Tomaatjes met schapenkaas mousse

Een lekker hapje voor bij de “borrel” .

Schapenkaas is kaas gemaakt van schapenmelk.
Er bestaan talrijke soorten schapenkaas. Algemeen bekend zijn Roquefort AOC uit Frankrijk en Griekse Feta, maar ook Italiaanse Pecorino en de Spaanse Manchego. Schapenkaas is geschikt voor mensen met koemelkallergie.

Schapenkaas is rijk aan vitamine A, B en C en bevat hiervan hogere gehalten dan koeien- en geitenkaas. Dit geldt met name voor orootzuur (soms “vitamine B13” genoemd maar geen officieel B-vitamine).

Feta
Ik zie in de winkel vaak ‘mediterrane kaasblokjes’ of ‘witte kaas’ in de schappen liggen. Is dit hetzelfde als feta? Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom ‘mediterrane kaasblokjes of ‘witte kaas’.

Pecorino kaas is een Italiaanse schapenkaas die bekend staat om zijn harde, soms wat kruimelige structuur en zoutachtige, pittige smaak. Doordat de kaas tijdens de bereiding in zeewater wordt gewassen, ontstaat de zilte smaak. Deze bijzondere kaas is in Italië net zo belangrijk als de Parmezaanse kaas.

Print Friendly
Tomaatjes met schapenkaasmousse
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
De feestdagen komen er weer aan. En dit is een heerlijk hapje om tijdens een kerstborrel op tafel te zetten. Benodigde materialen: staafmixer
Porties
4 porties
Porties
4 porties
Tomaatjes met schapenkaasmousse
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
De feestdagen komen er weer aan. En dit is een heerlijk hapje om tijdens een kerstborrel op tafel te zetten. Benodigde materialen: staafmixer
Porties
4 porties
Porties
4 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Maal met de staafmixer 45g schapenkaas fijn (houd een beetje achter ter garnering) met de olijfolie.
  2. Breng dit mengsel op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  3. Hol de tomaatjes uit en besmeer ze ruim met de schapenkaasmousse.
  4. Garneer met blaadjes peterselie en de achtergehouden kaas.
Notities

Recept allerhande, bewerkt door Jolanda Peeters

Deel dit Recept