Courgetti : pasta van courgette

De courgette (ook wel: mergpompoen) is een groente, de vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De meeste rassen vormen geen ranken.

Het Nederlandse woord courgette voor de vrucht komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. Een courgette kan geel of groen zijn. Het behoort tot de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.

De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten, maar ze kan ook rauw worden gegeten. Ook kan de vrucht in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden. De meeste mensen vinden een courgette het best eetbaar als die niet te dik en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit, worden verhandeld als ‘courgette fleur’ en worden in Italië en Griekenland als een delicatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden.

De courgette past uitstekend in een koolhydraatarme levensstijl. Het is wel een pompoensoort, ook wel zomerpompoen genoemd, dus voor de eerste fase van bepaalde diëten is 100 gr meer dan voldoende. In latere fases mag je uiteraard meer.

Print Friendly
Courgetti : pasta van courgette
Stemmen: 2
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Courgetti is helemaal trending en erg lekker. Je kunt de courgetti ook rauw eten, dan heb je nog een bite.
Porties
2 porties
Porties
2 porties
Courgetti : pasta van courgette
Stemmen: 2
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Courgetti is helemaal trending en erg lekker. Je kunt de courgetti ook rauw eten, dan heb je nog een bite.
Porties
2 porties
Porties
2 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. • Was de courgette goed en maak met een spirelli of speciale dunschiller, lange dunne slierten. Strooi er wat zout op. (Dit onttrekt een beetje van het vocht uit de courgette, wat fijn is voor het wokken). • Verhit in een wok de kokosolie/olijfolie of roomboter. • Voeg vervolgens de courgette slierten toe en wok kort op hoog vuur. Doe dit niet te lang, het is het lekkerst als ze nog een bite hebben! • Je kunt de courgetti ook even mee verwarmen in de saus die je hebt gemaakt.
Notities

De saus is aan jezelf. Je kunt het simpel houden met alleen pesto of pijnboompitjes, knoflook en tomaat of tonijn en tomaat, maar je kan ook een kaassaus maken of een Bolognese saus.
Reken voor de extra ingrediënten ook de koolhydraten.

Deel dit Recept