Boerenkool stamppot (met worst en spekjes)

Boerenkool stamppot met worst en spekjes
Koolhydraatarm, glutenvrij, ei-vrij, lactosevrij, vegetarisch te maken ( zonder spekjes en worst). Geschikt voor de afvalfase.

Het is weer kouder weer en we hebben behoefte aan voedzame en vullende maaltijden. De r in de maand zorgt toch altijd voor veranderende eetgewoonten. In plaats van salades en gegrild vlees willen we in dit jaargetijde warme maaltijden die ons voeden tegen de kou buiten en en warm gevoel van binnen geven.
We zijn en blijven Nederlanders met onze eetgewoonten van stamppoten.

Wist je dat
Het gerecht wordt in Nederland, grote delen van Noord-Duitsland en delen van Scandinavië gegeten.
Boerenkool wordt traditioneel gegeten met een kuiltje jus, worst (braadworst, draadjesvlees of rookworst), mosterd en gebakken spekjes. ‘Zure’ toevoegingen als zilveruitjes, Amsterdamse uitjes, augurk, rolmops, Piccalilly en/of azijn worden ook gebruikt.
Boerenkoolstamppot wordt in Groningen stamppot mous genoemd, in Twente en de Achterhoek moe-oes, in Limburg “boeremoos” en in Friesland boeremoes.
Traditioneel is de groenten groen van kleur. In de eenentwintigste eeuw kwam er ook aubergine kleurige kool in de handel. Deze bevat meer koolhydraten.

Bloemkool
In plaats van aardappelen gebruiken we onze vertrouwde bloemkool. Dit is een prima aardappelvervanger en multifunctioneel in onze levenswijze. Je kunt er zelfs brood(jes) mee bakken. De Hollandse en de Franse bloemkool zijn hiervoor het meest geschikt ivm de neutralere smaak. Spaanse bloemkool is scherper van smaak en ruikt veel sterker.

Koolhydraten

VoedingsmiddelEnergie (kJ)Energie (kcal)Eiwit KoolhydratenVet Voedingsvezel        
Kool boeren- gekookt193464412.5
Kool boeren- diepvries gekookt3722.51.62.50
Kool boeren- rauw464412.50
Kool boeren- glas252.40.90.630
Bloemkool rauw106251.92.90.22.2
Bloemkool gekookt95231.81.90.42.3

Soms krijgen wij wel eens vragen hoe het kan dat rauwe groenten meer of minder koolhydraten bevat dan gekookte groenten.
Op de eerste plaats moet je niet vergeten dat wij altijd alles RAUW tellen, nooit gekookt.
Het verschil in koolhydraten zit in de hoeveelheid en het water. !00 gram rauw is vaak meer volume en bevat minder water.

Probeer ook eens onze andere recepten met boerenkool:
Boerenkool quiche met rookworst en spekjes
Kruidige boerenkool met huttenkase en zoete aardappel
Boerenkoolsoep
Hartige boerenkool pannenkoeken
Gestoofde boerenkool
Gewokte boerenkool

Je kunt dit gerecht makkelijk invriezen.

Print Friendly
boerenkool-stampport-koolhydraatarm-slank4u2
Boerenkool stamppot (met worst en spekjes)
Stemmen: 5
Score: 3.6
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke ouderwetse boerenkoolstamppot, snel en makkelijk gemaakt. Zelfs je gezin kan er van mee eten.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
boerenkool-stampport-koolhydraatarm-slank4u2
Boerenkool stamppot (met worst en spekjes)
Stemmen: 5
Score: 3.6
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke ouderwetse boerenkoolstamppot, snel en makkelijk gemaakt. Zelfs je gezin kan er van mee eten.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Bloemkool in roosjes snijden, wassen en in een grote pan met water opzetten. Koken tot bijna gaar.
  2. De boerenkool bovenop de bloemkool in de pan en de rookworst mag er ook bij.
  3. Groenten koken tot gaar en afgieten. Stampen.
  4. Spekjes uitbakken en er doorheen mengen. Gebruik je geen spekjes, doe dan 2 el roomboter door de stamppot.
Notities

Recept en foto van Dora Nijkerk.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 6 gr koolhydraten. (zonder rookworst en spekjes)
Geschikt voor : afval fase.

Voedingswaarde
Boerenkool stamppot (met worst en spekjes)
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 60 Calorieën uit Vetten 9
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 1g 2%
Verzadigd Vet 0.1g 1%
Meerv. Onverzadigd Vet 0.4g
Enkelv. Onverzadigd Vet 0.1g
Natrium 49mg 2%
Kalium 719mg 21%
Totaal Koolhydraten 11g 4%
Voedingsvezels 5g 20%
Suikers 2g
Eiwitten 5g 10%
Vitamine A 156%
Vitamine C 160%
Calcium 20%
Ijzer 8%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept

One thought on “Boerenkool stamppot (met worst en spekjes)