Het Slank4u2 koolhydraatarm dieetplan: de basis 4.71/5 (34)

Basis voeding Slank4u2

Het Slank4u2 Koolhydraatarm(KHA) dieetplan: de basis
KHA=Koolhydraatarm=Low Carb= LCHF= Ketogeen.

De essentie van dit, in eerste instantie dieet, is het overschakelen van een koolhydratenverbranding naar een vetverbranding.
In het normale leven, met al het voedsel wat ons omringd, leeft men op een koolhydraten verbranding.
De voedingsindustrie schotelt ons zogenaamd gezond voedsel voor. Calorie arm, vet arm, on-gefermenteerde soja producten, kant en klare voeding vol met suiker en transvetten. En niet vergeten de E nummers en additieven.
Prop je maar vol met al dit zogenaamde gezonde voedsel lijken de fabrikanten te zeggen. Is het goed voor onze gezondheid? De meeste zaken niet, dat is inmiddels bewezen door allerlei onderzoeken.
We worden steeds ongezonder en steeds dikker. Tijd om er iets aan te doen.
Wat is een Koolhydraatarm dieet.
Zoals de naam al zegt, is dit een dieet dat laag is in koolhydraten. Er zijn heel veel verschillende versies van een koolhydraatarm dieet, waaronder een aantal erg bekende zoals het Atkins dieet, het Zone dieet, het Dukan dieet, Proteïne dieet enz. Alle diëten hebben hun eigen regels en eigen voedingslijsten.
Er bestaat niet zo iets als HET koolhydraatarme dieet. Echter er zijn wel richtlijnen om koolhydraatarm af te kunnen vallen.
Dit heb ik hieronder voor jullie verzameld en samengevat.

DE BASIS
Wil je echt voedsel eten en je gezondheid en gewicht verbeteren? Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar LCHF (Low Carb, High Fat – Weinig Koolhydraten, Veel Vet) is een methode die daarvoor al 150 jaar wordt gebruikt . De moderne wetenschap is nu met bewijs gekomen dat bevestigt dat het werkt. Je hoeft je niet te wegen of calorieën te tellen, geen bizarre “maaltijdvervangers” en geen pillen. Gewoon echt eten met je gezond verstand.

Introductie
Een LCHF dieet betekent dat je minder koolhydraten eet en meer vet. Het belangrijkste is dat je de inname van suiker en zetmeel beperkt of geheel vermijd. Je kunt andere heerlijke gerechten eten totdat je verzadigd bent en toch afvallen. Een aantal recente kwalitatief hoogwaardige wetenschappelijke studies toont aan dat LCHF het makkelijker maakt om zowel gewicht te verliezen als ook je bloedsuikerspiegel te normaliseren. En dat is nog maar het begin.

De basisvoeding
• Eet: vlees, vis, eieren, groenten die boven de grond groeien en natuurlijke vetten (zoals roomboter).
• Vermijd: suiker en zetmeelrijke voedingsmiddelen (zoals brood, crackers, pasta, rijst en aardappelen).
• Eet wanneer je honger hebt en totdat je verzadigd bent.
Zo eenvoudig is het. Je hoeft geen calorieën te tellen of je eten te wegen.
En vergeet gewoon industrieel vervaardigde producten met weinig of juist te veel (slecht) vet. Laat die links liggen en eet ze niet. Echte voeding daar draait het om. Voeg wat goede vetten toe (zoals roomboter, olijfolie, avocado en noten). Er zijn goede wetenschappelijke redenen waarom LCHF werkt. Wanneer je voorkomt dat je suiker en zetmeel eet, stabiliseer je je bloedsuikerspiegel en de niveaus van het vetopslag hormoon insuline dalen. Je vetverbranding wordt verhoogd en dit maakt dat je je meer verzadigd voelt.
Noot voor diabetici
• Het vermijden van koolhydraten die je bloedsuikerspiegel verhogen vermindert je behoefte aan medicijnen om deze te verlagen. Het nemen van dezelfde dosis insuline als voorheen kan dan resulteren in hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel). Je moet je bloedsuikerspiegel vaak testen wanneer je met dit dieet begint en je medicatie vervolgens in overeenstemming aanpassen (verlagen). Dit zou idealiter moeten worden gedaan met de hulp van een deskundig arts. Als je gezond bent of voor diabetes behandelt wordt enkel m.b.v. dieet of Metformine, dan is er weinig risico op hypoglykemie.

Voedingsadvies
Eet zoveel je wilt van:
Vlees: Elk type. Rundvlees, varkensvlees, wild vlees en kip. Het vet op het vlees is goed, evenals de huid van de kip. Probeer biologisch of gras gevoerd vlees te kopen als dat mogelijk is. Vermijd paneren.
Vis en schaaldieren: Alle soorten. Vette vis zoals zalm, makreel of haring zijn geweldig. Vermijd paneren.
Eieren: Alle soorten. Gekookt, gebakken en omeletten. Neem bij voorkeur biologische eieren.
Natuurlijk vet, vette sauzen: Met behulp van roomboter en room bij het koken kunt je je eten lekkerder maken. Kokosvet en olijfolie zijn ook goede keuzes.
Groenten die boven de grond groeien: Alle soorten kool, zoals bloemkool, broccoli, kool, spruitjes, asperges, courgette, aubergine, olijven, spinazie, paddenstoelen, komkommer, sla, avocado, uien, paprika’s, tomaten en nog veel meer. Dus geen knollen en wortels!
Zuivelproducten: Selecteer altijd producten met een hoog vetgehalte. Zoals echte (gras-) roomboter, room (40% vet), zure room, volvette kaas en (Griekse/Turkse) volle yoghurt. Neem niet te veel zuivel i.v.m. de melksuikers en daardoor dus veel koolhydraten. Hoe ouder bv de kaas, hoe minder melksuiker er nog in zit. Dus in kwark, yoghurt, ricotta en bv roomkaas zitten relatief veel melksuikers, dus koolhydraten. Melk bevat veel melksuiker en kun je beter vermijden. Vermijd gearomatiseerde, gezoete en vetarme (light) producten.
Noten: Goed om in plaats van snoep te eten bij de televisie (bij voorkeur met grote mate).
Rood fruit: Kun je eten met mate, als je niet een super strikt dieet volgt of er (over-) gevoelig voor bent. Goed met slagroom.

Basis tip voor beginners:
• Maximaal 5 gram koolhydraten per 100 gram vers voedsel.
• Maximaal 5 gram koolhydraten per 100 gram bereid (fabrieks) voedsel

NIET ETEN-slank4u2

Vermijd als je kunt:
Suiker: Is erg ongezond. Frisdranken, snoep, sap, sportdranken, chocolade, cake, broodjes, gebak, ijs en ontbijtgranen. Vermijd bij voorkeur ook producten met kunstmatige zoetstoffen.
Zetmeel: Brood, pasta, rijst, aardappelen, frites, chips, pap, muesli en ga zo maar door. “Volkoren producten” zijn gewoon iets minder slecht. Matige hoeveelheden wortelgroenten kun je eten als je niet heel strikt bent met de hoeveelheid koolhydraten.
Margarine: Industrieel nagemaakte nepboter met een onnatuurlijk hoog gehalte aan omega-6 vetten. Heeft geen voordelen voor de gezondheid, smaakt slecht. Statistisch verband met astma, allergieën en andere ontstekingsziekten.
Bier: Vloeibaar brood. Vol met snel opneembare koolhydraten, helaas.
Fruit: Vaak zeer zoet en bevat dus heel veel suiker. Eet enkel eens in de zoveel tijd wat fruit en eet er niet te veel van. Zie het als een natuurlijke vorm van snoep.
Zoetstoffen : uitzondering stevia en zoetstoffen die niet je bloedsuikerspiegel laten stijgen. Waarom dat is kun je in het volgende artikel lezen: Soorten zoetmiddelen (deel1)

Af en toe
Je bepaalt zelf wanneer de tijd daar rijp voor is. Je gewichtsverlies vertraagd erdoor.
Alcohol: Droge wijn (gewone rode wijn of droge witte), whisky, cognac, wodka, drankjes zonder suiker.
Donkere chocolade: Boven de 70% cacao, bij voorkeur een klein beetje.
Drink de meeste dagen
Water, minimaal 2 liter
Koffie: Probeer het eens met slagroom
Thee

Hoe vaak eet je nu?
Het beste is om in ieder geval 3 hoofdmaaltijden te eten.
Je eet binnen 1 uur na het wakker worden je ontbijt en dan mag je om de 1 1/2 uur eten. Je mag tussendoortjes, maar hoeft niet gaan zitten proppen, je kunt ze ook weglaten. Eet 1 uur voor het slapen gaan niets meer en zeker geen grote maaltijden. Dit verteerd niet meer in de nacht. Probeer na het avondeten het eten van koolhydraten te vermijden. Als je koolhydraten eet, eet er dan vet bij.

Hoeveel koolhydraten moet ik nu eten?

Je start met 20 a 30 gram koolhydraten per dag. Hier val je mee af en is op de lange termijn ook goed vol te houden. Vaak heb je een langere adem nodig als je 20 kilo of meer moet afvallen. Je kunt ook starten met minder dan 20 gram koolhydraten. Je raakt dan beter in ketose en raakt sneller van je kilo’s af. Hoef je niet veel af te vallen, dan kun je ook starten met 40 of zelfs 50 gram koolhydraten.
Bijna alle producten bevatten in meer of mindere mate koolhydraten. Behalve vet en sommige eiwitten.
De meeste koolhydraten probeer je uit groenten te halen. Zeker 12 tot 15 gr is goed haalbaar op een dag , ook met je tussendoortjes erbij. De andere koolhydraten komen bv van zuivel en andere voedingsmiddelen.

Hoeveel vetten moet ik eten?
Ietsjes meer dan je gewend bent waarschijnlijk. Je gebruikt bij elke maaltijd minimaal 1 el olie om in te bakken of je salade mee aan te maken. Daarnaast mag je slagroom gebruiken, andere roomsoorten, kaas en avocado en noten. Ook in vlees zitten vetten. Wees niet bang voor vetten en ook niet voor verzadigde vetten. Het vet praatje wat je kent van vroeger is achterhaald.

Hoeveel eiwitten moet ik eten?
Je mag eiwitten eten tot je verzadigd bent. Reken per maaltijd op 100 tot 200 gram vlees/vis enz. Voor tussendoortjes 50 a 75 gr vlees/vis.
Teveel eiwitten is ook niet goed, hier kom je van aan, ook als je sport.
Val je moeizaam af, dan is het raadzaam om toch meer te tellen dan alleen de koolhydraten, lees hier alles over hoe je je persoonlijke macro nutriënten kunt uitrekenen.

Moet je alles perse nauwkeurig doen en bijhouden? Zolang je afvalt alleen leren om koolhydraten te tellen! Lees verpakkingen, kijk op labels wat er in zit. Ik heb een mooi artikel over labels en verpakkingen, je leest er alles over in het artikelVoedingswaarde label & etiketten.
Probeer een app uit op je mobiel om de koolhydraten te tellen, of koop anders een schriftje en schrijf het op.
Ben je op zoek naar een goede app Mobiele apps om je dagelijkse voeding bij te houden

Als je niet meer afvalt heeft dat diverse oorzaken.
Soms sta je gewoon een week stil, dat is normaal. Sta je langer dan 3 weken stil dan moet je eens gaan onderzoeken hoe dat kan.
Bekende valkuilen:
* te weinig eten
* te weinig drinken
* te veel eiwitten
* te veel calorieën
* te veel noten
* te veel kaas
* elke dag amandelmeel
* elke dag fruit
* elke dag kaas en zuivel
* elke dag chocolade en andere zoetigheden
* low carb producten
* eiwitshakes

Kom je er dan nog niet uit dan kun je het artikel Help: ik val niet af lezen en de tips toepassen die daar staan.

De bedoeling is dat je leert eten in andere combinaties en het traditionele overboord gaat gooien. Je kunt meer dan je denkt. Mensen die roepen “ik ben een echt pasta mens of broodmens” die hoor je na een paar weken niet meer. De recepten zijn meestal heerlijk en je raakt erdoor verzadigd. Zolang je geen honger hebt, denk je ook niet dat je aan het “lijnen” bent, want je mag best veel wel eten.

Print Friendly

Please rate this