Geroerbakte spinazie met knoflook

Geroerbakte spinazie met knoflook
Makkelijk, vegetarisch, glutenvrij, ei-vrij

Spinazie is zo’n groenten die je eigenlijk het hele jaar door kan eten, zomer, winter, herfst of lente, het is altijd lekker.
Het is een plant uit de amarantenfamilie die verwant is aan bijvoorbeeld ganzenvoet en melde. Het is een snelgroeiende, eenjarige bladgroente, die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is. Het is een oude groente die voor het eerst in Perzië geteeld werd.

Het groeit over de gehele wereld met uitzondering van de tropische gebieden. Hoewel spinazie al eeuwen geteeld werd in China bereikte de plant Europa pas in de twaalfde eeuw met de komst van de Moren in Spanje. In de 16e eeuw was spinazie nog een nieuwigheid in Italië, maar wel al ingeburgerd in Engeland. Het eerste gebruik bleef beperkt tot laxeermiddel. Het laxeer effect is te danken aan het hoge oxaalzuurgehalte.

IJzer en vitaminen
Om de consumptie van spinazie te stimuleren is in de Verenigde Staten de tekenfilmheld Popeye in het leven geroepen. Iedere keer als Popeye in nood zit blijkt er op de vreemdste momenten een blik spinazie voorhanden, waarna het conflict snel beslecht is. Van spinazie ging lang het verhaal dat het een hoog ijzergehalte had. het bevat inderdaad meer ijzer (3-4 mg) dan veel andere groenten, maar het ijzergehalte van deze bladgroente is lange tijd zeer sterk overschat, en nog steeds hebben veel mensen dit beeld voor ogen bij spinazie. Toen in 1937 een nieuwe analyse werd uitgevoerd door Duitse wetenschappers, bleek het ijzergehalte tien keer zo laag te zijn als werd aangenomen. Hoe dit foutje had kunnen gebeuren is niet helemaal duidelijk; een theorie is dat de resultaten van onderzoek met gedroogde spinazie op verse spinazie overdragen werden, een andere dat er een komma op de verkeerde plek werd gezet.

Het is rijk aan caroteen, vitamine E en antioxidanten.

Nitrietvorming
Net als alle andere bladgroenten bevat spinazie nitraten. Het grootste gedeelte van het in het lichaam opgenomen nitraat wordt uitgescheiden. Een kleine fractie wordt door bacteriën echter omgezet in nitriet. Er zijn twee bezorgdheden met betrekking tot nitrieten in het lichaam. Enerzijds kunnen ze bij zuigelingen aanleiding geven tot een verstoord zuurstoftransport en cyanose (of blauwzucht). Anderzijds bevorderen ze de vorming van N-nitrosoverbindingen zoals nitrosaminen (bijvoorbeeld wanneer spinazie gecombineerd wordt met vis). Volgens sommige onderzoeken zouden nitrosaminen tevens kankerverwekkend zijn, maar andere onderzoeken spreken dat tegen.

De bacteriën die nitraten omzetten in nitrieten gedijen het beste in een lauwwarme omgeving. Vroeger werd vaak aangeraden om eenmaal gekookte spinazie niet meer opnieuw op te warmen, omdat in de tussenliggende tijd bij kamertemperatuur meer nitriet gevormd kan worden dan gezond is. Dit advies dateert echter uit de tijd dat koelkasten en vriezers nog geen gemeengoed waren. Met de huidige koeltechnieken kan spinazie ook thuis snel genoeg gekoeld worden, zodat zich geen grote nitrietconcentraties vormen. Het advies om spinazie niet opnieuw op te warmen is dan ook niet meer terug te vinden op de meeste spinazieverpakkingen. Met name bij zwakkere mensen, zoals kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouderen, blijft het echter raadzaam om op te passen met spinazie die niet vers is.

Per 100 gram vers product (gemiddelde waarden):
Voedingswaarde: 15 Kcal / 63 KJ
Water: 93,6 %
Eiwit: 2,5 gr
koolhydraten: 0,6 gr
Suikers: 0,4 gr
Vet: 0,3 gr
Oxaalzuur: 800 mg
Caroteen: 5 mg
Vitamine A: 0,8 mg
Vitamine B1: 0,11 mg
Vitamine B2: 0,2 mg
Nicotinezuur (Vitamine B3): 0,6 mg
Vitamine B6: 0,2 mg
Vitamine C: 52 mg
IJzer: 4,1 mg
Kalium: 650 mg
Calcium: 150 mg
Koper: 0,12 mg
Magnesium: 45 mg
Natrium: 65 mg
Fosfor: 55 mg
Zink: 0,50 mg
Bron: voedingswaardetabel.nl

Gebruikte bron: spinazie

Print Friendly
Geroerbakte spinazie met knoflook
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een makkelijk groentegerecht wat echt supersnel klaar is. En erg lekker natuurlijk. Probeer vooral ook de pittige twist eens uit.
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Geroerbakte spinazie met knoflook
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een makkelijk groentegerecht wat echt supersnel klaar is. En erg lekker natuurlijk. Probeer vooral ook de pittige twist eens uit.
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Verhit de olie in een wok.
  2. Fruit de uitgeperste knoflook 1 minuut.
  3. Voeg de spinazie in handzame porties toe. Laat het blad al omscheppend slinken en het vocht verdampen alvorens een volgende portie toe te voegen.
  4. Schep de spinazie in een serverschaal en breng op smaak met zout en peper.
  5. Voor wat extra pit in het gerecht: frit 1 fijngehakte rode peper (zonder zaadlijsten) met de knoflook mee.
Notities

Recept van Jumbo

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
Geroerbakte spinazie met knoflook
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 90 Calorieën uit Vetten 36
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 4g 6%
Verzadigd Vet 1g 5%
Meerv. Onverzadigd Vet 1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 2g
Natrium 392mg 16%
Kalium 1407mg 40%
Totaal Koolhydraten 10g 3%
Voedingsvezels 6g 24%
Suikers 1g
Eiwitten 7g 14%
Vitamine A 470%
Vitamine C 119%
Calcium 25%
Ijzer 38%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept