Boeuf Stroganoff

Boeuf Stroganoff
Ken je klassiekers, dit is er een van.
Het traditionele Franse gerecht, met zijn oorsprong in Rusland. Een heerlijke avondmaaltijd samen met bloemkoolrijst. Door de toegevoegde alcohol helaas niet geschikt voor de afvalfase, maar die kun je uiteraard ook weg laten.
Normaal gesproken wordt Boeuf Stroganoff met op hoog vuur gebakken biefstuk gemaakt en dan geserveerd met een stroganoff saus.
Wij Nederlanders eten natuurlijk ook ander vlees en b.v. riblappen zijn uitermate geschikt om er een lekkere stoofpot van te maken.
Lekker met bloemkoolrijst of Zero rijst. Voor vrienden en familie geef je er gewone rijst bij.

Stroganoffsaus is een recept voor een pittige saus uit de Russische keuken. Deze saus wordt gegeten bij biefstuk en ander rood rundvlees.
Het recept stamt waarschijnlijk ergens uit de 19e eeuw. In een kookboek van Jelena Ivanovna Molochovets uit 1861 wordt voor het eerst melding gemaakt van een recept genaamd Vlees à la Stroganoff, waarbij de bereidingswijze van de saus op het tegenwoordige recept lijkt. In 1890 werd in Sint-Petersburg een kookwedstijd gehouden waarbij de winnaar stroganoffsaus had gemaakt.

Het recept is vernoemd naar de grafelijke familie Stroganov. Deze familie was tijdens het Keizerrijk Rusland zeer machtig. Ze hebben een groot deel van de verovering van Siberië voor hun rekening genomen. Het gerecht is vernoemd naar Aleksandr Grigorevitsj Stroganov.
Na de Russische Revolutie werd het recept door gevluchte Russen in China en de westerse wereld geïntroduceerd.

Er bestaan inmiddels honderden varianten van dit gerecht wereldwijd. Het is maar net aan welk recept je de voorkeur geeft. Gelukkig verschillen smaken en hebben we daar met zijn allen profijt van, anders zouden er nooit nieuwe recepten ontstaan.

Bœuf Stroganoff
Een bekend gerecht met deze saus is Bœuf Stroganoff. Hierbij wordt het vlees in dunne reepjes gesneden en gesauteerd. Veelal wordt er malse biefstuk voor gebruikt. Het wordt opgediend met stroganoffsaus. Aleksandr Grigorevitsj Stroganov gaf feestmalen waarop iedereen uitgenodigd was. Het gerecht was eenvoudig te bereiden in grote hoeveelheden en toch lekker.
Gedeeltelijk bron: wikipedia

Print Friendly
Boeff-stroganof-slank4u2
Boeuf Stroganoff
Stemmen: 2
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Het traditionele Franse gerecht, met zijn oorsprong in Rusland. Een heerlijke avondmaaltijd samen met bloemkoolrijst. Door de toegevoegde alcohol helaas niet geschikt voor de afvalfase, maar die kun je uiteraard ook weg laten.
Prep Tijd
10 minuten
Passieve Tijd
3 uur
Prep Tijd
10 minuten
Passieve Tijd
3 uur
Boeff-stroganof-slank4u2
Boeuf Stroganoff
Stemmen: 2
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Het traditionele Franse gerecht, met zijn oorsprong in Rusland. Een heerlijke avondmaaltijd samen met bloemkoolrijst. Door de toegevoegde alcohol helaas niet geschikt voor de afvalfase, maar die kun je uiteraard ook weg laten.
Prep Tijd
10 minuten
Passieve Tijd
3 uur
Prep Tijd
10 minuten
Passieve Tijd
3 uur
Ingrediënten
Porties:
Eenheden:
Instructies
  1. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi het met zout en peper.
  2. Verhit de boter in een grote braadpan. Bak het vlees in 3 minuten bruin en neem het uit de pan.
  3. Fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de champignons, prei en paprika toe en bak 5 minuten mee.
  4. Schep het vlees terug in de pan en roer het paprikapoeder erdoor.
  5. Schenk heet water in de pan, tot het vlees net onder staat.
  6. Voeg de bouillontablet toe en breng het geheel aan de kook.
  7. Draai het vuur laag en stof met het deksel op de pan in 3 uur gaar.
  8. Neem de pan van het vuur en breng op smaak met de wodka en de crème frâiche. Bestrooi met de peterselie.
  9. Voor gezin en vrienden lekker met rijst. Voor je zelf lekker met bloemkoolrijst of Zero rijst.
Notities

Recept en foto Allerhande, bewerkt door Jolanda Peeters

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.
Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
Boeuf Stroganoff
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 122 Calorieën uit Vetten 81
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 9g 14%
Verzadigd Vet 5g 25%
Meerv. Onverzadigd Vet 0.3g
Enkelv. Onverzadigd Vet 2g
Cholesterol 27mg 9%
Natrium 19mg 1%
Kalium 171mg 5%
Totaal Koolhydraten 3g 1%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 2g
Eiwitten 5g 10%
Vitamine A 24%
Vitamine C 43%
Calcium 2%
Ijzer 4%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept