Dip & sausjes 5/5 (2)

Niks zo lekker als een smeuïge dip of sausje bij de borrel of een Barbecue, fondue of gourmet.
Allerlei soorten groenten, gehaktballetjes, kip kluifjes , garnalen, maar zelfs biefstuk krijgt net een lekkerder smaakje met een dip of een sausje.
Er is altijd wel een gelegenheid waarom je zou willen dippen.
Ik heb voor jullie een ruime keuze aan koolhydraatarme dipjes en sausjes gemaakt die ik op mijn zoektochten naar recepten tegen ben gekomen, de een wat meer koolhydraten dan de ander en je weet zelf ook wel wat je wel en niet mag en hoeveel.

Cream & Onion dip
Ingrediënten
100 gr roomkaas
1 rode ui
125 ml zure room
1 teentje knoflook
1/2 bosui
scheutje olie of boter
zoetstof (voor de afvallers) of kneepje honing (voor Paleo)

Bereiden
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie of boter in een pan en fruit de ui en de knoflook 3 minuutjes aan. Voeg een kneepje honing toe en laat de ui 10 minuten stoven. Roer de zure room en de roomkaas door elkaar. Laat de ui iets afkoelen en schep dan door het roommengsel (bewaar een paar stukjes voor de garnering). Hak de bosui in dunne ringetjes en schep de helft door het mengsel en gebruik de andere helft samen met de overgebleven rode ui voor de garnering. Bewaar de dip in de koelkast.

Paprika feta dip
Ingrediënten
2 rode gegrilde paprika’s uit pot
150 gr feta
½ eetlepel citroensap
snufje ral el hanout kruiden (eventueel te vervangen door paprikapoeder en komijn)

Bereiden
Laat de paprika’s uitlekken en snijd in stukjes. Doe de feta samen met de paprika (bewaar een paar stukjes voor de garnering) in een keukenmachine en maal samen met de ral el hanout kruiden en citroensap door elkaar. Garneer de dip met wat stukjes paprika en een snufje ras el hanout. Bewaar de dip in de koelkast.

Frisse limoen dip
Ingrediënten
170 gr griekse yoghurt
1 limoen
verse koriander
peper en zout

Bereiden
Rasp de schil van de limoen met een fijne rasp. Pers de limoen uit en gebruik 1 eetlepel sap om door de yoghurt te scheppen. Meng ook de rasp door de yoghurt. Breng de frisse dip op smaak met een snufje peper en zout. Hak een paar takjes koriander fijn en schep deze door de yoghurt en garneer de dip ook hiermee. Bewaar de dip in de koelkast.

Aubergine dip
Ingrediënten
1 aubergine
1 rode paprika
2 tomaten
2 eetlepel olijfolie
2 teentjes knoflook,
1/2 citroen
1 theelepel paprikapoeder
Peper en zout
Verse koriander

Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 graden. Prik met een mes of vorm gaatjes in de schil van de paprika en aubergine. Bestrijk ze met 1 eetl olijfolie en leg ze 45 min in de oven totdat ze zacht en/of zwart zijn. Leg ze daarna in een schaal en laat ze 15 min staan. Snijd de aubergine in de lengte door midden en schep het vruchtvlees er uit. Verwijder de schil en zaadlijsten van de paprika en snijd de rest in stukken. Laat de tomaten 1 minuutje schrikken in kokend water en verwijder zo makkelijk de schil en de zaadjes. Snijd in stukken. Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak de aubergine, paprika en tomaat samen met de knoflook. Laat ze na 5 minuten uitlekken op een keukenpapiertje en schep in een keukenmachine of blender. Voeg het sap van de citroen, paprikapoeder, verse koriander, peper en zout toe en pureer alles grof.

Chili dip
Ingrediënten
3 eetlepels yoghurt
1 eetlepel sweet chilisaus
1 snufje komijnpoeder
1 snufje gemberpoeder
naar smaak peper en zout

Bereiden
Doe alle ingrediënten in een mengkom en roer goed. Als de saus te lobbig is, dan eventueel even pureren met de staafmixer

Raita
Ingrediënten
1/4 geschilde en geraspte komkommer
1 ontvelde en geraspte tomaat
1/2 geraspte rode ui
110 ml Turkse (of Griekse) yoghurt
1 snufje komijnpoeder
1 snufje paprikapoeder
1 snufje cayennepeper
1 snufje zout

Bereiden
Meng in een kom geraspte komkommer, tomaat en ui met yoghurt, komijnpoeder, paprikapoeder, cayennepeper en zout.

Komkommer dipsaus
Ingrediënten
1/2 komkommer
1 wortel
1 kleine ui
1 deciliter witte azijn
1 theelepel Thaise vissaus (Nam Pla)
1 a 2 eetlepels zoetstof
2 theelepels fijngesneden rode peper
1 eetlepel korianderblad

Bereiden
Snijd de komkommer met schil in heel kleine blokjes en doe hetzelfde met de geschrapte wortel.
Hak de ui fijn en vermeng hem met de groenten.
Breng de azijn met 3 eetlepels water en de nam pla en zoetstof aan de kook.
Giet het kokende mengsel over de groenten en laat het afkoelen.
Breng op smaak met nam pla, zoetstof, citroensap of peper naar smaak. Schep het mengsel op een schaaltje en bestrooi met korianderblad.

Salsa dipsaus
Ingrediënten
1 ui
1 paprika (rood of groen)
1 rode lombok (peper)
2 tomaten
1 teentje knoflook
1 blikje of potje tomatenpuree
peper
zout

Bereiden
Je snijdt de ui, paprika en knoflook ragfijn. Tomaten en lombok ontdoe je van hun zaden en snijd je ook ragfijn. Je mengt alles door elkaar en doet er de tomatenpuree bij. Afwerken met peper en zout naar smaak. Heb je liever pittige dipsaus dan moet je de lombok niet ontdoen van zijn zaden.

Nuoc xa ot (Vietnamese dipsaus)
Ingrediënten
1 stengels zeer fijn gehakte sereh
1 teentje zeer fijn gehakte knoflook
2 stuks lenteui, in ringetjes
1 stuks fijngehakte spaanse peper, al dan niet met zaad
2 eetlepels ketjap asin
3 eetlepels ketjap manis

Bereiden
Fruit sereh, knoflook, ui en pepers in wat olie en voeg als de ingredienten bruin beginnen te kleuren de ketjap toe. Neem van het vuur, roer goed door en giet de saus in een serveerkom.

Eenvoudig dipsausje
Ingrediënten
3 el mayonaise
1 zakje drinkbouillon poeder in de gewenste smaak
1 tl sambal
knoflook

Bereiden
Doe alle ingrediënten bij elkaar en voeg meer toe naar smaak

Guacamole (dipsaus)
Ingrediënten
2 rijpe avocado’s
1 kleine ui
1 tomaat
1 eetlepel verse koriander
60 ml zure room
1 eetlepel citroensap
tabasco naar smaak

Bereiden
Avocado’s overlangs doorsnijden en pit verwijderen.
Avocado’s schillen of uitlepelen, het vruchtvlees in een middelgrote schaal doen en met een vork fijnhakken.
De ui snipperen, de tomaat fijnsnijden en beide vermengen met de fijngehakte koriander.
Alles, ook de over ingrediënten, bij de avocado in de schaal doen en dooreen roeren.

LET OP: het vruchtvlees van een avocado verkleurt in de openlucht.
Doe een avocadopit in de dipsaus en dek het af met plasticfolie.

Knoflook dipsaus
Ingrediënten
6 teentjes knoflook
4 eetlepels mayonaise
1 eetlepel zure room
4 takjes dille of peterselie
Zoetstof naar smaak

Bereiden
De teentjes knoflook persen en samen met andere ingrediënten in een kom goed door elkaar mengen (takjes dille klein knippen) en ongeveer 1 uur afgedekt wegzetten in de koelkast.

Rucolapesto-dipsaus
Ingrediënten
75 gram rucola
1 teen knoflook
1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
1 handvol versgeraspte Parmezaanse kaas
ca. 75 milliliter olijfolie

Bereiden
Pureer in een blender of staafmixer de rucola, de knoflook en de pijnboompitten.
Voeg ondertussen voldoende olijfolie toe tot je een dikke pasta krijgt.
Meng er de kaas door en zo nodig nog olijfolie tot je een smeuïge pesto krijgt.

Kaas-paprika-ui dipsaus
Ingrediënten
1 kuipje smeerkaas
3 eetlepels mayolijn
1 theelepel paprikapoeder zoet
0,5 kleine rode ui
peper

Bereiden
Rode ui fijnhakken en goudbruin bakken in de wok. De wok van het vuur halen en alle ingrediënten goed door elkaar mengen en af laten koelen. Op smaak brengen met peper uit de molen.


Ricotta kruiden dipsaus

Ingrediënten
6 ontpitte groene olijven (fijngehakt)
1 eetlepel vers gehakte dragon
1 eetlepel vers gehakte bieslook
1 eetlepel vers gehakte munt
2 theelepels fijn geraspte citroenschil
225 gram ricotta
zwarte peper
4 eetlepels pesto of tapenade met zongedroogde tomaten

Bereiden
Meng de olijven, de dragon, bieslook, munt en citroenschil door elkaar en meng dan de ricotta erdoor. Breng op smaak met peper en roer goed door elkaar. Roer kort de pesto of tapenade door het ricotta mengsel om zo een marmereffect te krijgen en doe het mengsel in een serveerschaaltje.

Avocado dipsaus
Ingrediënten
1 avocado in blokjes gesneden
1 rode ui, gesnipperd
1/2 komkommer in kleine blokjes gesneden
1 rode peper zonder zaadjes en fijngesneden
3 eetlepels koriander
2 eetlepels olijfolie
sap en rasp (van de schil) van 1 limoen

Bereiden
Meng alle ingrediënten door elkaar heen en breng evt verder op smaak met peper en zout.
Laat het 30 minuten staan ( dan is de smaak intenser). Op kamertemperatuur serveren.

Koriander dipsaus
Ingrediënten
70 gram verse koriander, fijngesneden
sap en rasp van 2 limoenen
1 rode ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
1 a 2 eetlepels zoetstof (voor de afvallers) of honing (Paleo)
5 eetlepels olijfolie

Bereiden

Meng alle ingrediënten door elkaar heen en breng evt verder op smaak met peper en zout.
Op kamertemperatuur serveren.

Yoghurt dipsaus
Ingrediënten
125 gram Griekse of Turkse yoghurt
1 teentje knoflook uit de pers
1 lente uitje, fijn gehakt
Snuf komijn

Bereiden
Meng alle ingrediënten door elkaar heen.

Augurken dipsaus
Ingrediënten
2 grote augurken (Kesbeke zonder suiker)
100 ml zure room ( of dikke yoghurt)
3 eetlepels tomatenketchup zonder suiker (zelfgemaakt of Waldens Farm)
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel fijngehakte peterselie

Bereiden
Meng alle ingrediënten door elkaar heen.

Peterselie dipsaus
Ingrediënten
1 bos peterselie
rasp en sap van 1 citroen
2 tenen knoflook uit de pers
3 eetl olijfolie

Bereiden
Meng de ingrediënten door elkaar heen.

Pittige yoghurt-basilicum dip
Ingrediënten
6 eetlepels yoghurt
2 eetlepels Parmezaanse kaas
2 blaadjes basilicum
1/2 theelepel chilipoeder

Bereiden
Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en meng alle ingrediënten met elkaar.

Guacamole
Ingrediënten
1 avocado
scheutje citroensap
2 tl crème fraiche
snufje zout en peper
snufje chilipoeder

Bereiden
Snijd de avocado doormidden en haal het vruchtvlees met een lepel eruit. Doe de avocado met de rest van de ingrediënten in een bakje. Prak alles goed door elkaar en klaar is je dip.

Paprikadip
Ingrediënten
1 geroosterde paprika
2-3 tl roomkaas met kruiden
1/4 prei
2 tl mayo
peterselie

Bereiden
Snijd de prei in stukjes. Doe de geroosterde paprika, roomkaas, prei, mayo en een takje peterselie in een mengbeker. Pureer het geheel fijn met een staafmixer en klaar is je dip!

Pesto
Ingrediënten
Circa 30 gram basilicumblaadjes
2 eetlepels pijnboompitjes
Olijfolie
1 teentje verse knoflook
Parmezaanse kaas (geraspt)

Bereiden
Begin met het roosteren van ongeveer twee eetlepels pijnboompitjes. Doe dit in een koekenpan zonder boter of olie op een redelijk hoog vuurtje. Dit duurt circa 3-5 minuten, blijf goed opletten en laat ze niet zwart worden. Wanneer deze klaar zijn, snijd je een teentje knoflook in kleine stukjes en rasp je wat Parmezaanse kaas. Verwijder de steeltjes van blaadjes basilicum en doe alles in de vijzel dan wel keukenmachine of mengbeker van de staafmixer. Doe er 1 eetlepel olijfolie bij en begin alles goed te pureren/ te vijzelen. Doe halverwege nog een eetlepel olijfolie erbij en blijf pureren tot het een mooi glad mengsel is. Blijft de pesto te droog, voeg er dan nog wat olijfolie aan toe tot de gewenste smeuïgheid is bereikt. Lekker snel en simpel eigen pesto serveren, ideaal. En bovendien veel lekkerder dan uit een potje.

Tip: wanneer je de pesto als dressing of saus wilt gebruiken kun je deze mengen met 2dl crème fraîche.

Heb je zelf nog een lekker dipsausje, laat het hieronder dan even weten, ik voeg deze tzt samen met dit artikel.

Print Friendly

Please rate this

One thought on “Dip & sausjes