Crème Brûlee (zonder of met “suikerlaagje”)

Crème Brûlée zonder of met “suikerlaagje”
Koolhydraatarm, glutenvrij, vegetarisch.

Dit recept staat al bijna een jaar in de wacht om gepubliceerd te worden en is van Anna van der Laan van een van onze facebookgroepen.
Nu eindelijk dan op de website gepubliceerd, aangezien het een toetje is die past in een feestelijk menu.

Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig, welgeteld 5 om precies te zijn en als je toch dat “suikerlaagje “wilt dan 6.
Het “suikerlaagje” krijg je door Sukrin Gold te gebruiken en over de Crème Brûlée te strooien en dan te branden met een keuken brander of door het onder de gril te zetten. Dit recept gaat in de oven.
Sukrin Gold kun je online bestellen bij diverse webshops, het is alleen vrij prijzig, maar geeft wel de echte suikersmaak.

Er zit ei en zuivel in verwerkt en je kunt dit proberen te vervangen als je een ei-vrij en/of zuivelvrij dessert wilt maken. Er zijn diverse zuivelvrij room varianten te koop.

Wat is nu Crème Brûlée?
Crème brûlée (letterlijk: gebrande room) is een custardachtig nagerecht, met daaroverheen een gekarameliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het gerecht is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit Frankrijk, Groot-Brittannië of Catalonië. De traditionele crème brûlée bestaat uit custard gemaakt van room, suiker en eieren, op smaak gebracht met vanille.

Na het maken van de custard wordt deze in kleine schaaltjes gestort om af te koelen. Vlak voor het opdienen wordt de pudding met een laagje suiker bestrooid en vervolgens verhit met een kleine gasbrander. Karameliseren onder bijvoorbeeld de grill is ook mogelijk, maar onverstandig omdat de crème brûlée zelf hierdoor ook warm wordt. Crème brûlée dient koud geserveerd te worden met een knapperige bovenkant. De suiker moet zo egaal mogelijk gesmolten zijn en mag absoluut niet verbrand zijn, omdat dit een bittere, vieze smaak geeft. Na het karameliseren moet het nagerecht direct worden opgediend. Wanneer de crème na het branden van de suiker te lang blijft staan, neemt de suikerlaag vocht op uit de crème en wordt weer zacht, terwijl het aantrekkelijke van dit gerecht nu juist het contrast tussen de glasharde suikerlaag en romig-zachte vla is.

Johannes van Dam schrijft in zijn boek DeDikkeVanDam dat sommige Nederlandse restauranthouders claimen dat koud geserveerde crème brûlée door de gasten wordt teruggezonden en dat zij het daarom warm opdienen.

De Catalaanse variant van crème brûlée heet crema catalana en wordt daar traditioneel geserveerd op 19 maart, de feestdag van Sint-Jozef.

De traditionele manier van verhitten is met een ijzeren schijf aan een steel die eerst boven een vuur gehouden wordt tot die roodgloeiend is. Dan wordt de hete schijf vlak boven de suikerlaag gehouden om te karameliseren.

Gebruikte bron:
Wikipedia

Print Friendly
creme-brulee-zonder-suikerlaagje-koolhydraatarm-slank4u2
Crème Brûlee (zonder of met "suikerlaagje")
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke koolhydraatarme variant op het bekende dessert.
Porties
4 porties
Porties
4 porties
creme-brulee-zonder-suikerlaagje-koolhydraatarm-slank4u2
Crème Brûlee (zonder of met "suikerlaagje")
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke koolhydraatarme variant op het bekende dessert.
Porties
4 porties
Porties
4 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven op 125 graden.
  2. Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit. Breng de slagroom met de sojamelk zachtjes aan de kook (niet door laten koken want dan verliest het zijn bindend effect) samen met het vanillestokje en het merg en laat dit op een laag vuur 5 minuten zachtjes trekken (af en toe roeren). Verwijder daarna het vanillestokje.
  3. Klop met een mixer de 4 eidooiers met de vloeibare zoetstof tot een romige crème.
  4. Schenk de hete room erbij en blijf kloppen met een garde. Niet met de mixer want dit gaat teveel schuimen.
  5. Blijf rustig kloppen tot het mengsel wat dikker word.
  6. Schenk het mengsel in de schaaltjes en zet deze in de oven. Laat het in 45 minuten garen op 125 graden.
  7. Het is klaar als ze gestold zijn (tip: schud even met een schaaltje, is het vloeibaar dan nog even in de oven garen). De tijd is afhankelijk van het merk oven.
  8. Afkoelen en daarna 2 uur afgedekt in de koelkast.
  9. Het harde "" suikerlaagje" krijg je door over de schaaltjes Sukrin Gold te strooien en te verwarmen met een brander. Heb je geen brander, zet het dan even onder de gril totdat de laag mooi goudbruin is.
Notities

Recept en foto van Anna van der Laan, bewerkt door Jolanda Peeters

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 2,8 gr koolhydraten.(afhankelijk van de KH uit je slagroom)
Geschikt voor : strenge fase.

Voedingswaarde
Crème Brûlee (zonder of met "suikerlaagje")
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 272 Calorieën uit Vetten 234
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 26g 40%
Verzadigd Vet 14g 70%
Meerv. Onverzadigd Vet 2g
Enkelv. Onverzadigd Vet 9g
Cholesterol 378mg 126%
Natrium 48mg 2%
Kalium 128mg 4%
Totaal Koolhydraten 3g 1%
Voedingsvezels 0.2g 1%
Suikers 0.4g
Eiwitten 6g 12%
Vitamine A 24%
Vitamine C 1%
Calcium 12%
Ijzer 6%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept