Chocolade mug cake

Chocolade cake uit de magnetron, het origineel recept heet Mug cake.
Het is een snel, simpel en makkelijk ontbijtje en bevat weinig ingrediënten. Ook als koolhydraatarm tussendoortje, als je zin hebt in lekkere trek met wat opgeklopte slagroom.
Het bevat geen meel en is uitermate geschikt voor glutenvrij, lactose vrij en vegetariërs.

Cacaopoeder is afkomstig van de cacaoboon, de vrucht van de cacaoboom.
Om cacaopoeder te maken wordt gebruikgemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. Onder hoge druk wordt de massa uitgeperst, zodat er cacaopoeder en -boter ontstaan. Het poeder is in vele verschillende kleuren en smaken te verkrijgen. Die smaak en kleur wordt bepaald door de kwaliteit van de cacaoboon en de temperatuur van het roosteren, maar ook door de zuurgraad van de boon.

Er zijn verschillende soorten cacao in omloop, cacao en raw cacao, welke kun je het beste gebruiken?
Is er een verschil tussen de twee afgezien van een paar klinkers? De studies die zich beroemen dat chocolade verbazingwekkende voordelen voor de gezondheid heeft, verwijzen niet naar een gemiddelde winkel waar je een chocolade reep koopt. De chocolade waar zijn naar verwijzen is onbewerkte cacao. Ruwe cacao is gemaakt van koude-ongeroosterde cacao bonen. Het proces houdt de levende enzymen in de cacao en verwijdert het vet (cacao boter). Cacao ziet er hetzelfde uit, maar het is het niet. Cacaopoeder is onbewerkte cacao die bij hoge temperaturen zijn gebrand. Helaas, branden verandert de moleculaire structuur van de cacao-boon, de enzym inhoud vermindert en verlaagt de totale nutritionele waarde.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van raw cacao?
•Verlaagt insuline resistentie
•Beschermt je zenuwstelsel: Cacao is hoog in resveratrol, een krachtige anti-oxidant, ook gevonden in rode wijn, bekend om zijn vermogen om de bloed – hersen barrière te doorbreken en om te helpen je zenuwstelsel te beschermen.
•Beschermt de zenuwcellen tegen schade
•Vermindert je risico op een beroerte
•Verlaagt je bloeddruk
•Minder het risico op hart-en vaatziekten: de antioxidanten in cacao helpen om gezonde niveaus van stikstofmonoxide (NO) in het lichaam te handhaven. Hoewel NO gunstige kwaliteiten bevat, zoals ontspannen bloedvaten en het verminderen van de bloeddruk, het produceert ook toxines. De antioxidanten in cacao neutraliseren deze toxines.
•Beschermt tegen toxine: als een krachtige antioxidant, cacao kan het herstel van de schade veroorzaakt door vrije radicalen en het risico van bepaalde kankers doen verminderen. Cacao bevat in feite veel meer antioxidanten per 100g dan acai, goji bessen en bosbessen. Antioxidanten zijn verantwoordelijk voor 10% van het gewicht van raw cacao.
•Boost je humeur: cacao verhoogt de niveaus van bepaalde neurotransmitters die een gevoel van welzijn bevorderen. Dit is dezelfde hersenenchemie die plaats vindt wanneer we diepe gevoelens van liefde-phenylethylamine ervaren.
•Het is rijk aan mineralen: magnesium, ijzer, kalium, calcium, zink, koper en mangaan.

Als raw cacao gunstiger is dan cacaopoeder omdat het raw is, wat gebeurt er dan wanneer wij het verwarmen?
Zeer goede vraag, en ik ben blij dat je het vraagt… er is helaas geen wetenschappelijk onderzoek die bewijst dat bij verhitting van raw cacao de antioxidant vernietigt wordt, waardoor het eigenlijk dezelfde werking heeft als gewone cacao poeder.
MAAR ik vind dat als je met het product in zijn ruwe vorm begint, het gunstiger is , dan beginnen met een al verwarmd en bewerkte equivalent.

Laten we eindigen met een interessant weetje… Onderzoek toont aan dat zuivel de absorptie van anti-oxidanten van raw cacao remt . Dus als je chocolade melk wil maken met raw cacao kun je dit beter doen met niet zuivel melk zoals (ongezoete) amandel- of kokosmelk om de voordelen te plukken van de antioxidanten in raw cacao.

Print Friendly
Chocolade mug cake
Stemmen: 2
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
1 portie
Porties
1 portie
Chocolade mug cake
Stemmen: 2
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
1 portie
Porties
1 portie
Ingrediënten
Porties: portie
Eenheden:
Instructies
  1. Ei loskloppen in een bakje. Andere ingrediënten behalve de bakpoeder in een ander (magnetron bestendig) bakje ( of beker) bij elkaar roeren met een vork zodat je een smeuïg papje krijgt. Je kunt ook je mengsel overdoen in een met olie ingesmeerde mok of bakje, maar dat heb ik niet gedaan.
  2. Bakpoeder erdoor heen, als laatste het ei erdoor heen. Je moet goed zorgen dat er niet te veel lucht tussen het mengsel zit. Dit kun je doen door even het bakjes of mok een paar keer zachtjes met de bodem op het aanrechtblad te tikken.
  3. Een minuut en 20 seconden in de magnetron op 900 W. Even laten afkoelen en omdraaien op een schaaltje. Onder tussen slagroom kloppen met wat zoetstof. Als je niet van bitter houdt dan iets minder cacao erbij doen. Maar de zoete slagroom is een mooie tegenhanger.
Notities

Receptvertaling en aanpassing en Foto Jolanda Peeters

Deel dit Recept