Avocado salade met macadamia noten

Avocado salade met macadamia noten
Salade, vegetarisch, lactosevrij, eivrij.

Salades zijn altijd lekker en snel gemaakt. Ook met weinig ingrediënten krijg je een heerlijke salade die vult. Al met al een prima lunch, een heerlijk bijgerecht bij een barbecue (hij smaakt perfect bij kip en vis) maar ook heel makkelijk mee te nemen naar je werk. Stel je de jaloerse gezichten van je collega’s eens voor als jij je lunchbox opent en ze zien deze heerlijke salade.

Avocado’s
Het hoofdingrediënt van deze salade is avocado en avocado past prima in een koolhydraatarm dieet.
Niet alleen zijn avocado’s goed voor de gezondheid, ze bevatten ook de nodige goede vetten die zorgen dat het goede cholesterol omhoog gaat en het slechte cholesterol omlaag.
Je mag elke dag een 1/2 avocado eten in alle fases. Binnen de totale daginname van vet kun je als je niet aan je dagtotaal komt ook een hele avocado eten.

Herkomst avocado
De avocado, ook wel advocaatpeer genoemd, is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom. De naam avocado komt uit het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Mexico: de Azteken, Tolteken en Nahua. Daar betekende het woord ook ‘teelbal’. Rijp is een avocado zacht als boter. Het vruchtvlees is zeer vet, het vetgehalte kan oplopen tot dertig procent. De schil is relatief hard, donkergroen (soms tot zwart) en licht geribbeld. Binnenin bevindt zich een relatief grote, ronde pit. Deze wordt voor consumptie verwijderd. De vrucht kan ongeveer een vuist groot zijn. Naast vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het cholesterolgehalte van het bloed. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt houden Ook het vezelgehalte mag er met 10 gram per vrucht wezen. En dat is weer goed voor de werking van de darmen. Er zijn verschillende soorten avocado’s. De Hass avocado met zwarte schil wordt door liefhebbers als het lekkerste gezien.

Wat kan ik met avocado?
– halveren, iets uithollen en vullen met garnalen- of kipsalade
– pureren, vermengen met gehakte ui en tuinkruiden als broodbeleg
– als voorgerecht, besprenkel een halve avocado met citroensap, zout en peper
– in groentesalade met paprika, tomaat en maïs
– in soep: roer avocadopuree door de bouillon
– guacamole van maken (pureren, mengen met knoflook, cayennepeper en citroensap)

Waar let ik op bij het kopen van avocado?
Een rijpe avocado voelt bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aan en heeft zacht geel/groen romig vruchtvlees met een licht nootachtige smaak.
De rijpheid van een avocado kun je bepalen door in de avocado te knijpen. Een niet-rijpe avocado is nog keihard als je erin knijpt en deze is zeker nog niet geschikt om gelijk op te eten. Een rijpe of eetbare avocado geeft een beetje mee als je erin knijpt. Deze zijn perfect groen van binnen en zijn gelijk eetbaar. Als je er teveel in kunt knijpen en het zacht aanvoelt dan is de avocado dus weer overrijp en bruin van binnen. En ook niet meer lekker om te eten.

Hoe bewaar ik avocado?
Bewaar avocado’s niet de koelkast, dan bederven ze omdat dit hun narijping verstoort. Op een koele plaats (12-15 C) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was). Wil je de rijping van een avocado juist versnellen? Stop ‘m dan met een appel, peer of banaan in een plastic zak. Deze vruchten geven ethyleengas af wat de rijping van de avocado bevordert.

In een avocado zitten veel meer calorieën dan in ander fruit en groente. Dit komt natuurlijk door de grote hoeveelheid vetten die er in een avocado zitten. Je kunt nu denken dat een avocado heel ongezond is, maar de vetten die erin zitten zijn de goede vetten!

Macadamia noten
Macadamias worden door sommige mensen vermeden omdat ze een hoog vetgehalte hebben, maar deze Australische noten bevatten juist de gezonde vetten! Vetten die essentieel zijn als bouwstof en voor onze gezondheid. Ze zijn de enige noten die Omega 7 enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten. Deze vetzuren leveren bouwstenen voor de enzymprocessen in ons lichaam en zorgen voor de verbranding van vet en het intomen van de eetlust. Omega 7 Palmitoleïnezuur verhoogt de vetstofwisseling en vermindert de vetopslag. Als noten nog geen deel uitmaken van je dagelijkse voeding, wordt het wel eens tijd. Macadamia noten zijn namelijk heel erg gezond, zo blijkt wel uit hun voedingswaarde. Ze zijn een goede bron van essentiële vitamines en mineralen. Ze bieden heel veel voordelen voor je lichaam en je algehele gezondheid. Ze zijn goed voor hart en vaten, goed voor je botten en goed voor je algehele welzijn. Daarnaast zijn deze natuurlijke vitaminebommen natuurlijk ook gewoon lekker.

Tip: kun je geen ongezouten macadamia noten vinden, koop dan gezoute macadamia noten en spoel het zout af.

Geraadpleegde bron:
Groenten en Fruit buro
en macadamianoot

Print Friendly
Avocado-salade met macadamianoten
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een perfecte salade voor bij de barbecue. Net even anders door het gebruik van koriander en de macadamianoten. Erg lekker bij vis of kip.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Avocado-salade met macadamianoten
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een perfecte salade voor bij de barbecue. Net even anders door het gebruik van koriander en de macadamianoten. Erg lekker bij vis of kip.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Snijd de avocado's in de lengte doormidden en verwijder de pitten.
  2. Schep het vruchtvlees zo veel mogelijk in zijn geheel met een lepel uit de schil en snijd in parten. Besprenkel met citroensap.
  3. Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe.
  4. Schep de olie, de peterselie en de koriander erdoor.
  5. Breng op smaak met peper.
  6. Schep de salade in een kom of op een schaal en bestrooi met de macadamianoten.
Notities

Recept uit Allerhande.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Dit gerecht bevat 4 gram koolhydraten pp.

Voedingswaarde
Avocado-salade met macadamianoten
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 247 Calorieën uit Vetten 216
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 24g 37%
Verzadigd Vet 4g 20%
Meerv. Onverzadigd Vet 2g
Enkelv. Onverzadigd Vet 18g
Natrium 40mg 2%
Kalium 421mg 12%
Totaal Koolhydraten 9g 3%
Voedingsvezels 5g 20%
Suikers 2g
Eiwitten 3g 6%
Vitamine A 13%
Vitamine C 26%
Calcium 2%
Ijzer 6%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept