witte, paarse, lila, mintgroene en bruine paprika’s. De meeste paprika’s die in Nederland geteeld worden zijn van het California Wondertype dat min of meer vierkant is. Witte paprika’s zijn langwerpiger van vorm, bitterder van smaak en hebben een dunnere vruchtwand. Er zijn ook langwerpige rode, gele en oranje paprika’s die zeer zoet van smaak zijn, de zoete puntpaprika’s of Ramiro. Een ander soort paprika is de Lamuyo, zeer grote en grove paprika’s, die vooral in Zuid-Europa worden gekweekt.
Als ze groeit is de paprika groen, paars, bruin of wit. Tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel, bruin of oranje. De smaak van de paprika verandert ook in deze periode, rijpe paprika’s zijn zoet terwijl onrijpe paprika’s eerder kruidig met een bittere smaak zijn.
De bekende paprika’s in de winkels rijpen vaak van groen naar rood of geel, maar er zijn ook paprika’s die van groen naar bruin gaan of van bruin naar rood.
De paprika is verwant aan de scherpe Spaanse peper, maar is niet ‘heet’ in de mond daar de paprika’s die in supermarkten worden verkocht nagenoeg capsaïcinevrij zijn. Paprika is rijk aan vitamine C en ook bevat de vrucht een hoog gehalte aan foliumzuur.
De naam paprika is afkomstig uit het Hongaars, maar al speelt de paprika een belangrijke rol in de Hongaarse keuken, hij is pas relatief laat in Hongarije ingevoerd (mogelijk in de 18e eeuw) en pas sinds het begin van de 20e eeuw populair.

Paprika’s kunnen het beste goed verpakt bewaard worden bij een temperatuur van 10 tot 13 °C. Bewaren in de koelkast tast de smaak aan.

Doe je streng koolhydraatarm dan is het beter om alleen groene paprika te gebruiken. Geel en rood hebben meer koolhydraten.
Volgens de NEVO tabel:

 Voedingsmiddel Energie (kJ)Energie (kcal)Eiwit Koolhydraten Vet Voedingsvezel
Paprika groene rauw7819 0.82.5 0.12.5
Paprika rode rauw10625 0.84.3 0.11.8
PaprikapoederPaprika 1498359 15.035.0 13.020.9
Paprika gele rauw10525 0.73.9 0.22.5
Paprika oranje rauw11628 0.84.7 0.31.7

Gebruikte bron: paprika en NEVO voedingswaarde

Print Friendly
Gevulde paprika uit de oven
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Gevulde paprika uit de oven, lekker bij bloemkool rijst en een frisse salade.
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Gevulde paprika uit de oven
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Gevulde paprika uit de oven, lekker bij bloemkool rijst en een frisse salade.
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Maak de champignons schoon en snijd ze klein. Snipper een uitje en de knoflook.
  2. Gehakt met knoflook, champignons en uien in de pan bruin bakken.
  3. Paprika wassen en door 2 snijden, even de pitten weghalen, insmeren met kruidenkaas en in een ovenschaal leggen.
  4. Vul de paprika's met het gehaktmengsel en bestrooi ze met geraspte kaas.
  5. Plaats ze in een voorverwarmde oven op 180 graden in 20 min goud bruin tot de kaas gesmolten is.
Notities

Recept geplaatst op Facebook door Demi van der Waal

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Dit recept bevat ongeveer 10 kh pp

Voedingswaarde
Gevulde paprika uit de oven
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 511 Calorieën uit Vetten 288
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 32g 49%
Verzadigd Vet 15g 75%
Meerv. Onverzadigd Vet 1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 11g
Cholesterol 142mg 47%
Natrium 1899mg 79%
Kalium 829mg 24%
Totaal Koolhydraten 13g 4%
Voedingsvezels 3g 12%
Suikers 6g
Eiwitten 41g 82%
Vitamine A 12%
Vitamine C 143%
Calcium 22%
Ijzer 23%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept