Kwarktaart met violen (koolhydraat arm)

Koolhydraatarme kwarktaart met violen
Koolhydraatarm, 50+ fase (dadels), ei-vrij, vegetarisch, glutenvrij

Kwarktaart zelf maken
Het is iets wat veel Nederlanders doen als ze iets te vieren hebben: zelf kwarktaart maken. Ook binnen de koolhydraat beperkte levensstijl is een zelfgemaakte kwarktaart niet weg te denken.
Kwarktaart bestaat veelal uit een harde bodem met daar boven een dikke laag kwark. Boven op deze laag kwark decoreert men de taart meestal met vruchtjes of slagroom. Maar echt bijzonder word je zelf gemaakte kwarktaart als je deze decoreert met eetbare bloemen. Van eetbare bloemen heb je dubbel plezier: het staat heel mooi en je kan ze ook nog eten. Zo word je kwarktaart opeens heel kleurig en geeft het een vrolijk effect aan je kwarktaart.

Violen
Een voorbeeld van een eetbare bloem is het Viooltje(Viola) uit de violen familie .
Het geslacht kent circa vierhonderd soorten die voorkomen in gematigde streken. De meeste soorten worden op vochtige en iets beschaduwde plaatsen aangetroffen. Net als veel planten en kruiden, werd ook viooltje al veelvuldig gebruikt in de oudheid.
Violen werden door de oude Grieken en Romeinen tevens gebruikt voor de heerlijke geur van de bloemen in water of om parfum mee te maken.

Het kweken van violen
Om viooltjes in je eigen moestuin te kweken dien je de zaden van de viooltjes in juli in de moestuin te zaaien. Het is belangrijk om de zaadjes van de viooltjes in luchtige grond te zaait, het makkelijkste is redelijk dicht bij elkaar. Zodra de viooltje gekiemd zijn en de plantjes voldoende volgroeid, zal na ongeveer 3-4 weken zijn, is het aan te raden om de viooltjes uit te dunnen om de goede, sterke, exemplaren een betere kans te geven in de moestuin. Als de viooltjes circa 10-15 cm hoog zijn is het mogelijk om de plantjes te verspenen en beter verspreid in de moestuin te plaatsen op hun definitieve plek.
Qua locatie staan de viooltjes het liefst in een zonnig gedeelte van de moestuin, waarbij het belangrijk is om ze voldoende water en voeding te blijven geven. Zodra de bloemetjes van de viooltjes voldoende gegroeid zijn is het mogelijk om ze te plukken en op te eten. Om de beste bloemen van de viooltjes goed te laten groeien is het aan te raden om de bloemen uit te dunnen door de slecht groeiende bloemen af te knippen. Bloemen van viooltjes zijn niet lang houdbaar indien ze geplukt zijn en kunnen het beste direct geconsumeerd worden.

Gebruik van viooltjes in de keuken
Eigenlijk zijn alle soorten viooltjes eetbaar, enige is dat viooltjes die gekocht worden bij de bloemist of het tuincentrum vaak bespoten zijn en daardoor niet meer eetbaar zijn. Maar alle onbespoten biologisch gekweekte viooltjes zijn in principe eetbaar, dus ook de eventueel wilde viooltjes die je aan de kant van de weg in de berm ziet staan en uiteraard de viooltjes die je zelf in je eigen moestuin kweekt. Viooltjes dien je rauw te eten, bij het koken zal de smaak snel verloren gaan. Viooltjes worden vaak gesuikerd en dan gebruikt als garnering op gebak. Dat komt omdat de bloemen een hele milde smaak hebben.
Ook kunnen ze gekonfijt worden om te dienen als versiering op gebak. Ga maar eens kijken in de afdeling bakkerijbenodigdheden van je supermarkt, daar zul je heel waarschijnlijk van die paarse suiker dingetjes vinden, dat zijn ook vioolbloemetjes, in een suikerlaagje.
Vers zijn ze te gebruiken om een salade mee te garneren. Dit is een trend die je nu vaker ziet in restaurants en ook al in de supermarkten.

In onze levensstijl mogen we natuurlijk geen gesuikerde viooltjes nuttigen, ook niet als je op gewicht bent.
Dadels mogen we met mate eten als we weer op gewicht zijn.

Wil je een kwarktaart voor de afvalfase waar geen dadels in zijn verwerkt, kijk dan eens naar het recept van deKoolhydraatarme kwarktaart.

Print Friendly
koolhydraatarme-kwarktaart-met-violen-slank4u2
Koolhydraatarme kwarktaart met violen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke kwarktaart met een bodem van dadels en eetbare viooltjes als topping. Een lust voor het oog en een streling voor de tong. Alleen geschikt voor fase 3: als je op gewicht bent.
Porties
8 pers
Porties
8 pers
koolhydraatarme-kwarktaart-met-violen-slank4u2
Koolhydraatarme kwarktaart met violen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke kwarktaart met een bodem van dadels en eetbare viooltjes als topping. Een lust voor het oog en een streling voor de tong. Alleen geschikt voor fase 3: als je op gewicht bent.
Porties
8 pers
Porties
8 pers
Ingrediënten
Bodem
Vulling
Garnering
Porties: pers
Eenheden:
Instructies
  1. Leg op de bodem van de springvorm bakpapier en span de vorm daar omheen(knip de zijkanten even er af).
  2. Doe de ingrediënten voor de boden in een foodprocessor en mix het tot 1 geheel.
  3. Doe het mengsel in de springvorm, druk het goed aan met de achterkant van een lepel en zet het minimaal een uur in de koelkast.
  4. Pureer het fruit met een staafmixer en voeg de kwark toe en meng het geheel goed.
  5. Laat de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water weken.
  6. Verwarm een beetje van het kwarkmengsel in een pannetje en voeg de geweekte gelatineblaadjes hieraan toe.
  7. Haal de pan van het vuur.
  8. Roer het goed door elkaar en voeg dan de rest van de kwark toe.
  9. Haal de merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de vulling.
  10. Giet de vulling over de taartbodem en laat de taart 2 uur in de koelkast opstijven.
  11. Garneer de taart naar wens met eetbare bloemen (Viooltjes zijn eetbaar en hebben een milde smaak).
Notities

Bron vermelding: Marjolein Rietvink op onze op gewicht facebookpagina Koolhydraatarme recepten voor een gezond gewicht

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 9 gr koolhydraten.
Geschikt voor : Fase 3.

Voedingswaarde
Koolhydraatarme kwarktaart met violen
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 541 Calorieën uit Vetten 468
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 52g 80%
Verzadigd Vet 28g 140%
Meerv. Onverzadigd Vet 3g
Enkelv. Onverzadigd Vet 17g
Cholesterol 120mg 40%
Natrium 289mg 12%
Kalium 173mg 5%
Totaal Koolhydraten 12g 4%
Voedingsvezels 3g 12%
Suikers 5g
Eiwitten 12g 24%
Vitamine A 29%
Vitamine C 6%
Calcium 13%
Ijzer 11%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept

One thought on “Kwarktaart met violen (koolhydraat arm)