Alles wat je wil weten over vetten 5/5 (2)

ANGST VOOR VETTEN

Ik hoor en lees nog steeds dat veel mensen bang zijn voor het eten van vetten.
Ik wil met dit artikel die angst wegnemen, want voor de verbranding van vetten heb je meer vetten nodig dan je denkt.

Door de indoctrinatie van de afgelopen decennia door de overheid en andere instanties, werden wij voorgehouden dat vetrijke voeding uit den boze was. Het zou de oorzaak zijn van obesitas, hartziekten en hoge cholesterol waarden. Dit feit zit zo diep in ons geworteld dat we er maar moeilijk meer van af komen. Want immers de geldende instanties beweren nog steeds dat vet slecht is.

Wetenschap
Niks is minder waar. We worden gewoon voor de gek gehouden al decennia lang.
Het onderzoek waarop al die hysterie is gebaseerd is een onderzoek van Ancel Keys. Hij lanceerde in 1953 de ‘vethypothese’. In zijn theorie waren verzadigd vet en cholesterol uit de voeding de oorzaak van een hoge cholesterolspiegel in het bloed. En een hoge cholesterolspiegel in het bloed zou aderverkalking (artherosclerose)veroorzaken en die aderverkalking zou op zijn beurt weer verantwoordelijk zijn voor hart- en vaatziekten.

Het heeft geleid tot een wijd verbreide angst voor verzadigd vet. De angst voor verzadigd vet was zo groot dat de vele gezonde voordelen van verzadigd vet volkomen genegeerd werden. Voor de meeste mensen vandaag de dag, doktoren, voedingsdeskundigen en leken, denken nog steeds dat verzadigd vet slecht voor je is. Zij accepteren (ongezonde) transvetten in margarine en producten met onverzadigde vetten.

Inmiddels zijn er studies die het tegendeel bewijzen aan te slaan. Sinds kort realiseren een groeiend aantal wetenschappers en gezondheidsdeskundigen dat transvetten de echte veroorzakers zijn van hart- en vaatziekte en verzadigd vet goede eigenschappen heeft.

Uit een grote Britse studie bleek reeds na 1 jaar dat in een groep van proefpersonen (die werden verzocht via een dieet hun verbruik van verzadigd vet en cholesterol te minderen, te stoppen met roken en hun inname van onverzadigde vetten en margarines te verhogen), twee maal zoveel doden vielen in deze controlegroep dan in de controlegroep die vasthield aan verzadigd vet.

In de Lancet zijn de resultaten van een studie verschenen, waarbij 2000 mannen een dieet kregen met een laag gehalte aan verzadigd vet om te zien welk effect dit zou hebben op hun cardiovasculaire gezondheid. Gedurende twee jaar zag men geen enkel voordeel dat de kans op een hartaanval zou kleiner worden. Als dus het minderen van verzadigd vet in je dieet niet helpt om de kans op een hartaanval te verkleinen, is het logisch aan te nemen dat er andere factoren een rol spelen. Wetenschappers hebben in dierenproeven aangetoond dat een dieet met verzadigd vet de kans op hart-en vaatziekten doet dalen.

De Framington studie in 1988 was eigenlijk bedoeld om de ‘vethypothese’ te onderbouwen, maar leek het tegendeel te bewijzen. De mensen die meer verzadigd vet en cholesterol aten, waren actiever, magerder en hadden een lager cholesterolgehalte in hun bloed. Deze studie toonde uiteindelijk aan dat overgewicht en een hoog cholesterolgehalte in het bloed niet afkomstig waren van verzadigd vet of cholesterol in voedsel.

Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling en Dr. Matthias Rath leggen de link tussen scheurbuik en cholesterol. Zij stellen duidelijk dat cholesterol wordt aangemaakt door je lever als eerste verdedigingsmechanisme. Je lever maakt cholesterol aan om barsten in je aderen te herstellen. Cholesterol gaat de bloedvaten als het ware dichten om ze te beschermen. Deze barsten in je bloedvaten ontstaan door kleinere of grotere tekorten in je voeding, aldus beide heren. Door tekorten in mineralen, vitaminen, gezonde vetten, eiwitten, plantaardige voedingsstoffen, etc…

Voordelen/positieve effecten van gezonde vetten op ons lichaam
Allereerst wil ik voor eens en voor altijd duidelijk maken dat het eten van de juiste vetten een vereiste bijdrage levert aan het goed functioneren van je lijf. Je lichaam heeft namelijk om alle ingewikkelde processen die het moet uitvoeren, naast koolhydraten, proteïnen, vitaminen, mineralen en voedingsvezels ook essentiële vetzuren nodig.

Deze worden essentieel genoemd, omdat je lichaam deze nou eenmaal niet zelf kan maken en daardoor afhankelijk is van externe bronnen (voedsel). Deze essentiële vetzuren zijn de omega 3-6 en -9 vetzuren.

Hersenen – De hersenen bestaan voor 60% uit vetten. Vetten zijn daarom essentieel voor het functioneren van de hersenen. Daaronder vallen onze leervaardigheden, het geheugen en onze stemming. Daarnaast zijn vetten belangrijk voor zwangere vrouwen, aangezien ze de basisbron zijn voor het ontwikkelen van de hersenen van de foetus.

Lichaamscellen – Vetzuren helpen de cellen flexibel en beweegbaar te zijn, en ze zijn verantwoordelijk voor het maken en herstellen van de celmembranen.

Het hart – 60% van de energie voor het hart komt van de verbranding van vetten. Specifieke vetten zijn overigens verantwoordelijk voor het in het ritme houden van de hartslagen.

Zenuwen – Vetten beschikken over het materiaal dat onze zenuwen isoleert en beschermt. Ze isoleren elektrische impulsen en versnellen de impulsoverdracht.

Longen – De hoge concentratie verzadigde vetten zorgen ervoor dat de longen niet instorten en hun constante werk kunnen blijven verrichten.

De ogen – Vetten zijn essentieel voor het functioneren van de ogen.

De spijsvertering – Vetten in het eten zorgen ervoor dat de spijsvertering vertraagd wordt zodat het lichaam meer tijd heeft om de voedingsstoffen te absorberen. Dit is de reden dat sporters altijd voor het slapen gaan eiwitten in combinatie met een handje noten of pinda’s moeten eten, welke vol met goede vetten zitten. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten beter/langer uit de voeding gehaald kunnen worden. Eiwitten tijdens de nachtrust zijn uitstekend voor super compensatie; (spierherstel na intensief sporten).
Vetten zorgen er dus voor dat de opname van energie uit onze voeding constanter gebeurt. Dit helpt bloedsuikerspiegelpieken en honger gevoel te verminderen, en we voelen ons energierijker/fitter gedurende de dag.
Bepaalde vitaminen (A, D, E en K) kunnen alleen opgenomen worden bij de aanwezigheid van vetten.

Het immuunsysteem – Sommige vetten verlichten ontsteking en helpen de stofwisseling en het immuunsysteem gezond en functionerend te houden.

VERSCHILLENDE SOORTEN VETTEN
Om te begrijpen welke vetten gezond en welke vetten ongezond zijn is het belangrijk om te weten hoe ze te herkennen zijn en hoe ze heten.

Enkelvoudig onverzadigde vetten
Deze vetten hebben als eigenschap dat ze vloeibaar zijn op kamertemperatuur en worden klonterig wanneer ze afkoelen. Bronnen bestaande uit enkelvoudig onverzadigde vetten zijn planten oliën; Koolzaadolie (canola-olie), pindaolie (arachideolie) en olijfolie. Andere goede bronnen zijn avocado’s en noten; amandelen, hazelnoten en pecan noten. Maar ook zaden zijn uitstekende bronnen; Pompoenpitten en sesamzaad.

Meervoudig onverzadigde vetten
Deze vetten zijn zowel bij kamertemperatuur als koudere temperaturen vloeibaar. De primaire bronnen van deze meervoudig onverzadigde vetten zijn zonnebloemolie, maïs, sojabonen, lijnzaadolie. Maar ook walnoten, lijnzaad en vis.
Deze vettensoort beschikken over de omega 3 vetzuren, welke ontstekingsremmend zijn en welke het lichaam niet kan aanmaken. Omega 3 vetzuren zijn in weinig voeding te vinden, maar zijn wel essentieel.

Verzadigde vetten
Verzadigde vetten zijn vaak terug te vinden in vaste toestand rond kamertemperatuur en hebben een hoog smeltpunt. Dit maakt deze vetten uitstekend om in te bakken. Primaire bronnen zijn voornamelijk dierlijke producten; rood vlees, boter, volle melk en andere volle zuivelproducten.
Andere bronnen zijn tropische groenen oliën zoals kokosnoot, palmolie en voedsel gemaakt uit of bestaande uit deze oliën. Pluimvee en vis bevatten verzadigde vetten, maar minder dan rood vlees. Decennia lang doet het verhaal de ronde dat verzadigde vetten slecht zijn en LDL-cholesterol (slecht cholesterol) verhogend is. Onderzoeken van de laatste jaren hebben keihard bewezen dat LDL-cholesterolverhoging niet het gevolg is van het eten van bovenstaande producten bestaande uit onder andere verzadigde vetten. Integendeel, onderzoeken tonen aan dat deze producten het goede HDL-cholesterol verhoogde en daarnaast het slechte LDL-cholesterol verlaagde. Drie keer raden wat dan wel de oorzaak was. Juist, de overmatige toevoeging van suikers (glucose-fructosestroop) aan onze voeding en dranken door de voedselindustrie.

Transvetten
Ook wel gedeeltelijk verharde onverzadigde vetten genoemd. Transvetten zijn kunstmatig gefabriceerde vetten waarbij oliën in de aanwezigheid van waterstof verhit worden. Hierdoor zijn de vetten stabieler en langer houdbaar. Kort gezegd betekent dit dat deze vetten slecht voor je zijn. De voedselindustrie heeft hier ontzettend baat bij omdat ze hun producten langer kunnen bewaren en dus langer kunnen verkopen.
De primaire bronnen zijn bakvet, sommige margarines, snoep, koek, soms gefrituurde voeding, fastfood en andere kunstmatig voorbewerkte voeding. Kijk goed op het etiket naar de voedingswaarde en vermelding van transvetten. Sinds 2005 is vermelding verplicht. Transvetten verhogen het LDL-cholesterol welke bewezen zijn het risico op hart- en vaatziekten te verhogen. Tevens verlagen ze het goede HDL-cholesterol. Dit zijn de vetten die je moet vermijden, of in ieder geval flink matigen.

Vet verbranden door vet te eten
Er moet worden geprobeerd, zeker als je wilt afvallen om zoveel mogelijk van de onverzadigde vetzuren in te nemen via de voeding. Enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetzuren. Want de voedingsproducten die deze vetzuren bevatten zijn goede voedingsproducten in je strijd tegen overtollige kilo’s en wanneer je gewicht wilt verliezen. Vet verbranden door gezonde vetten te eten. Deze vetten vind je vooral in vis, zaden, noten, bladgroenten, olijfolie en natuurlijk avocado’s. Naast dat ze het slechte LDL cholesterol doen dalen en een betere werking van het hart bewerkstelligen, helpen onverzadigde vetzuren ook bij vet verbranden. Het beste wat je kan doen wanneer je bijvoorbeeld dat buikje wilt verliezen is om vet te eten.

Het lichaam zal meer geneigd zijn om vet te verbranden als er genoeg vet binnenkomt via de voeding. Dat is vooral van toepassing op het hardnekkige vet, dus vooral het buikvet, het vet rond de heupen, in de billen. Het is bij iedereen verschillend, maar het is de plaats waar je het laatst vet verliest. Om dat hardnekkige vet weg te krijgen is er extra vet nodig.

Neem je te weinig vetten dan ontzeg je je lichaam de brandstof om vet te verbranden.
Je lichaam twijfelt dan tussen koolhydraten verbranding en vet verbranding. De kans dat je hierdoor niet afvalt, veel schommelingen ziet op de weegschaal en soms zelfs aan komt heeft de oorzaak in je inname van vetten.
Onverzadigde enkelvoudige en meervoudige vetten zorgen voor een goede vet verbranding, aangevuld met verzadigde vetten. Vetten hebben essentiële functies voor ons lichaam en zullen nooit vermeden of zwaar verminderd moeten worden, in welk dieet dan ook. Hierbij zijn de voornaamste bronnen zowel de onverzadigde als de verzadigde vetten, en dienen de transvetten vermeden te worden.
In de (Nederlandse) koolhydraatarme levenswijze eten we dan:
Olijfolie, lijnzaadolie, avocado’s, noten (amandelen, hazelnoten, pecan, walnoten), zaden (pompoenpitten, sesamzaad en lijnzaad), vis, pluimvee, rood vlees (gras gevoerd), roomboter, volle zuivelproducten, kokosnoot, palmolie en producten gemaakt van kokosnoot.

Hoeveel vet mag je nu eten op een dag??
Om het goed te doen is het noodzakelijk om natuurlijk vet te eten om een verzadigingsgevoel te krijgen. Je moet ook goede vetten eten om in vetverbranding te blijven. Bovendien zorgt vet ervoor dat voedsel smaakvol is.

Maar dit wil nog niet zeggen dat je maar zoveel vet kan eten als je wil en je daarmee vol proppen. Normaal gesproken geeft je lichaam zelf aan of het genoeg vet binnen heeft gekregen. Kleine vrouwen hebben minder vet nodig dan mannen.

Er zijn wat algemene richtlijnen:
1. Gebruik net genoeg olie om in te bakken en braden, zodat het niet aanbakt
2. Gebruik een eetlepel olie ( met citroensap of azijn) om een kleine salade aan te maken, of meer voor een grote salade.
3. Je kunt het ene vet door het andere vet vervangen. Bijvoorbeeld, als je geen koffie met slagroom neemt, dan kun je iets meer kaas nemen. Neem je 2 salades op een dag, dan sla je de boter over.
4. Geadviseerde dag inname van vet :
– 2 eetlepels olie voor dressing en bakken
– 1 eetlepel roomboter
– 30 gr zure room/crème fraise/room/mayonaise (2 eetlepels)
– 50 a 60 gr kaas
– 10 olijven
– 1 Hass avocado
– 2 tot 3 porties vlees, kip, vis , schaaldieren
– eieren ( net als bij vet zegt je lichaam nee als je teveel eet)
– 50 a 60 gr noten

Qua verhouding in percentage in een koolhydraatarme levenswijze eet je meer vet dan eiwitten en koolhydraten.
Als je bovenstaand lijstje ziet is dit helemaal niet veel, maar bevat wel 65-70% van je dag inname aan calorieen.
De ideale verhouding is 5-8% koolhydraten, 25-30 % eiwitten en 65-70% vetten.
Dat zou betekenen voor de gemiddelde KHAer dat je bv 1500 kcal verdeeld in 100 kcal aan groenten, 3 porties vlees/kip/vis en de rest aanvult met noten, kaas, avocado, olijven, olie en roomboter en slagroom.

Het is dus het soort vet dat je eet, in combinatie met de hoeveelheid, dat er echt toe doet. Het verminderen van het ene soort vet resulteert in risicovermindering op bepaalde chronische ziekten, terwijl andere soorten vet absoluut essentieel zijn voor onze gezondheid en voor een goede vetverbranding.

Print Friendly

Please rate this