GOURMET ideeën 5/5 (1)

GOURMET ideeën

Altijd heerlijk om zowel met als zonder feestelijke aanleiding te gourmetten met vrienden en familie. Zo heerlijk makkelijk en van alle tijden om zelf te kiezen wat je wilt eten en dat ook gewoon lekker mag opsmikkelen. Je mag zo veel heerlijke ingrediënten eten met dit dieet, dat je bijna vergeet dat je er kilo’s af wilt krijgen. In welk dieet vind je dat nu? Alleen bij het ketogene/koolhydraatarme dieet!

Je kunt natuurlijk gewoon kant en klare schotels kopen in de supermarkt en daar je keuze uit maken tijdens het gourmetten, maar het is natuurlijk ook erg leuk om wat bijzondere gerechtjes te maken aan tafel. Je tafelgenoten zullen verbaasd staan wat jij allemaal mag eten en dat dit ook nog eens erg lekker is.
Ik heb een paar leuke inspirerende koolhydraatarme ideetjes voor jullie op een rij gezet zodat je koolhydraatarm, maar zeker niet karig mee kunt genieten. Onderstaande recepten kun je natuurlijk ook makkelijk in wat grotere hoeveelheden maken en gewoon in de oven of pan, zodat je weer inspiratie hebt voor nieuwe combinaties die je smaakpapillen prikkelen. En ze misstaan zeker niet bij een koolhydraatarme High Tea of als hapje bij een verjaardag of borrel.

Gourmetgarnaal
Ingrediënten 12 stuks
500 gr reuzengarnalen (ontdooid)
1 tl chilipoeder
2 plakken jong belegen kaas
12 plakken ontbijtspek
cocktailprikkers
Bereiden: Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal, laat het staartje zitten. Doe de garnalen in een kom en schep om met de chilipoeder. Laat 10 min. afgedekt staan. Snijd de plakken kaas elk in 6 repen. Leg op elke plak spek 1 reepje kaas en omwikkel de garnaal ermee. Zet vast met een cocktailprikker. Maak zo nog 11 porties. Verhit een gourmetpannetje en bak in 3 min. rondom goudbruin en gaar.
Voedingswaarde per garnaal :
55 Kcal, 7,75 gr Eiwit ,0 gr Koolhydraten, 2,5 gr Vet

Gegrilde courgette met brie
Ingrediënten 4 porties
1 kleine courgette
1 eetlepel gemengde kruidenpasta (tube in koelvak)
1 eetlepel olie
12 olijven met piment
150 gr roombrie
Bereiden : Van de courgette schuin 12 plakken van 1 cm dik snijden. In een schaal kruidenpasta losroeren met olie en de courgette erdoor mengen. Kaasplakken halveren (of roombrie in 12 plakjes snijden) en op bord leggen. Olijven in 3 plakjes snijden en in kommetje naast brie zetten.
Aan tafel: de courgetteplak op de hete grillplaat leggen. Als de onderkant bruin is, de plak met een houten spateltje keren. Nog even bakken tot de onderzijde bruin wordt. Courgetteplak in een pannetje leggen en bestrooien met peper en zout. Een plakje brie en 3 olijfplakjes erop leggen. Het pannetje onder een grillelement zetten, totdat de brie gesmolten is en begint te kleuren. Lekker bij gegrilde kip.
Voedingswaarde per portie:
Kcal 190, eiwit 7 g , koolhydraten 3 g , vet 17 g

Paprika-ei bloemen
Ingrediënten 4 porties
1 rode paprika
25 g boter
4 vrije uitloop eieren
Bereiden: Verwijder de onderkant van de paprika, snijd vier ringen van een ½ cm en doe de paprikaringen in 4 pannetjes. Verdeel de boter over de pannetjes en verhit. Breek in elke paprikaring een ei. Bak de eieren 12 min. tot het eiwit gestold is.
Combinatietip: Lekker met cress en peper.
Voedingswaarde pp:
Kcal 125, eiwit 7 g, koolhydraten 1 g, vet 10 g

Spinazie met knoflook en room
Ingrediënten 6 porties
3 el olijfolie
2 tenen knoflook (fijngesneden)
100 g verse spinazie
50 ml slagroom
Bereiden: Verhit 1/2 el olie in elk gourmetpannetje. Bak in elk pannetje 1/2 tl knoflook tot deze begint te verkleuren. Voeg wat spinazieblaadjes toe tot deze beginnen te slinken. Voeg nog wat spinazieblaadjes toe, laat slinken en herhaal nog een keer. Giet tot slot een scheutje room bij de spinazie en breng op smaak met zout en peper.
Voedingswaarden pp:
Kcal 60 , eiwit 1 g, koolhydraten 0,4 , vet 6 g

Raclettekaas met augurkensalsa
Ingrediënten 4 porties
12 zoetzure augurken (in kleine blokjes) merk Kesbeke
1 tl Dijon mosterd
1 bosuitje (in dunne ringetjes)
½ el verse dille (fijngesneden)
versgemalen zwarte peper
250 g raclettekaas (in plakken)
Bereiden: Meng in een kom de blokjes augurk met de mosterd. Schep de ringetjes bosui en de dille erdoor en voeg flink wat versgemalen peper toe. Snijd de korstjes van de kaas, halveer de plakken en leg ze op een schaaltje. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Leg een plakje raclettekaas in een pannetje en laat onder de gourmetgrill smelten. Schep er op het bord wat augurkensalsa op.
Voedingswaarden pp:
Kcal 230, eiwit 16 g koolhydraten 3 g vet 17 g

Pangasiusrolletjes met ontbijtspek
Ingrediënten 4 porties
280 g pangasiusfilets
2 tl Provençaalse kruiden
125 g ontbijtspek (in plakjes)
Bereiden: Snijd de pangasiusfilet in reepjes. Strooi de kruiden en peper naar smaak erover (voeg geen zout toe). Rol de stukjes vis in een plakje ontbijtspek. Bak de rolletjes ca. 5 min. in een pannetje of op de grillplaat van het gourmetstel.
Voedingswaarden pp
Kcal 150 , eiwit 17 g, vet 9 g

Souvlaki van varkenshaas
Ingrediënten 4 porties
1 teen knoflook
2 kleine uien
300 g varkenshaas
3 el olijfolie
1 el paprikapoeder
2 el gedroogde oregano
Bereiden: Snijd de knoflook fijn, de ui in dunne ringen en het vlees in stukjes. Maak een marinade van ⅔ van de olie, knoflook, paprikapoeder en oregano. Meng door de varkenshaas, dek af en laat minstens 1 uur in de koelkast marineren. Neem uit de koelkast en bestrooi met peper en zout. Bak het vlees met de ui en de rest van de olie op de grillplaat van het gourmetstel of in een pannetje in 5 min. gaar. Keer regelmatig om.
Combinatietip:
Lekker met zelf gemaakte tzatziki.
Voedingswaarden pp
Kcal 195, eiwit 23 g, koolhydraten 1 g, vet 11 g

Kippenlevertjes op mediterrane wijze
Ingrediënten 4 porties
300 g kippenlevertjes
1 teentje knoflook (geperst)
1 eetlepel Italiaanse kruiden ((vers of diepvries), fijngehakt)
versgemalen zwarte peper
2 sjalotten (in dunne ringen)
50 g zachte geitenkaas
2 eetlepels pijnboompitten
olijfolie
Bereiden: Van de kippenlevertjes het vliesjes afsnijden en de levertjes halveren. In een kom de levertjes met knoflook, kruiden, peper en sjalot mengen. Boven een andere kom geitenkaas verkruimelen en met pijnboompitten omscheppen. In het pannetje een scheutje olijfolie verhitten. Kwart van kippenlevertjes al omscheppend bruin en bijna gaar bakken. Wat geitenkaasmengsel erover strooien en het pannetje onder de gourmetgrill schuiven, totdat de kaas begint te kleuren.
Voedingswaarden pp
Kcal 220, eiwit 20 g, koolhydraten 3 g, vet 15 g

Gemarineerde zalm
Ingrediënten 4 porties
300 g zalmfilet
15 g basilicum
40 g pijnboompitten
4 el olijfolie
Bereiden: Snijd de zalmfilet in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Snijd ook de blaadjes van de basilicum in stukjes. Hak de pijnboompitten fijn. Doe de zalm, pijnboompitten en de olijfolie in een kom, voeg het basilicum toe en laat afgedekt 1 uur marineren in de koelkast. Verhit een gourmetpannetje zonder olie of boter en bak de zalmblokjes in 5 min. in kleine porties gaar. Schep af en toe om.
Voedingswaarden pp
Kcal 310, eiwit 18 g, koolhydraten 2 g, vet 26 g

Thaise rosbiefrolletjes met bosui en koriander
Ingrediënten 4 porties
75 g peen julienne gesneden (luciferdunne reepjes)
1 bosuitje (in ringetjes)
1 eetlepel verse koriander (fijngehakt)
4 rosbieflapjes à la minute (dunne plakjes)
2 theelepels Thaise rode currypasta (pot)
roerbakolie
vissaus (of sojasaus)
Bereiden: Peen julienne in een zeef overgieten met kokend water. Laten uitlekken en afkoelen. Bosui en koriander door peen julienne mengen. Rosbieflapjes uitspreiden en aan beide kanten bestrijken met currypasta. Wortelmengsel erop leggen en vlees stevig oprollen. Rolletjes vastbinden met stukje keukentouw en op schaaltje leggen. In het pannetje een scheutje roerbakolie verhitten en de rosbiefrolletjes rondom bruinbakken. Vissaus erover sprenkelen en even mee warmen.
Voedingswaarden pp
Kcal120 ,eiwit 12 g, koolhydraten 2 g, vet 7 g

Champignons in tomaten knoflooksaus
Ingrediënten 6 porties
500 g kleine champignons
100 gr groene olijven met piment
350 ml gekruide tomatensaus
1 eetlepel knoflookpuree
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel paprikapoeder
zout
versgemalen zwarte peper
Bereiden: Champignons schoonvegen met keukenpapier en overdoen in een schaal. Olijven afgieten en in plakjes snijden. In een schaal tomatensaus, paprikapoeder, knoflookpuree en olijven door elkaar scheppen. In een gourmetpannetje beetje olijfolie verhitten en ca. 6-8 champignons rondom bruin bakken. Ca. 3 à 4 eetlepels tomatensaus erdoor scheppen en geheel nog even zachtjes laten sudderen. Op smaak brengen met zout en peper.
Voedingswaarden pp
Kcal 120, eiwit 4 g, koolhydraten 6 g, vet 9 g

Auberginerolletjes met mozzarella
Ingrediënten 4 porties
1 kleine aubergine
1 bol mozzarella
100 g zongedroogde tomaten tapenade
16 basilicumblaadjes
2 el olijfolie
16 cocktailprikkers
Bereiden: Snijd met een kaasschaaf (of een mesje) van de aubergine 8 mooie dunne plakken. Bestrooi de plakken met zout en laat 10 min. liggen. Snijd van de mozzarella 8 dunne, lange plakken. Dep de gezouten kant van de aubergine droog en bestrijk dun met de tapenade. Leg op elke plak vervolgens 2 basilicumblaadjes en een plak mozzarella en rol op. Halveer de rolletjes en steek in elk een cocktailprikker. Leg op een schaaltje. Verhit in een pan de olijfolie en bak per keer 2 auberginerolletjes rondom bruin en gaar.
Voedingswaarden pp
Kcal 330, eiwit 9 g, koolhydraten 3 g, vet 31 g

Gebakken witlof met champignons
Ingrediënten 4 porties
4 stronken witlof
1 ui
1 teen knoflook
2 el olijfolie
250 g champignons
1 tl gedroogde tijm
4 el rode wijnazijn ( of rode balsamico als je meer kh mag)

Bereiden: Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd de witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Haal de bladeren los, was en droog ze. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in het gourmetpannetje en fruit de ui 2 min. Voeg de knoflook, de champignons en de tijm toe en bak 3 min. mee. Voeg de witlof en de azijn toe en roerbak nog 2 min. Breng op smaak met peper en zout.
Voedingswaarden pp
Kcal 100, eiwit 4 g, koolhydraten 4 g, vet 8 g

Artisjokkenomelet met gedroogde tomaat
Ingrediënten 4 porties
3 eieren
2 eetlepels slagroom
25 g geraspte kaas (pecorino)
versgemalen vierseizoenenpeper
1 teentje knoflook (geperst)
4 gedroogde tomaatjes (in reepjes)
4 artisjokharten ((uit blik), in partjes)
olijfolie
Bereiden: In een kom de eieren loskloppen met slagroom. Kaas en peper naar smaak erdoor roeren. In een andere kom knoflook, tomaat en artisjok door elkaar scheppen. In het pannetje een scheutje olie verhitten en het artisjokmengsel al omscheppend 3-4 min. bakken. Eimengsel erop schenken en laten stollen. Pannetje onder gourmetgrill schuiven en ook de bovenkant goudbruin laten worden.
Voedingswaarden pp
Kcal 215, eiwit 8 g, koolhydraten 3 g, vet 19 g

Varkenshaasyakitori ( gerecht met iets meer kh door hoisinsaus)
Ingrediënten 8 porties
1 el olijfolie
250 g Chinese roerbakmix
180 g minivarkenshaas yakitori
2 el hoisinsaus
2 el sesamzaad
Bereiden: Verhit in het gourmetpannetje 1 tl olie. Verdeel de helft van de roerbakmix over de pannetjes en roerbak 5 min. Schep regelmatig om. Neem uit de pannetjes en houd warm. Herhaal met de rest van de roerbakmix. Halveer ondertussen de stukjes varkenshaas en bak in ca. 9 min. bruin en gaar op de plaat van het gourmetstel. Keer regelmatig. Verdeel de hoisinsaus over de groente en bestrooi met het sesamzaad. Serveer de varkenshaas met de groente.
Voedingswaarden pp
Kcal 65, eiwit 6 g, koolhydraten 3 g, vet 6 g

Kipfilet in teriyaki marinade
Ingrediënten 4 porties
1 teen knoflook
½ el verse gemberwortel
1 el sesamolie
8 kipfilet haasjes
4 el Japanse sojasaus (Tamari)
4 el droge sherry
1 tl zoetstof ( proef!!!)
Bereiden: Pers de knoflook boven een kom en rasp de gemberwortel erboven. Meng met de sesamolie en breng op smaak met peper. Leg de kiphaasjes in de marinade en laat minstens 15 min. staan. Roer in een kannetje de sojasaus, de sherry en de zoetstof door elkaar totdat alles is opgelost. Bak een kiphaasje rondom lichtbruin in een pannetje. Voeg een scheutje van de sojasaus toe en laat het geheel sudderen tot het kiphaasje gaar is. Keer regelmatig om.
Voedingswaarden pp
Kcal 150 , eiwit 16 g, koolhydraten 10 g, vet 4 g

Zalmstukjes met zeezoutboter en bieslook
Ingrediënten 6 porties
3 el olijfolie
360 gr verse zalmstukjes (of verse zalm in stukjes snijden)
1 snufje zout
1 snufje peper
vlokje zeezoutboter (kun je kant en klaar kopen)
1 el bieslook gehakt
Bereiden: Bestrooi de zalmstukjes met zout en peper. Verhit in een gourmetpannetje een beetje olijfolie. Bak de zalmstukjes in 3-4 min. bruin en vanbinnen rosé. Schep de zalm op het bord. Verdeel een vlokje zeezoutboter over de zalm en bestrooi met fijngesneden bieslook.
Voedingswaarde pp
Kcal 175, eiwit 13 g, koolhydraten 0 g, vet 15 g

Kastanjechampignons met sjalot-tijmboter
Ingrediënten 6 porties
3 el olijfolie
150 g kastanjechampignons in plakjes
1 el gesneden sjalot-bosui
2 tl peterselie
1 snufje zout
1 snufje peper
2 tl smaakboter sjalot-tijm (kun je kant en klaar kopen)
Bereiden: Verhit een beetje olijfolie in een gourmetpannetje en bak de kastanjechampignons in 5 min. bruin en gaar. Schep regelmatig om. Voeg na 3 min. een beetje gesneden sjalot-bosui toe en bak mee. Schep de grof gehakte peterselie met zout en peper naar smaak erdoor. Schep de champignons op het bord. Verdeel er de smaakboter sjalot-tijm over en laat smelten.
Voedingswaarden pp
Kcal 64, eiwit 1 g, koolhydraten 1 g, vet 6 g

Kipspiesjes met speculaaskruidenmarinade
Ingrediënten 6 porties, 24 stuks
3 el olijfolie
1 el koek- & speculaaskruiden
1 snufje zout
1 snufje peper
285 gr kipfiletblokjes
0,5 komkommer
1 el peterselie
24 tapasprikkers
Bereiden: Meng in een kom de olijfolie met de koek- & speculaaskruiden en zout en peper naar smaak. Schep de kipfiletblokjes erdoor en laat minimaal 30 min. marineren. Rijg de kip aan tapasprikkers. Verhit een beetje olijfolie in een gourmetpannetje bak de spiesjes in ca. 6 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig. Snijd de komkommer in halve plakjes. Bak een paar plakjes komkommer met de kipspiesjes mee. Leg de kipspiesjes met de komkommer op het bord. Bestrooi met wat fijngehakte peterselie
Voedingswaarden pp
Kcal 102, eiwit 1 g, koolhydraten 1 g, vet 6 g

Een pagina met bijgerechten en dipjes voor gourmet volgt aankomende week!

Heb jij nog leuke en bijzondere ideetjes, laat dan een reactie achter onder dit bericht op de website.

Print Friendly

Please rate this