Alles wat je wil weten over lijnzaad 4.5/5 (6)

De meeste van ons gebruiken, binnen de koolhydraatarme levenswijze, lijnzaad. Maar wat is dat nou en wat doet het nu voor jou?

HET MAXIMALE RENDEMENT UIT LIJNZAAD EN LIJNZAADOLIE

Vlas (het gewas dat lijnzaad oplevert) is hard op weg om weer (h)erkend te worden als supergezondheids-graan. Vlas is een éénjarige plant (Latijn: Linum usitatissimum) die een halve tot een hele meter hoog kan groeien, met kleine, groene, puntige blaadjes aan een taaie stengel en kleine diepblauwe bloempjes. Er bestaan ook siervormen van vlas met witte, goudkleurige en rode bloemen.

De stengels worden al sinds de oudheid gebruikt om touw en textiel van te maken door allerlei bewerkingen. Als hoogste kwaliteitsproduct ontstaat uiteindelijk linnen, de naam is afgeleid van het Latijnse Linum. Usitatissimum betekent ‘zeer nuttig’ en het andere ‘zeer nuttige’ deel van vlas is het zaad, dat wordt geoogst en gedorst op een soortgelijke manier als andere granen. Het zaad kan soms goudkleurig zijn maar is meestal bruin.

Vlaszaad of lijnzaad bevat enorm veel voedingswaarde en heeft zelfs sterk genezende eigenschappen.
100 gram zaad bevat:
35 gram olie
26 gram eiwitten
14 gram vezels, waaronder lignanen
12 gram gom
4 gram mineralen, vitaminen
9 gram water

Het eten van heel lijnzaad is nutteloos omdat de schil te hard en taai is zodat wij die niet kunnen verteren. Het zaad moet dus altijd gemalen (gebroken) genuttigd worden. Dat doe je bij voorkeur zelf met behulp van een elektrische koffie-molen of blender, zodat het kersvers is. Reeds gebroken in de fabriek betekent reeds weken of maanden oxidatieve processen waardoor het zijn voedingswaarde grotendeels verliest.

Het gebruik van versgemalen lijnzaad verbetert de spijsvertering, voorkomt en geneest obstipatie, stabiliseert het bloedsuikergehalte, verbeter de conditie van hart en bloedvaten, remt de ontwikkeling van tumoren, versterkt de afweer, geeft meer energie, geeft een veel zachtere en soepele huid en heeft nog veel meer andere goede werkingen.

De olie in lijnzaad
De olie moet onder zeer strenge condities koudgeperst worden en meteen opgeslagen in luchtdichte en lichtdichte flessen die gekoeld bewaard dienen te worden. Hij mag dus nooit verhit worden (niet geraffineerd bij de winning en niet verhit bij de voedselbereiding) want dan verdwijnt de voedingswaarde grotendeels. Verse olie heeft een diepgouden kleur (door het opgeslagen zonnelicht) en smaakt prettig, zacht, een beetje nootachtig. Door licht, zuurstof, hitte en tijd bederft de olie en wordt ranzig. Die kun je dan inmiddels beter weggooien of gebruiken voor het schilderen van meubelen.

Lijnzaadolie is de beste leverancier van essentiële vetzuren (omega 3, omega 6 en omega 9) in een tamelijk ideale verhouding.

De eiwitten in lijnzaad
Lijnzaad bevat een licht verteerbaar eiwit van uitstekende kwaliteit dat alle aminozuren bevat die wij als mens nodig hebben. De essentiële aminozuren lysine, isoleucine, valine, threonine, methionine, fenylalanine en tryptofaan kunnen door ons lichaam zelf niet worden aangemaakt en moeten we daarom uit ons voedsel halen.

De vezels in lijnzaad
Vezels zijn gelukkig de laatste tijd in. Ze voorkomen dat ons spijsverteringsstelsel verstopt raakt met slijm, giftige stoffen en afbraak-producten. Ze houden de darm dus schoon en goed in beweging. Vezels zijn dus onontbeerlijk voor de gezondheid van de dikke en de dunne darm. Ze zorgen ook voor en gezonde darmflora die opgebouwd is uit kleine bacteriën en gisten die sommige van onze vitaminen maken en ons beschermen tegen onvriendelijke ‘indringers’. Vezels verlagen ook het gehalte aan cholesterol en galzuren omdat ze die aan zich binden zodat ze afgevoerd worden met de ontlasting. Kortom: lijnzaad is een uitstekende vezelbron.

De gom in lijnzaad
Door de gom is lijnzaad het beste natuurlijke laxeermiddel. Lijnzaad absorbeert veel water waardoor het opzwelt tot twintig maal het volume dat het van zichzelf heeft. Daarom moet je altijd veel water drinken tegelijk met het nuttigen van lijnzaad !! Dan blijft de ontlasting zacht en wordt niet hard en droog.
De plantaardige gom vormt ook een uitstekende buffer tegen overtollige zuren. Daarom is het ook ideaal voor mensen met een gevoelige maag, maagzweren en allerlei darminfecties. Gom helpt het bloedsuiker reguleren bij zowel suikerziekte als bij hypoglycemie en het dient als hét voedsel voor de goede bacteriën in onze darm.

Mineralen en vitaminen in lijnzaad
Lijnzaad bevat alle essentiële mineralen behalve seleen en vanadium (dat is het enige minpuntje). Lijnzaad bevat ook de vetoplosbare vita-mines E en caroteen provitamine A), en de wateroplosbare vitamines B1, B2 en C, maar heeft weinig B3 en B6.

Lignanen in lijnzaad.
Lignane is gevormd uit cyclische moleculen met antivirale, antischimmel, antibacteriële en antikanker eigenschappen. Vlas bevat honderd keer zoveel lignanen als de op een na rijkste bron: tarwezemelen. Er komt maar twee procent van de lignanen terecht in gefilterde lijnzaad-olie, de andere 98% blijft in de zaadkoek achter. Het is dan ook veel raadzamer om ongefilterde lijnzaadolie te nuttigen die dus veel rijker is aan lignanen.

Koolhydraten in lijnzaad
Lijnzaad bestaat grotendeels uit vezels, die zich binden aan afvalstoffen en vocht en zonder iets anders te doen in je lichaam, het lichaam weer verlaten. Alleen de olie wordt opgenomen, de vezels niet. Er zitten wel koolhydraten in lijnzaad, echter de invloed is nihil.
Ik tel nooit de koolhydraten, wel de kcal en de vetten.

Lijnzaad-slank4u2

Lijnzaad bestaat voor het grootste gedeelte uit vezels en olie en hoeft niet geteld te worden als koolhydraat.

Dagelijks gebruik
Het advies is om elke dag 1-2 eetlepels te nuttigen van een hoogwaardige lijnzaadolie van vlas van biologische teelt. Dit is wel het makkelijkst uitvoerbaar maar ook een zeer kostbare aangelegenheid. Uit bovenstaand verhaal blijkt hoe enorm gezond het ook is om dagelijks 2-4 eetlepels vers gebroken biologisch lijnzaad te nuttigen. Als je dit doet haal je het maximale gezondheidsbevorderende effect uit het gebruik van lijnzaad en kun je het gebruik van de olie halveren en dat scheelt erg veel in de kosten.

In schema:
Dagelijks 1-2 eetlepels lijnzaadolie
– onder strenge condities geproduceerd (koudgeperst, niet gefilterd, koel bewaard in donkere flessen, van recente persingsdatum op de fles, schudden voor gebruik).
Dagelijks 2-4 eetlepels biologisch heel lijnzaad
– zelf vers gemalen (m.b.v. elektrische koffiemolen of blender ,b.v. Krups 75 bij Blokker , 21.95 euro)
– drink tegelijk met het versgemalen lijnzaad ongeveer vijf maal zoveel water.

De nadelen
Je hebt twee soorten lijnzaad, lijnzaad geel en lijnzaad bruin. Beide soorten lijnzaad bevatten het glucoside linamarine waaruit door enzymwerking (linamarase) blauwzuur (HCN) kan ontstaan, maar in lijnzaad geel zit dit velen malen minder waardoor deze wel goed is.

Tevens wordt lijnzaad bruin en lijnzaad geel beide gebruikt als decoratie op brood en biscuit en smaakversterker in muesli en natuurvoeding dus zo verschrikkelijk slecht zal het dus ook niet zijn.

Het advies is om per dag niet meer dan 3 el lijnzaad te gebruiken en niet meer.
Afwisseling is ook hier op zijn plaats.
Wil je alle nadelen weg hebben dan moet je lijnzaad koken. Daar kan dit stofje niet tegen.

Deze tekst is grotendeels ontleend aan het boek:
Vitale vetten, fatale vetten van Udo Erasmus, United IdeaZ,
ISBN 90-75888-06-6

Print Friendly

Please rate this

One thought on “Alles wat je wil weten over lijnzaad