Carpaccio van courgettes met pijnboompitten en Parmezaanse kaas

Carpaccio van courgettes met pijnboompitten en Parmezaanse kaas
Koolhydraatarm, vegetarisch, glutenvrij, ei-vrij en zuivel vrij.
Geschikt voor de afvalfase fase.

Makkelijk en snel te maken voorgerecht bij een feestelijke maaltijd, maar ook heerlijk bij een buffet of als hapje bij de borrel. Je kunt dan de stroken oprollen en aan een prikkertje doen. Omdat er rauwe courgette wordt gegeten is het belangrijk dat deze met olie wordt bestreken en dat dit zijn werk kan doen. Hierdoor wordt de courgette lekker zacht. Mag of wil je geen courgette dan kun je komkommer gebruiken, maar laat deze dan eerst heel goed uitlekken aangezien komkommer zeer veel vocht bevat en dit dan allemaal op je bord komt.

Zoals we allemaal inmiddels wel weten is carpaccio oorspronkelijk een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vet randje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van zelfgemaakte mayonaise (verhouding: 2 eierdooiers, 200 gr. neutrale olijfolie of zonnebloemolie, sap van een halve citroen of twee eetlepels witte azijn, zout en peper), worcestersaus, citroensap, zout en witte peper en wordt het vaak geserveerd als voorgerecht. Tegenwoordig zijn er vele varianten, met ingrediënten als rauwe tonijn, marlijn, zalm en kalfsbiefstuk.

Het gerecht werd bedacht in 1950 in Venetië, Italië. Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, had vele beroemde stamgasten, onder wie Charlie Chaplin en Ernest Hemingway. Een Venetiaanse gravin, Amalia Nani Mocenigo, was ook een veel geziene gast. Zij leed aan bloedarmoede en moest van haar dokter rauw rood vlees eten. Cipriani bedacht daarop de carpaccio-schotel. Hij noemde dit gerecht naar de schilder Vittore Carpaccio, van wie op dat moment een overzichtstentoonstelling werd gehouden in Venetië.

Cipriani werd geïnspireerd door het diepe rood en herkenbare geel dat Vittore Carpaccio in zijn schilderijen gebruikte.Tot op de dag van vandaag staat de carpaccio-schotel op het menu van Harry’s Bar (nu gerund door zoon Arrigo).

Wij maken in dit recept de vegetarische versie van dit heerlijke Italiaanse gerecht. Dit recept past uitstekend in onze levenswijze. Probeer deze vegetarische versie eens, zeker ook als je op je eiwitinname let.

Print Friendly
keto-carpaccio-van-courgettes-slank4u2
Carpaccio van courgettes met pijnboompitten en Parmezaanse kaas
Stemmen: 2
Score: 3
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Makkelijk en snel te maken voorgerecht, maar ook heerlijk bij een buffet of als hapje bij de borrel.
Porties
4 porties
Kook Tijd
10-20 minuten
Porties
4 porties
Kook Tijd
10-20 minuten
keto-carpaccio-van-courgettes-slank4u2
Carpaccio van courgettes met pijnboompitten en Parmezaanse kaas
Stemmen: 2
Score: 3
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Makkelijk en snel te maken voorgerecht, maar ook heerlijk bij een buffet of als hapje bij de borrel.
Porties
4 porties
Kook Tijd
10-20 minuten
Porties
4 porties
Kook Tijd
10-20 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Besmeer 4 grote borden met wat olijfolie.
  2. Trek met een brede dunschiller lange, dunne plakjes van de courgettes: begin aan de 4 kanten en verwijder steeds het eerste schilplakje. Heb je geen brede dunschiller, gebruik dan de kaasschaaf.
  3. Snij verder in het rond, draai ze telkens een kwart en stop bij de zaadlijsten. Verdeel de plakjes over de borden.
  4. Meng 4 eetlepels citroensap met 4 eetlepels olijfolie en smeer dit mengsel met een penseel over de courgettes.
  5. Kruid met peper en zout, dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast. Dit is zeker nodig zodat de courgettes wat zachter kunnen worden.
  6. Rooster de pijnboompitten in een antiaanbakpan zonder vetstof. Laat de tomaatjes uitlekken.
  7. Hak ( of knip) de uitgelekte tomaten grof. Haal de borden uit de koeling.
  8. Net voor het opdienen, bestrooi je de courgettes met pijnboompitten, tomaten, schilfers kaas en fijngehakte basilicumblaadjes.
Notities

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 9 gr koolhydraten.
Geschikt voor : afval fase.

Voedingswaarde
Carpaccio van courgettes met pijnboompitten en Parmezaanse kaas
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 463 Calorieën uit Vetten 378
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 42g 65%
Verzadigd Vet 7g 35%
Meerv. Onverzadigd Vet 8g
Enkelv. Onverzadigd Vet 21g
Cholesterol 12mg 4%
Natrium 725mg 30%
Kalium 492mg 14%
Totaal Koolhydraten 14g 5%
Voedingsvezels 5g 20%
Suikers 6g
Eiwitten 11g 22%
Vitamine A 12%
Vitamine C 47%
Calcium 21%
Ijzer 16%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept