Berlinerbollen (zoals van de oliebollenkraam)

Berlinerbollen
Koolhydraatarm, Glutenvrij

Een Berlinerbol, Duits voor Berlijnse bol, is een bepaald soort gebak met een ronde vorm. De traditionele Berlinerbol komt oorspronkelijk uit Duitsland, vermoedelijk uit Berlijn. Wat raar is dat in heel Duitsland het gebak Berlinerbollen worden genoemd, maar in Berlijn zelf en ook in Saksen heten het Pfannkuchen (oftewel pannenkoeken). In Vlaanderen wordt het gebak vaak Boule de Berlin genoemd.
Berlinerbollen zijn, zoals de naam al zegt, bol qua vorm. Het gebak is gemaakt van luchtig deeg, wat gefrituurd is. In het midden van de bol zit vaak jam of banketbakkersroom. Vaak is het gebak van boven bedek met een laagje (poeder)suiker en soms wordt er ook kaneel aan toegevoegd. Een Berlinerbol wordt vaak bereid met bloem, water, gist, melk, suiker, eieren, boter en zout. Deze worden gekneed tot deeg. Hierna mag het deeg een halfuur rijzen. Vervolgens worden er bolletjes van gekneed. Elke bol wordt ongeveer tien minuten gebakken in de olie. Daarna wordt de vulling erin gespoten en wordt het bedekt met (poeder)suiker.

Tegenwoordig zien we bij de oliebollenkramen ook een berlinerbol, maar deze is wel anders dan de traditionele. Toch heb ik ervoor gekozen om deze vorm koolhydraatarm te gaan maken. Juist omdat veel mensen ze van de oliebollenkraam kennen. De berlinerbol van de kraam bestaat uit een oliebol die ingesneden is en gevuld met banketbakkersroom en meestal nog bestrooit met wat poedersuiker.

De bol is gemaakt van sojameel. Na veel experimenteren vorig jaar is diegene met sojameel qua smaak en consistentie het dichtste bij een gewone oliebol.
Sojameel koop je bij de Tuinen, reformwinkel, eko-plaza, Jumbo en online. Voorheen had mijn AH het ook, maar ik kon het vandaag niet vinden, dus waarschijnlijk uit het assortiment gehaald. De prijzen variëren van 3 tot 5 euro. Het bevat ongeveer 15 tot 23 KH per 100 gram.

Sojameel
Sojameel is een vreemde eend in de bijt, het heeft namelijk niks met granen te maken. De grondstof voor sojameel zijn sojabonen, deze bevatten relatief weinig calorieën. Deze meelsoort is dus vooral geschikt in caloriearme en glutenvrije diëten. Sojameel bevat geen gluten, dus voor een luchtig bak resultaat zoals bij cake en brood is een rijsmiddel noodzakelijk.

Kun je sojameel vervangen?
Ja dat kan door de goedkoopste soja proteïne van De Tuinen huismerk. Die smaakt nergens naar, en is dus heel geschikt voor dit soort recepten.
Het scheelt wel in de koolhydraten in ieder geval. Heb je het in huis, experimenteer dan met een kleine hoeveelheid. als dit niet goed lukt kun je overwegen om de helft sojameel te gebruiken en de helft proteïne poeder.

De berlinerbollen heb ik gemaakt met het recept van de oliebollen.


Gebruikte bron:

Print Friendly
Berlinerbollen
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke oliebol gevuld met banketbakkersroom, oftewel een berlinerbol zoals bij de oliebollenkraam. Lekker voor bij de jaarwisseling, maar natuurlijk ook op andere dagen!
Porties
14 stuks
Porties
14 stuks
Berlinerbollen
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke oliebol gevuld met banketbakkersroom, oftewel een berlinerbol zoals bij de oliebollenkraam. Lekker voor bij de jaarwisseling, maar natuurlijk ook op andere dagen!
Porties
14 stuks
Porties
14 stuks
Ingrediënten
De oliebollen
De banketbakkersroom
Porties: stuks
Eenheden:
Instructies
De banketbakkersroom
  1. Slagroom verwarmen.
  2. De gelatine in koudwater weken.
  3. De eigelen mengen met de arrowroot en zoetstof druppels en vanille mengen tot het eigeel mengsel licht geel van kleur is.
  4. Daarna een deel van de warme slagroom erbij doen en mixen en daarna alles weer terug in de pan en terwijl je blijft kloppen doorverwarmen tot het een dikke vla geworden is.
  5. Dan van het vuur halen en de roomboter en gelatine er door roeren.
  6. Dit alles in een bak gieten en 2 uur laten koelen.
De oliebollen
  1. Doe het water in een pannetje en smelt hier de boter in.
  2. Voeg de zoetstof, aroma en sinaasappelrasp aan het pannetje toe.
  3. Voeg nu het sojameel hierbij en blijf roeren totdat het mengsel van de bodem los komt.
  4. Laat het mengsel afkoelen.
  5. Voeg nu de eieren 1 voor 1 toe en mix dit goed.
  6. Bak je oliebollen in een frituurpan of een pan met olie.
  7. Snijd nu de oliebollen open en vul ze met de banketbakkersroom.
  8. Optioneel: Strooi er wat poedersuiker van stevia of een andere koolhydraatarme poedersuiker overheen.
Notities

Recept oliebollen oorspronkelijk van atkins, aangepast door Christa Nagelhout.
Recept banketbakkersroom oorspronkelijk van stevia, aangepast door Christa Nagelhout.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 2 gr koolhydraten.
Geschikt voor : 20-30 fase.

Voedingswaarde
Berlinerbollen
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 152 Calorieën uit Vetten 117
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 13g 20%
Verzadigd Vet 7g 35%
Meerv. Onverzadigd Vet 1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 3g
Cholesterol 157mg 52%
Natrium 33mg 1%
Kalium 188mg 5%
Totaal Koolhydraten 2g 1%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 1g
Eiwitten 6g 12%
Vitamine A 10%
Vitamine C 0.3%
Calcium 4%
Ijzer 5%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept