Andijviesalade

Andijviesalade
salade, vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij

Een heerlijke snelle salade die fris en pittig in één is.
Het hoofdbestanddeel van deze salade is andijvie. Een groente die zowel in de zomer als in de winter gegeten kan worden. In de zomer maak je er al snel salades mee en in de winter kun je lekker experimenteren met ovenschotels.

Het is zo’n soort groente die zowel gestoofd, gebakken als rauw bijzonder smaakvol is. Je kunt er dus alle kanten mee uit. en past eigenlijk overal bij.

Het is een groene bladgroente met een licht bittere smaak. Krulandijvie of frisee is een variëteit met lichtgroene gekrulde bladeren. Deze variant is heel lekker en decoratief in salades. Het kan gekookt of rauw gegeten kan worden. Eet de groente apart of als stamppot. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen.
Deze groente bevat gemiddeld meer mineralen dan andere groenten.

Verwijder eventuele lelijke bladeren en was de krop door deze onder te dompelen in ruim water. Snij het blad in reepjes en laat ze goed uitlekken. Als er veel zand in zit, is het slim om de andijvie daarna nogmaals te wassen. Reken op 300 tot 400 gram per persoon voor gekookte andijvie – andijvie slinkt snel bij het koken! – en 100 gram per persoon voor salades. Het kookvocht gooi je weg want daar zit nitraat in.
Het bestaat voor een groot deel uit water en dat maakt dat deze groente snel kan verleppen. Let er daarom op dat de andijvie bij aankoop een fris uiterlijk heeft en stevig aanvoelt. De onderkant van de stronk mag niet bruin of vochtig zijn.

Andijvie is een kwetsbare groente, die je het beste zo snel mogelijk na aankoop kunt eten. Het is ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast, en 1-3 dagen op een koele plaats (tot 15 C). Verpakt in een plastic zak met gaatjes kan andijvie enkele dagen in de koelkast worden bewaard. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je andijvie, na minimaal 2 minuten blancheren, ook in de diepvries bewaren. Hij is bij minimaal -18 C tot 12 maanden houdbaar.

Bereidingstijden:
Koken: 10 – 13 minuten
Roerbakken: 6 – 8 minuten
Magnetron: 5 – 6 minuten
Smoren: 7 – 8 minuten
Stomen: ca. 15 minuten

Bevat ongeveer 1.3 gr kh per 100 gram rauwe andijvie.

Gebruikte bron: andijvie

Print Friendly
Andijviesalade
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Fris en pittig samen in één salade. Een verrassend bijgerecht wat snel klaar is.
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Andijviesalade
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Fris en pittig samen in één salade. Een verrassend bijgerecht wat snel klaar is.
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Kook de eieren in 7 minuten bijna hard.
  2. Snijd ondertussen de artisjokharten in parten en de radijsjes in kwarten.
  3. Pel de eieren en snijd ze in parten.
  4. Klop de olie, mayonaise, mosterd en de helft van de dragon in een ruime schaal tot dressing.
  5. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  6. Voeg de artisjokharten, radijsjes en andijvie toe en meng het geheel door elkaar.
  7. Verdeel het ei over de salade en bestrooi met de rest van de dragon en de kappertjes.
Notities

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
Andijviesalade
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 245 Calorieën uit Vetten 189
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 21g 32%
Verzadigd Vet 4g 20%
Meerv. Onverzadigd Vet 5g
Enkelv. Onverzadigd Vet 11g
Cholesterol 215mg 72%
Natrium 942mg 39%
Kalium 389mg 11%
Totaal Koolhydraten 7g 2%
Voedingsvezels 3g 12%
Suikers 2g
Eiwitten 8g 16%
Vitamine A 35%
Vitamine C 24%
Calcium 22%
Ijzer 11%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Recept uit allerhande.

Deel dit Recept