Ik lust/eet geen…………………….waarmee kan ik dit vervangen? 5/5 (3)

Ik lust/eet geen……………..waarmee kan ik dit vervangen?
Dit is iets wat ik dagelijks lees en wat heel veel gevraagd wordt.

Sommige mensen lusten bijvoorbeeld geen spruiten. In deze levensstijl wordt dit regelmatig gebruikt in ovenschotels en andere gerechten.
Je kunt ervoor kiezen om het hele gerecht te vervangen. Maar je kan er ook voor kiezen om alleen datgene te vervangen wat je niet lust, of wat je niet kan of wil kopen.
Veel is mogelijk en zeker met een beetje fantasie.
Eet je bijvoorbeeld geen vlees, kijk dan eens onderaan het artikel naar mogelijke koolhydraatarme vervangers. Of kies ervoor om meer koolhydraten te nemen uit peulvruchten.
Lust je het vervangende product ook niet, laat het dan gewoon weg, voor sommige producten is gewoon geen koolhydraatarm alternatief voor handen.

Tel wel de koolhydraten van het vervangen product, aangezien niet alles hetzelfde aantal koolhydraten heeft.

Vervangingen van <-->:
aardbeien –> tomaat met zoetstof
andijvie –> postelein, spinazie
artisjok -> palmhart
asperges –> schorseneren
aubergine –> courgette
basilicum –> oregano
bieslook –> uienpoeder
bonenkruid –> basilicum
bosbessen –> aalbessen, zwarte bessen
braadworst –> gehakt
bramen –> aardbeien, frambozen
broccoli –> bloemkool, spruitjes
corned beef –> lunchworst
courgette –> komkommer
forel –> makreel
gehakt –> braadworst, rookworst, tongenworst
groene/rode/witte kool –> savooie-, Chinese kool
ijsbergsla –> rauwe andijvie
kabeljauw –> kool- of schelvis
kalkoen –> kip, varkensschnitzel(ongepaneerd)
karwijzaad –> anijszaad
kervel –> peterselie
kip –> kalkoen, kalfs- en varkensvlees
kippenlevertjes –> kalfsnier
koolraap –> knolselderij, winterwortel
koriander –> salie
lamsvlees –> rund- en varkensvlees
mayonaise –> slasaus
mint –> kruizemunt
mosterd –> weinig sambal
olijven –> niet te vervangen door koolhydraatarm alternatief
oregano –> majoraan
paprika –> tomaat
rolmops –> zoute haring
rookvlees –> rauwe ham
salami –> chorizo, cervelaatworst
salie –> basilicum
schol –> tarbot
schouderham –> bacon, leverworst
sperziebonen –> peultjes, snijbonen
spruitjes –> bloemkool, broccoli
tong –> schol
tuinkers –> raapstelen, veldsla
ui –> lente ui
venkel –> bleekselderij
venkelzaad –> dragon
zalm (blikje) –> makreel/tonijn (blik)
zure room –> koffieroom met citroensap
zuurkool –> witte kool

Groenten in gerechten kun je vaak vervangen door groenten met dezelfde consistentie.
Bol- en knolgewassen:
Ui
Knolselderij
Venkel
Prei
Knoflook
Bieslook

Koolgroenten:
Bloemkool
Boerenkool
Rode kool
Broccoli
Spruiten
Witte kool
Chinese kool
Zuurkool
Savooiekool
Spitskool
Koolrabi

Bladgroenten:
Andijvie
Raapsteeltjes
Witlof
Paksoi
Postelein
Spinazie
Sla

Bonen/peulvruchten:
Snijbonen
Sperziebonen
Peulen
Tuinbonen

Vruchtgroenten:
Aubergine
Komkommer
Paprika
Courgette
Tomaat
Augurk

Stengelgroenten:
Bleekselderij
Rabarber
Asperges

Alternatieven voor ei
Ei-vervanger voor zowel eiwit als eigeel, kun je kopen bij de reformwinkel.
Je kunt eieren vervangen in ovenschotels, voor de binding, door voor elk ei, 1 el chiazaad te gebruiken die je oplost in 3 a 4 el water.

Alternatieven voor zuivel
Als je lactose intolerant bent : lees dan eens dit artikel Hoe zit het nu met zuivel en kha afvallen?

Vleesvervangers
In de meeste vlees vervangende producten zitten helaas veel te veel koolhydraten. Je kunt kiezen voor groenten die eiwitten bevatten of andere bronnen.
1. Eiwitten uit groente
Wist je dat groente een hele goede bron is van eiwitten? De meeste mensen realiseren zich dat niet. Ik geef je hier wat voorbeelden met een indicatie van de hoeveelheid eiwitten die je lichaam uit groente haalt:
– 1 avocado – 10 gram eiwit
– 250 gram broccoli – 5 gram eiwit
– 200 gram gekookte spinazie – 5 gram eiwit
– 200 gram zoete aardappel – 5 gram eiwit (niet in afvalfases)
(Ter vergelijking: 100 gram kip – 23 gram eiwit)
2. Eiwitten uit bonen en peulvruchten
Bonen en peulvruchten zijn een superbron van eiwitten. Niet iedereen kan bonen en peulvruchten goed verdragen. Als je last krijgt van je darmen haal je eiwitten dan uit de andere categorieën.
Dit zijn wat voorbeelden van de hoeveelheid eiwitten die je uit bonen en peulvruchten haalt:
100 gram gekookte linzen – 10 gram eiwit (niet in afvalfases)
100 gram hummus – 6 gram eiwit (niet in afvalfases)
100 gram kidney bonen – 7 gram eiwit (niet in afvalfases)
100 gram tempé (gefermenteerde sojabonen) – 12 gram eiwit
3. Eiwitten uit noten en zaden
Noten en zaden zijn een prima bron van eiwitten. Als je gevoelige darmen hebt zorg dan dat je de noten eerst 12 uur weekt in koud water en dan afspoelt. Ik geef je hier wat voorbeelden van eiwitten uit noten en zaden:
50 gram walnoten – 7 gram eiwit
50 gram pistachenoten – 10 gram eiwit
50 gram amandelen – 10 gram eiwit
1 glas amandelmelk – 2 gram eiwit
1 eetlepel chiazaad – 3 gram eiwit
1 eetlepel hennepzaad – 6 gram eiwit
4. Eiwitten uit plantaardige proteïne poeder

Onderstaande lijst is zeker niet compleet, maar geeft een indicatie. Heb je zelf aanvullingen, laat het dan even weten in een reactie onder dit artikel (website).

Print Friendly

Please rate this