Champignongoulash

Champignongoulash
Vegetarisch, ei-vrij, glutenvrij, koolhydraatarm en lactosevrij te maken door de slagroom te vervangen door kokosroom.

Snel en makkelijk te maken vegetarisch eenpansgerecht. Voor de dagen dat je weinig tijd hebt en eens geen vlees wilt eten! Of als je die dag al behoorlijk wat eiwitten in je menu gepland hebt staan.
Lekker met sperziebonen of courgette pasta. Of als lunch een halve portie met bijvoorbeeld een Oepsie broodje

Een dagje zonder vlees.
We weten allemaal dat het beter voor ons, maar ook ons milieu is, om eens een dagje geen vleesproducten te eten.
Je zult denken, maar vlees verzadigt mij zo goed en dan heb ik geen honger.

Het is inderdaad zo, dat de eiwitten in vlees er langer over doen om verteerd te worden. Ze worden verteerd door het maagzuur en in kleinere cellen verdeeld, waardoor ze kunnen worden opgenomen in onze darmen. Dit proces in de maag duurt vaak 24 uur, voordat de eiwitbrij, stapsgewijs wordt afgegeven aan de dunne darm. Je hebt dus vrij lang na het eten van vlees (eiwitten) een vol en verzadigt gevoel in je maag.

Is je maag nu het enige wat een verzadigd en vol gevoel geeft?
Het lichaam bevat een heel mooi proces waarbij zintuigen, hormonen, maag-darmstelsel en hersenen perfect samenwerken. Tijdens het eten komen er bepaalde hormonen vrij, doordat zintuigen geprikkeld worden en de maag wordt gevuld. Deze hormonen stimuleren het gedeelte in de hersenen waar de honger en verzadiging geregeld wordt. Vanuit deze plek wordt het gevoel van honger onderdrukt, of te wel geeft je een verzadigt gevoel.

Verzadiging heeft ook te maken met hoe je zintuigen eten of drinken waarnemen. Hoe langer er contact is met een voedingsmiddel, des te eerder treedt het verzadigende gevoel op. Daarom verzadigt vast voedsel meer dan soep en soep meer dan een glas drinken.
De verzadiging neemt ook toe door geur en smaak. Eten dat lekker ruikt en smaakt, prikkelt de reuk- en smaakzenuwen. Het lichaam produceert meer spijsverteringssappen en verwerkt het eten sneller. Snelle verwerking betekent meestal ook dat je sneller vol zit. Smaak is daarnaast ook belangrijk voor de hersenen: als iets geen smaak heeft, geven je hersenen geen seintje dat je vol zit.

Eiwitten verzadigen dus goed. Het effect van eiwit hangt ook samen met het voedingsmiddel dat wordt gegeten. Zo is het verzadigende effect van eiwit uit varkensvlees hoger dan uit plantaardige bronnen zoals soja. En bij vis is het effect groter dan bij rundvlees.
Maaltijden met veel koolhydraten zorgen voor een snelle verzadiging. Veel soorten koolhydraten worden snel door het lichaam verwerkt. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel snel. Maar het daalt ook weer vlug, waardoor je opnieuw honger krijgt. Patat, gebakken aardappelen, witbrood en koekjes bevatten snelle koolhydraten en verzadigen daarom niet erg goed.
Vezels spelen een belangrijke rol, omdat ze zich in de darmen gedragen als een soort spons. Ze vullen zich met water, waardoor het volume in de darmen toeneemt. Dit zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Daar komt bij dat vezels de doorgang van voedsel in de darmen vertragen. Dit zorgt ervoor dat je minder eet.

Vetten en ketose verzadigen beter. Het lichaam kan vet makkelijk verteren en afbreken.Je krijgt snel een vol gevoel bij het eten van vetten. Omdat bij de koolhydraatarme levenswijze je ingesteld bent op het verbranden van vetten, dus de ketose, zorgt dit ketose proces ervoor dat je langer verzadigt blijft.
Ook omgevingsfactoren en psychische factoren hebben invloed op de verzadiging. Bij mensen met overgewicht of obesitas lijken de psychische factoren de natuurlijke verzadigingsprocessen te overstemmen. Zo blijven ze eten, terwijl het lichaam eigenlijk al verzadigd is. De hormonen die zorgen voor een seintje van verzadiging naar de hersenen functioneren niet zoals ze zouden moeten functioneren.

Je hebt al die eiwitten niet nodig om je lichaam goed te laten functioneren.
Eiwitten zijn bouwstoffen voor de cellen in ons lichaam. Koolhydraten en vetten zijn brandstoffen voor onze cellen.
Het lichaam kiest altijd de makkelijkste weg en dan zijn koolhydraten sneller te verteren dan vetten. Echter van nature is ons lichaam erop ingesteld om te leven op een vet vertering. Daarom raken we ook zo snel in ketose, mits we maar de juiste voedingsmiddelen tot ons nemen.
Eiwitten zijn dus bouwstoffen en in eerste instantie geen brandstoffen. Als we nu veel eiwitten gaan eten, naast koolhydraten en/of vetten, dan worden die eiwitten niet als brandstof gebruikt. Ze worden netjes opgeslagen voor later en zorgen ervoor dat je weer wat extra lichaamsvet erbij krijgt.
In eerste instantie zorgen eiwitten voor een teveel aan glucose in je bloed en daarna bij geen verbranding of nodig zijn als bouwstoffen, wordt dit opgeslagen als lichaamsvet. Dat is ook de reden dat je snel uit ketose bent na het eten van een eiwitrijke maaltijd of als je chronisch teveel eiwitten neemt.
Bij een eiwitrijk dieet neem je weinig tot geen vetten en weinig koolhydraten, dus de eiwitten gaan zich dan gedragen als brandstoffen.
Bij een koolhydraatarm dieet is je hoofdbestanddeel vetten voor de ketose en geeft een teveel aan eiwitten problemen met de ketose en het afvallen.
Ben je nu erg actief met elke dag sporten of zwaar werk, dan wordt een teveel aan eiwitten wel weer gebruikt om je spieren sneller te laten herstellen.

Je hebt als mens maar weinig eiwitten nodig als bouwstof. Uitgezonderd bodybuilders en topsporters. Een normale gemiddelde vrouw heeft maar ongeveer 48 gram eiwitten nodig en een gemiddelde man 55 gram eiwitten per dag. Door activiteiten heb je iets meer eiwitten nodig. Ben je niet actief dan is het ook niet nodig om veel meer eiwitten te gaan nemen.

Dus een dagje zonder al te veel eiwitten en zonder vlees is de optie van het overwegen waard.

Print Friendly
Koolhydraatarme-champignon-goulash-slank4u2
Champignongoulash
Stemmen: 6
Score: 2.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Snel en makkelijk te maken vegetarisch eenpansgerecht. Voor de dagen dat je weinig tijd hebt en eens geen vlees wil eten! Lekker met sperziebonen of courgette pasta.
Porties Prep Tijd
1 persoon 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
1 persoon 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Koolhydraatarme-champignon-goulash-slank4u2
Champignongoulash
Stemmen: 6
Score: 2.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Snel en makkelijk te maken vegetarisch eenpansgerecht. Voor de dagen dat je weinig tijd hebt en eens geen vlees wil eten! Lekker met sperziebonen of courgette pasta.
Porties Prep Tijd
1 persoon 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
1 persoon 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties: persoon
Eenheden:
Instructies
  1. Snijd de schoongemaakte paprika in smalle reepjes. Snipper de ui. Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes.

  2. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de paprika, de ui en de champignons omscheppend circa 5 minuten tot de champignons beginnen te kleuren.
  3. Bestrooi met paprikapoeder en wat zout en peper en roer er de tomatenpuree en de slagroom door.
  4. Proef of er nog zout en of peper bij moet en laat op laag vuur nog een paar minuten doorwarmen.
Notities

Recept: Sylvia de Vries

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 14 gr koolhydraten.
Geschikt voor : 20-30 fase.

Voedingswaarde
Champignongoulash
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 532 Calorieën uit Vetten 450
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 50g 77%
Verzadigd Vet 18g 90%
Meerv. Onverzadigd Vet 4g
Enkelv. Onverzadigd Vet 26g
Cholesterol 83mg 28%
Natrium 430mg 18%
Kalium 747mg 21%
Totaal Koolhydraten 19g 6%
Voedingsvezels 5g 20%
Suikers 8g
Eiwitten 8g 16%
Vitamine A 79%
Vitamine C 146%
Calcium 7%
Ijzer 13%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept