“Echte” Lasagne

“Echte” Lasagne
De smaak en het mondgevoel van echte lasagne. Koolhydraatarm, dus echt zonder pasta. Het “echte” effect komt van de zelfgemaakte bladen en de gesmolten ricotta als alternatief voor de bechamelsaus. Kijk snel de vlog , maak en proef deze overheerlijke ovenschotel. Iedereen smult hier van mee.
Je wilt nooit meer anders.

Lasagne
Dit is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm.
In het Nederlands worden deze bladen lasagnebladen genoemd, in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud). Ook de complete schotel wordt in het Italiaans met deze term aangeduid, ofwel lasagne al forno (bladen uit de oven). Hoewel het een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar “lasanon” platte deegkoek betekent.

Verschillende gerechten
De traditionele Italiaanse ovenschotel stamt uit Midden-Italië. In Noord- en Zuid-Italië kan lasagna iets anders betekenen, zoals smalle stroken pasta die al dan niet in de minestrone gaan. In Toscane bestaat een variant met kastanjemeel: le lasagne bastarde ofwel lasagne matte della Lunigiana.

Bereiding
De ovenschotel wordt gemaakt met voorgekookte, halfgare plakken pasta, gehakt, Parmezaanse kaas en bechamelsaus. Er bestaan diverse varianten, onder andere met spinazie.
Ook buiten Italië wordt het veelvuldig aan de lokale smaak aangepast. Zo wordt het binnen de Ierse keuken bereid met tomaten, cheddarkaas en een grote hoeveelheid gehakt, en wordt het geserveerd met friet.

In kant-en-klaar lasagne is een deel van de kaas vaak vervangen door de goedkopere analoogkaas.
Bron: wikipedia

In dit recept worden de pasta bladen nagemaakt met een mengsel van roomkaas, kaas en ei. Door het te bakken en daarna te koelen, wordt dit een vaste massa die het mondgevoel geeft van gekookte pasta bladen. De zachte ricotta en gesmolten mozzarella geven het romige effect wat je krijgt van bechamelsaus.
Deze lasagne zal zeker vaker op je menu staan, ik weet het zeker.
De bladen kun je van te voren maken en bewaren in de koelkast. Ze kunnen ook worden ingevroren. Laat ze dan wel ontdooien in de koelkast en zorg dat het geen natte massa wordt. Je kunt ze evt dan nog even droog bakken in de oven.

De pastabladen zijn ook goed te gebruiken als pizzabodem.

Print Friendly
koolhydraatarme-echte-lasagna-slank4u2.nl
"Echte" Lasagne
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
De smaak en het mondgevoel van echte lasagne. Koolhydraatarm, dus echt zonder pasta. Het "echte" effect komt van de zelfgemaakte bladen en de gesmolten ricotta als alternatief voor de bechamelsaus. Kijk snel de vlog , maak en proef deze overheerlijke ovenschotel. Iedereen smult hier van mee. Je wilt nooit meer anders.
Porties Prep Tijd
4 porties 30 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 30 minuten
Kook Tijd
40 minuten
koolhydraatarme-echte-lasagna-slank4u2.nl
"Echte" Lasagne
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
De smaak en het mondgevoel van echte lasagne. Koolhydraatarm, dus echt zonder pasta. Het "echte" effect komt van de zelfgemaakte bladen en de gesmolten ricotta als alternatief voor de bechamelsaus. Kijk snel de vlog , maak en proef deze overheerlijke ovenschotel. Iedereen smult hier van mee. Je wilt nooit meer anders.
Porties Prep Tijd
4 porties 30 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 30 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Lasagne bladen
Bolognese Saus
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
Pasta bladen
  1. Het bereiden van de lasagne bladen duurt het langste, dus voel je vrij om dit van te voren te maken en te bewaren in de koelkast of vriezer.
  2. Verwarm de oven voor op 190 C graden. Leg op een bakplaat een vel bakpapier.
  3. In een grote kom mix je de zachte roomkaas en de eieren tot een romige massa. Voeg de Parmezaanse kaas, mozzarella, de Italiaanse kruiden, de knoflookpoeder en uienpoeder toe. Spatel of mix alles door elkaar. Soms zie je nog wat klontjes, mix dan nog eens goed door.
  4. Spreid het mengsel uit over de bakplaat in een rechthoekige vorm. Zorg dat het overal even dik is voor een gelijkmatig bak resultaat.
  5. Bak 20-25 minuten in het midden van de oven op 190 C graden.
  6. Haal de ovenplaat uit de oven en til het bakpapier op, deze leg je op een grote schaal. De schaal zet je minimaal 20 minuten in de koelkast totdat het een hard geheel is. Je haalt nu het lasagne blad van het bakpapier af en snijd het blad in 3 gelijke stukken.
Bolognese saus
  1. In een braadpan op medium vuur, rul je 500 gram gehakt , voeg dan de ui, knoflook , gedroogde Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en een snuf zout toe en laat even bakken totdat het vlees bruin verkleurd.
  2. Voeg de tomatensaus aan het gehakt toe en zet het vuur iets zachter. Laat 10 minuten sudderen. Voeg de verse Italiaanse kruiden toe en laat kort even mee sudderen.
Opbouwen van de lasagne
  1. Leg een derde deel van de gehaktsaus op de bodem van een ovenschaal. Leg hierboven op een lasagne blad, smeer 3 el ricotta uit over het lasagne blad en 1/3 deel van de geraspte mozzarella. Vervolgens weer een deel van de gehaktsaus en herhaal de stap zoals hierboven beschreven. Je hebt nu een lasagne blad boven op liggen. Hierover heen doe je het restant van de gehaktsaus en strooit er de resterende mozzarella over uit. nog een snufje gedroogde Italiaanse kruiden erover heen en evt. zwarte peper.
  2. Bak 20 minuten in de oven op 190 C graden.
Notities

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.
Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
"Echte" Lasagne
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 775 Calorieën uit Vetten 495
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 55g 85%
Verzadigd Vet 28g 140%
Meerv. Onverzadigd Vet 2g
Enkelv. Onverzadigd Vet 19g
Cholesterol 320mg 107%
Natrium 1339mg 56%
Kalium 792mg 23%
Totaal Koolhydraten 10g 3%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 4g
Eiwitten 59g 118%
Vitamine A 27%
Vitamine C 16%
Calcium 54%
Ijzer 27%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept

2 thoughts on ““Echte” Lasagne

  1. Wel, ik reageer niet snel, maar dit keer moét ik het kwijt. Heb het net gemaakt en opgegeten en het is heerlijk! Zéker voor herhaling vatbaar! Bedankt voor het recept.