Zalmterrine met spinazie

Feestelijke zalmterrine met spinazie

Dat de combinatie zalm en spinazie lekker is dat weten we allemaal, maar een terrine maken, dat is toch veel te veel werk.
Eigenlijk helemaal niet. De ingrediënten zijn zo klaar en het vouwen en stapelen in een cakeblik is het werk niet.

Wat is nu een terrine?
Terrine is de naam voor een gerecht dat in een terrine gemaakt is. Een terrine kan overigens ook bereid worden in andere vormen, zoals een cakeblik. Terrines zijn dikwijls vleesgerechten zoals wild, zult en patés. Er zijn ook terrinegerechten met vis, schaaldieren, groentes en vruchten. Een paté is in feite ook een terrine. Essentieel bij terrines is dat smaken zich goed kunnen vermengen, dat het geheel gebonden wordt en dus in plakken gesneden kan worden, en dat de massa de juiste vochtigheid behoudt. Veel gebruikte bindmiddelen zijn gelatine, ei, room, agar-agar en broodkruim. De terrine wordt veelal au bain-marie gegaard in de oven, maar er zijn ook vele koude varianten. De vorm wordt vaak bedekt met spek of varkensnet (bij warme bereidingen) of folie (bij koude bereiding). Na een eventuele garing ‘rijpt’ de terrine een tot enkele dagen na in de koelkast, vaak onder bezwaar met een gewicht dat de massa aandrukt en lucht of overmatig vocht wegperst. De populariteit van de terrine is allereerst te danken aan het feit dat je hem een dag van tevoren kunt bereiden en het dus een ideaal gerecht is om op feestjes te serveren. Daarnaast kun je met laagjes met verschillende kleuren en texturen een spectaculair effect creëren. Verder krijg je door het vermengen van de smaken al snel een heel smakelijk gerecht. Tot slot is een terrinerecept meestal vrij eenvoudig uit te voeren.

Een moderne variant op de terrine is de ‘verrine’. Dit is een terrine-achtig gerechtje voor één persoon, gemaakt van verschillende laagjes die in een glas geserveerd worden. Verrines zijn rond 2010 populaire amuses, met name tijdens de feestdagen.
Bron: Wikipedia

Ik zal ook recepten van verrine neerzetten, altijd handig als je alleen of met zijn 2en bent. En staat bijzonder feestelijk in een mooi opgemaakt glas.

Print Friendly
koolhydraatarme-feestelijke-zalmterrine-slank4u2
Zalmterrine met spinazie
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijk voorgerecht voor de feestdagen.
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
2 1/2 uur
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
2 1/2 uur
koolhydraatarme-feestelijke-zalmterrine-slank4u2
Zalmterrine met spinazie
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijk voorgerecht voor de feestdagen.
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
2 1/2 uur
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
2 1/2 uur
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Kook de spinazie 30 seconden in water. Laat uitlekken.
  2. Snijd de (ontdooide) zalm en de kabeljauw in plakken.
  3. Klop de eidooiers los. Meng de dooiers met de slagroom en peper en zout.
  4. Bekleed de vorm met een deel van de spinazie; laat de blaadjes over de rand hangen. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  5. Schep 2 eetlepels van het roommengsel in de vorm. Verdeel hierover de helft van de wilde zalm en 1 eetlepel kappertjes. Leg hierover de helft van de kabeljauw en schep er weer wat roommengsel over. Leg hierop de gerookte zalm. Herhaal dit met de rest van de kabeljauw, kappertjes, roommengsel en eindig met de wilde zalm en roommengsel.
  6. Vouw de spinazie over de terrine en bedek met de rest van de spinazie. Leg de deksel op de vorm en zet hem in de ovenschaal. Schenk er wat heet water bij. Zet 30 minuten in de oven.
  7. Laat afkoelen en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
  8. Meng de crème fraîche, het citroensap, de dille en de zoetstof met wat peper.
  9. Stort de terrine op een bord en snijd hem in plakken. Serveer met het sausje.
Notities

Keukenspullen ovenschaal, bakvorm met deksel (inhoud ca. 1 liter), ingevet

Recept Allerhande , aangepast door Jolanda Peeters

LET OP: alles heel goed laten uitlekken en droog deppen. Het wordt al snel te nat namelijk.

Deel dit Recept